zondag 29 september 2013

Max Miller, van scenario naar strippagina, episode 2

 Bij het schrijven van een scenariopagina's heb je als scenarist altijd wel een bepaalde pagina-layout in gedachten. Vaak heel simpel, drie of vier stroken met daarop 1, 2 of 3 plaatjes, waarbij de cliffhanger vaak bepalend is voor het exacte aantal plaatjes en de indeling van de pagina's. Zo ook bij pagina 4 en 5 van het nieuwe Max Miller-verhaal, De Orde van de Blauwe Steen.
 

Maar toen IJsbrand deze pagina's onder ogen kreeg, inspireerden die hem tot een heel ander soort layout, waarbij de scenewisselingen werden aangegeven met twee grote platen. En omdat ik daar bij de indeling van m'n scenariopagina's geen rekening mee had gehouden, kostte het IJsbrand behoorlijk wat gepuzzel voor hij de juiste indeling van pagina 4 en 5 te pakken had.


Vanaf het begin was duidelijk dat de twee grote platen te maken hadden met scenewisselingen, ofwel de sprongen in plaats en tijd  op deze pagina's. We gaan immers van Rennes naar Groningen en van pakweg half zeven in het centrum van Groningen naar kwart over acht op station Groningen.
Maar dan blijft nog de vraag hoe verdeel je de andere zeven plaatjes over de pagina?

Het heeft wat tijd en energie gekost, maar het is IJsbrand gelukt om daar twee heel mooie pagina's van de maken, die, zowel nu in Eppo als volgend jaar in het album , een grafische eenheid vormen.
Hoe IJsbrand dat voor elkaar heeft gekregen, en wat zijn overwegingen waren bij het opzetten van deze twee pagina's, kun je sinds afgelopen vrijdag lezen in IJsbrands nieuwste post 'De Orde van de Blauwe Steen: sprongen' op de Max Miller Strips blog (http://maxmillercomics.blogspot.nl/).
 


En zo blijkt dan dat de eenvoudige pagina-layout die je als scenarist in gedachten heb, een tekenaar kan inspireren tot iets veel mooiers en beters.
(Illustraties: IJsbrand Oost)

En als de puzzel nu niet op te lossen was geweest? Wel, dan had ik het scenario zo aangepast dat het klopte met het beeld dat IJsbrand voor ogen stond. Dat kan vaak al door een plaatje meer of minder of door bijvoorbeeld twee plaatjes samen te voegen. En ook dat is in de afgelopen maanden wel eens voorgekomen. Later in het verhaal hebben we daar nog een mooi voorbeeld van. Maar voorlopig kunnen de lezers van Eppo de komende week eerst genieten van het derde deel van Max Miller en De Orde van de Blauwe Steen.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: