zaterdag 30 april 2011

De verdronken paarden van Ameland, episode 1

Tekenaars hebben het toch wel ontzettend makkelijk. Kunnen zomaar hun eigen werk op internet zetten om zichzelf of hun nieuwste strip te promoten. Als scenarist kun je dan jammer genoeg niet. Althans niet als je een en ander wilt visualiseren. Dan zul je moeten wachten tot ofwel de tekenaar ofwel de uitgever het betreffende materiaal vrij geeft voor publicatie en promotie.
De afgelopen maanden heb ik vele geschetste pagina’s van de strip over de ramp met de reddingsbootpaarden in 1979 op Ameland voorbij zien komen. En alles onder embargo, dus ik kan jullie op de illustratie uit de Leeuwarder Courant van eind vorig jaar na verder niets van laten zien. Gelukkig verandert dat met ingang van deze week. De nieuwe Penny (nr 5-2011) besteedt op bladzijde 38 en 39 aandacht aan alle activiteiten rondom de film Penny’s Shadow die op 8 juni 2011 in premiere gaat. Daarbij ook aandacht voor het komende stripalbum over de ramp van Ameland. Behalve een aantal schetsen van de eerste pagina van de strip door de Argentijnse tekenaar Paola, schetsen die ik jullie natuurlijk niet wil onthouden, is er nu ook een verschijningsdatum voor het album bekend. Of eigenlijk twee, want het laatste nieuws dat het album vanaf de premi√®redatum van de film Penny’s Shadow zal het stripalbum exclusief op Ameland verkrijgbaar zijn. Vanaf 1 oktober zal het ook in de rest van Nederland te koop zijn.

(Illustraties: Paola, © Holco Publications)

Of Ameland nu een ‘special edition’ van dit album krijgt, of alleen maar de primeur, weet ik nog niet. Maar de komende weken zal er vast meer informatie over dit stripalbum naar buiten komen. En uiteraard ga ik jullie daarvan op de hoogte houden in de komende post over De verdronken paarden van Ameland. Wordt vervolgd, dus…

Fijne Koninginnedag allemaal!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wil je stoppen met de naam ameland-journaal of iets dergelijks deze liggen vast als handelsnaam

Hans van Oudenaarden zei

Hee Frank,
Ik zie dat je de titels van je postings meteen hebt aangepast. Zou ik niet gedaan hebben.
Wat is dat voor kribbige, anonieme reactie op zo'n overduidelijk goedbedoeld en Ameland vriendelijk stripinitiatief? Met welk recht spreekt deze anoniem? Klopt eigenlijk wel wat daar staat? Wie doe je hier dan kwaad mee? Het is ge-wel-di-ge Ameland promotie!

Er bestaat een plaatstelijk suffertje met die naam? Komt deze stiekemerd daarvandaan? We mogen ernaar raden, Frank.

Frank Jonker zei

Ha Hans en Anoniem,

@Hans, Och, ik had na het verschijnen van het album toch al het gevoel dat de kop boven de postings beter de hele titel van stripalbum kon bevatten dan alleen het woord Ameland. Net zoals bij 'Help me, Rhonda!' dus. Ik had er dus niet zo heel veel moeite mee om het aan te passen. Ben het trouwens verder helemaal met je eens, wat betreft deze reactie.

Dus @beste Anoniem, het zou best kunnen zijn dat je gelijk hebt. Maar dat valt zo moeilijk na te gaan. Dus mocht er nog eens zoiets zijn, dan graag je naam erbij en wat extra info, zodat we de herkomst en juistheid ervan kunnen nagaan en kunnen bekijken of er inderdaad sprake is van een probleem. Zoals je reactie nu geformuleerd is, maak je het voor ons of eventuele andere bloggers heel lastig om dit soort dingen te controleren. Alvast bedankt voor de moeite.

Hartelijke groeten,

Frank