zaterdag 22 juli 2023

Feest in striptijdschriftenland

(Illustratie: © Disney)

 Het is feest in tijdschriftenland, want zowel Donald Duck als Tina komen deze week met dubbeldikke nummers. En in Donald Duck is het dubbel feest, want Dagoberts geluksdubbeltje bestaat dit jaar 70 jaar. Natuurlijk heeft Dagobert zijn geluksdubbeltje al veel lang, maar in 1953 maakte Carl Barks in het verhaal 'The Round Money Bin'  voor het eerst melding van het bestaan van Dagoberts eerstverdiende dubbeltje. 

Het geluksdubbeltje speelt ook een grote rol in het verhaal 'Een dubbel dubbeltje' dat je vindt op pagina 5 t/m 14 en 17 t/m 22. In dit verhaal, dat ik schreef naar een idee van collega Paul Hoogma, komt er nog een dubbeltje, want Magica maakt haar eigen ongeluksdubbeltje. En ze heeft een sluw plan om haar eigen ongeluksdubbeltje om te ruilen met Dagobert geluksdubbeltje. Een plan waarin Raafje een grote rol speelt. 


Het plan slaagt, maar waar Magica geen rekening mee heeft gehouden, is hoe sterk het ongeluk is dat haar dubbeltje verspreid. Behalve Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak heeft ook zij er last van op de terugweg naar de Vesuvius. Het komt zelfs zover dat ze als verstekeling moet meevaren op een van de Dagoberts schepen richting Italie. En dat terwijl de Ducks juist proberen om eerder op de Vesuvius te zijn dan Magica om zo het omsmelten van Dagoberts geluksdubbeltje te verhinderen.


In de dubbeldikke Tina (nr 30-2023) is het vooral feest met heel veel strips, waaronder een van de eerste gags van Karlijn Catootje en de ouders, die ik ook samen met collega Saskia Maasbommel schreef. En ook in die gag is het feest, want Karlijn viert haar één-jarige verkering met Thomas. Een feestje waar beiden overigens totaal verschillende ideeen over hebben. De strip wordt in een speciale versie gepubliceerd in Tina, want de lezeressen mogen zelf de achtergronden invullen. De gag werd, met achtergronden, getekend door de Spaanse Comicup Studios en eerder gepubliceerd in Tina 46-2011.

(Illustratie: Marq van Broekhoven)

En tenslotte een feest dat pas volgende maand wordt gehouden, namelijk het Kamper Stripspektakel 2023. Een paar maanden geleden werd ik door Paul Reichenbach geinterviewd voor het programmablad van het Kamper Stripspektakel van dit jaar. Het blad ligt nog niet in de bus, maar is al wel digitaal te lezen en te downloaden op de site van het 24ste Kamper Stripspektakel.


In het interview, te vinden op pagina 26 t/m 29, komt het prille begin als stripscenarist aan de orde, uiteraard de scenario's voor Donald Duck, Tina en Penny, maar ook de albums van de afgelopen en de samenwerking daarbij met de tekenaars. 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Op pagina 28 en 29 is er speciale aandacht voor ons nieuwste album, Japien de Joode, dat ik samen met Danker Jan maakte en dat in april van dit jaar verscheen. Het Kamper Stripspektakel is het eerste Nederlandse stripfesitval waar Danker Jan en ik het album aan de bezoekers kunnen presenteren. Tenslotte wordt een blik op de toekomst  geworpen en krijg je antwoord op de vraag: wat kunnenwe het komende jaar zoal verwachten? Behalve dit interview met mij vind je ook nog interviews met Coco Ouwerkerk en Andrée Schneider in het programmablad van het Kamper Stripspektakel 2023. De papieren versie valt binnenkort vast bij iedereen in de blad, maar voorlopig kun je alvast een voorproefje nemen in de digitale versie.

Prettig weekend allemaal!


Geen opmerkingen: