maandag 29 januari 2024

De Stripschapprijzen deel 3: De albumprijzen en de P. Hans Frankfurtherprijs

 Vanochtend werden in een speciale uitzending van het Stripjournaal de genomineerde album voor de Stripschappenningen bekend gemaakt en de winnaar van de P. Hans Frankfurterprijs 2024. De bekendmaking gebeurde ditmaal niet door Hans, maar  door Marloes Dekker die dit jaar, net als Hans, in de Stripschapcommissie zit. We beginnen maar meteen met de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs.

(Bron foto: Het Stripschap)

Dat is... De Inktpot. Het Utrechtse Stripcollectief, 20 jaar geleden opgericht door Albo Helm, Nico Stolk en Niels Bongers. De afgelopen jaren hebben verschillende stripmakers zich aangesloten bij De Inktpot. Eén van hen is Wilma van den Bosch, die behalve de Stripschapprijs op 16 maart dus ook de P. Hans Frankfurtherprijs in ontvangst mag nemen. En dat geldt ook voor Argibald, Matt Baaij, Merel Barends, Rob van Barneveld, Ype Driessen, Joshua Peeters en Wilbert van der Steen. Argibald,  Joshua, Matt, Merel, Rob, Wilbert, Wilma en Ype van harte gefeliciteerd! En dan de albumprijzen. Dit zijn de vijf genomineerden voor de Stripschappenning voor het album van het jaar:2023:

Andrea, Boris, Frodo, Harry, Jeroen Ken, Micky en Willem, van harte gefeliciteerd met jullie nominaties voor Album het jaar 2023. De genominieerden in de categorie Jeugdalbum van het jaar zijn:

Daniel, Emanuel, Jan Paul, Kristof, Robbert en Tim, van harte gefeliciteerd met jullie nominaties voor Jeugdalbum van het jaar 2023. En tenslotte de genomineerden voor de categorie Info en Integraal:

(Bron Illustraties : Het Stripschap)

Dick, Erwin, Jan Willem en Mariella, van harte gefeliciteerd met jullie nominaties voor Info en Integraal 2023. Welke van deze albums de Stripschappenning in de categorieen Album van het Jaar Jeugdalbum van het jaar en Info en Integraal 2023 mee naar huis mag nemen wordt op 16 maart bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Stripschapprijzen in Storyworld in Groningen. En daar wordt ook de Stripschapprijs 2024 officieel uitgereikt aan Wilma en de P. Hans Frankfurtherprijs aan de auteurs van De Inktpot. Behalve Hans en Marloes namen dit jaar ook Ingrid Huysman (medewerkster Cross Comix en oud-Zone 5300-redactrice), Kees de Boer (cartoonist en prentenboekmaker), Holly Moors (Moors Magazine), Marloes Dekker (Colorist en winnares van de P.Hans Frankfurtherprijs 2022) en Peter Thuis (winkel van Stripwinkel De Noorman in Arnhem) zitting in de Stripschapcommissie. Dit alles onder voorzitterschap van stripjournalist en vormgever Cok Jouvenaar.

Geen opmerkingen: