vrijdag 6 augustus 2010

Verhalen per boot en per fiets

Afgelopen woensdag voer Laura Dekker, na een jaar van oponthoud, al het zeegat uit. Vandaag is het de beurt aan Tokkie Tor en wel op bladzijde 31 t/m 34 van de nieuwe Donald Duck (nr 32-2010). Het idee voor dit verhaal ontstond toen collega-scenarist Paul Hoogma de klassieke Tokkie Torverhalen begon te bestuderen, zoals die in jaren 50 en later nog eens in de jaren 70 in de Donald Duck verschenen. Paul haalde een aantal klassieke bijfiguren en situaties terug en schreef daarmee een aantal van de beste Tokkie Tor-verhalen van de laatste 30 jaar. Eén figuurtje zag Paul in 2007 nog over het hoofd: Juffrouw Clara, de schooljuffrouw op wie Bo heimelijk verliefd is. En andersom. Bovendien bleken de kinderen uit haar klas niet voor een kleintje vervaard. Een en ander bracht me op het idee om een schoolreisje van Tokkie, Bo en Juffrouw Clara en haar klas op zee te organiseren, zodat ik ze ook kon confronteren met mijn favoriete Puindorp-schurk aller tijden: Kapitein Goudkaper. En andersom. Zodat Tokkie voor één keertje nu eens niet de held hoeft uit te hangen…

En de dan nieuwe Duck Out (nr 3-2010)! Daarin vind je, op bladzijde 15 t/m 18 de allereerste Donald Duckstrip ooit van niemand minder dan… Hans van Oudenaarden!
(Illustraties: Hans van Oudenaarden, © Disney)

Inderdaad, in de nieuwste Duck Out kun je het pakweg 22 jaar oude tekenwerk bewonderen waarmee Hans destijds zijn debuut maakte in Donald Duck. Een verhaal waarin Donald zich in plaats van per auto op de fiets begeeft, en dat om mee te kunnen doen aan de Cornelis Prulkoers, teneinde een supersnelle Beta Zoefmobiel te winnen. Een en ander verloopt niet zo simpel als Donald denkt. Ten eerste niet omdat hij het zelf niet zo nauw neemt met de wedstrijdregels en ten tweede omdat een groepje Zware Jongens dat nog veel minder doet.
De code van het verhaal wordt in de reacties op de post hieronder al genoemd door -J- : H 8845. Het werd geschreven door de Nederlandse scenarist Wim Trompmeesters en verscheen al eerder in Donald Duck 07-1989.

Prettig weekend allemaal!

4 opmerkingen:

Hans van Oudenaarden zei

Wauw! Lang geleden! Da's inderdaad m'n allereerste Duck! Meteen ook "een eend op een fiets" erin! Plaatje kostte me de hele dag!

Henkus zei

...en gelijk al zo'n GOEIE Duck!
Wat een talent!

Henkus zei

Het valt me nu pas op: moeten die teksten in het laatste plaatje niet eigenlijk omgewisseld worden?

Frank Jonker zei

Ha Henkus en Hans,

Volgens mij heb je gelijk. Het is inderdaad veel logischer dat Donald opschept over zijn heldendaden en stiekem op een beloning hoopt. Dus heldendaden-tekstballoon en beloning-denkballoon. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de scenarist daar 22 jaar geleden anders over dacht. Alleen als Hans het originele scenario nog heeft, zullen we dat zeker weten.
Dus, Hans...? Overigens, veel werk een hele dag voor een eend op een fiets. Maar het resultaat mag er absoluut zijn! Prachtig plaatje geworden.

Hartelijke groeten,

Frank