donderdag 1 december 2011

Kerstspecials in vogelvlucht

Het is december, Sinterklaas is nog in het land, maar langzaamaan verovert de Kerstman al wat terrein. Zo ligt sinds vandaag de Extra Donald Duck Kerstspecial 2011 in de winkel.

(Illustratie: José Rámon Bernadó Kneff, © Disney)

Met een aantal verhalen die zeker het vermelden waard zijn. Als eerste kom je, al lezend, het Speurneuzenverhaal ‘De koninklijke krans’ tegen. Een verhaal dat ik 1993 schreef met het oog op de kerstdagen van dat jaar. En ondanks dat Basil in dit verhaal eigenlijk een rustige kerstavond wil hebben, moeten hij en Dawson er in opdracht van een zelfingenomen en kortaangebonden banketbakker toch door weer en wind op uit om een gestolen kerstkrans terug te vinden. Een krans die eigenlijk bedoeld was voor de koningin…
Het verhaal werd getekend door de Spaanse meestertekenaar José Rámon Bernadó Kneff en eerder gepubliceerd in Donald Duck 52-1994.

Meteen daarna, op bladzijde 42 t/m 45 een 21 jaar oud Donald Duckverhaal, getekend door Hans! Een verhaal waarin Donald zo’n beetje gestoord wordt van het lied dat Kwik, Kwek en Kwak repeteren voor het kerstspel, en in het bijzonder van de regel “Wij zijn de drie koningen mehehet een ster”, kortom de Duckstadse interpretatie van het lied A la Berline Postiljon. En het blijft niet alleen bij de neefjes want ook op straat en in de winkels komt Donald dit lied zo’n beetje overal tegen. Het verhaal werd in 1989 geschreven door collega-scenarist Jan Kruse, vlak daarna getekend door Hans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 50-1990.

(Illustraties: Hans van Oudenaarden, © Disney)

En last but not least vind je achterop deze kerstspecial nog een gag van Katrien, waarvan het scenario en de layout werden verzorgd door Daan Jippes. De tekeningen werden uitgewerkt door Michel Nadorop.

Behalve de Extra Donald Duck Kerstspecial is hier intussen ook de nieuwe Donald Duck (nr 49-2011) binnengevallen, al zal die waarschijnlijk pas morgen in de winkel liggen. Het Dombo-verhaal op bladzijde 29 t/m 31 heeft niets met Kerstmis te maken, maar wel alles met de klassieke tekenfilm van Dombo. De kraaien uit de film zijn inmiddels al jaren goede vrienden met Dombo en Timmie en de Dames Olifant nog altijd even jaloers op Dombo’s vliegkunsten. En dat de Kraaien om die reden vroeg of laat een keer een grap met de Damesolifanten gaan uithalen, kon natuurlijk niet uitblijven. Bovendien gaf het me de gelegenheid om ook het verhaal over het toverveertje waarmee Dombo zogenaamd leerde vliegen nog eens te hergebruiken. Het verhaal werd getekend door dezelfde Spaanse tekenaar Bernado die ook al m’n Speurneuzenverhaal in de Extra Donald Duck Kerstspecial tekende.

En dan tot de slot de nieuwe Eppo (nr 24-2011). Daarin alvast een aankondiging voor de volgende Eppo, nummer 25, ofwel de extra dikke Eppo Kerstspecial. Met daarin, zoals vermeld, speciale afleveringen van o.a. Elsje, Gleevers dagboek en… eh… Red me, Rhonda.
Meer over deze speciale trailer van Help me, Rhonda in de volgende Eppo kun je nu al lezen op de Help me, Rhonda-blog van Hans (http://www.hmrcomic.blogspot.com/) met de voorgeschiedenis in het kort, alvast wat details en de bijbehorende foto’s. Of zoals Hans het zelf noemt: ‘Een monoloogje uit het verleden dat vooruitwijst naar wat komen gaat’. Nog twee weken geduld en dan lees je er ook alles over in de Eppo Kerstspecial. Maar tot die tijd valt er van alles te zien en te lezen op de Help me, Rhonda-blog. En op de Bob Evers Strip-blog natuurlijk!

Geen opmerkingen: