zaterdag 1 juli 2023

Stripnieuws 90 en Stripschrift 483

 


Maar liefst twee stripinformatietijdschriften tegelijk in de bus deze week. En wat voor tijdschriften! Een groot deel van Stripnieuws 90 is gewijd aan de kersverse winnaar van de 50ste Stripschapprijs. We beginnen maar meteen met de prachtige cover die het nieuwste nummer van Stripnieuws siert.


(Foto: Alex Odijk)

Daarna, op pagina 10 t/m 12 vind je de bijna complete toespraak die Hans op 25 februari hield na de overhandiging van de Stripschapprijs. Met als belangrijkste onderwerp AI en wat betekent dat voor de toekomst van de strips? En natuurlijk het dankwoord aan (bijna) iedereen die vanaf het prille begin belangrijk is geweest voor Hans en manier waarop hij zich als stripmaker heeft kunnen ontwikkelen.

Ten opzichte van de echte speech ontbreken In Stripnieuws de scenaristen, d.w.z. Hanco en ik. Maar dat komt gelukkig helemaal goed in het interview van Hans met Cok Jouvenaar op pagina 14 t/m 21 van Stripnieuws. Daarin roemt Hans mijn kwaliteiten als scenarist in een uitgebreid antwoord op een vraag van Cok over onze samenwerking. 

Verder vertelt Hans wat er zoal gebeur


d is sinds de uitreiking in februari, de lange rij interviews, het signeren op beurzen en ook de AI-speech komt voorbij in het interview.

Daarnaast is er voor het prille begin van Hans' carriere bij Donald Duck, aandacht voor het vervolg van Wynona, dat nog altijd gepland staat voor een voorpublicatie in Eppo ergens de komende maanden en voor de werkwijze van Hans en het feit dat als Hans een strip maakt die aan het eind van het proces ook echt af is. En dat kan ik alleen maar beamen.


Het interview is geillustreerd met heel veel werk van Hans uit de afgelopen decennia en geeft dan ook een mooi overzicht van het werk van Hans als stripmaker tot nu toe. En er wordt al een tip van de sluier opgelicht over wat we in de toekomst van Hans kunnen verwachten.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

En dan Stripschrift 483. Daar vind je op pagina 8 onder de titel 'Tweede druk van Japien de Joode' een prachtig artikel waarin het verhaal en geschiedenis van Japien, ofwel Israel Samuel Kropveld, zijn vrouw Heintje en zijn dochter Lea beschreven staat. Ook aandacht voor onze opdrachtgever, Stichting Odulphus en onze uitgever, Stichting Urker Uitgaven en de site www.japiendejoode.nl waar je het album kunt bestellen.

(Bron: Stripschrift 483, illustraties: Danker Jan Oreel)

Danker Jan had de nieuwe Stripschrift al een dag eerder in de bus dan ik en plaatste donderdag al het complete artikel op zijn Facebookpagina met daarbij onderstaand commentaar.

Gisteren viel bij mij Stripschrift nr. 483 op de mat. En zowaar, een halve pagina Japien de Joode...

En ja, dan mag het artikel hier op de Bob Evers Strip blog natuurlijk ook niet ontbreken. Het album Japien de Joode is overigens ook te bestellen via de webshop van Danker Jan, net als het onlangs verschenen album 'Zeeland in de Tweede Wereldoorlog.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: