zaterdag 22 april 2023

Strips in tijdschrift en in de media


Afgelopen maandag was de officiele presentatie van het album Japien de Joode. Het verhaal van het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog. En presentatie zorgde meteen voor wat extra publicateit. Zo werd er dinsdag 18 april een item gewijd aan het verschijnen van 'Japien de Joode'  in het NOS Journaal Regio. 
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Het item is hier te zien vanaf 6.47 minuten. Het is een iets ingekorte versie van het verslag van de presentatie dat al eerder op Omroep Flevoland te zien was. De NOS nam ook het artikel van Omroep Flevoland over op hun site.

Verder verschenen er artikelen in De Stentor en in het AD en afgelopen donderdag besteedde de nieuwe editie van Het Urkerland ook aan de aandacht aan de presentatie van Japien de Joode. Het album zelf is nog steeds te bestellen via de site www.japiendejoode.nl in zowel de Nederlandse editie (softcover en hardcover) en de Urker editie (in softcover). De softcover is tegen een gereduceerde prijs ook te bestellen voor scholen en boekhandels.
(Foto: Alex Odijk)

Ook de uitreiking van 50ste Stripschapprijs aan Hans zorgt nog steeds voor media-aandacht. Afgelopen week verscheen een digitaal interview van Rinke van der Plaat met Hans op de site van de Boekenkrant.
(Bron illustratie: Stripspeciaalzaak)

Onder de titel 'Passiviteit beloont' vertelt Hans over het prille begin bij Donald Duck, de Bob Evers-jaren met daarin wel een heel mooi compliment voor mijn werk als scenarist en het hoogtepunt van Hans' carriere tot nu toe: de doorbraak in he buitenland en in Frankrijk in het bijzonder. Wellicht dat het interview ook te vinden is in de nieuwe papieren editie van de Boekenkrant die op 1 mei verschijnt. We houden jullie op de hoogte.
(Illustraties: © Disney)

En dan de tijdschriften van deze week. Donald Duck presenteert voor de tweede keer dit jaar een dubbeldik nummer (nr 17-2023). In dit geval een omdraainummer, waarin het aan de ene kant dag is en andere kant nacht en in de beide helften is een verhaal te vinden, waarvoor ik het scenario schreef en die zich dan ook nog op dezelfde locatie afspelen, namelijk pretpark Dagoland. 

Op pagina 26 t/m 31 van de dag-Donald Duck gaat de klas van meester Warbol naar Dagoland en ze mogen zelf kiezen in welke attracties ze allemaal gaan. Maar na een bezoek aan het spookhuis is meester Warbol plots verdwenen. En dan blijken er ook nog zakkenrollers in het park rond te lopen. Kwik, Kwek en Kwak, Lizzy, Juultje en Babetje en hun klasgenoten gaan op onderzoek uit. Of ze meester Warbol terugvinden, lees je in het Duckiesverhaal 'De verdwenen meester'. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Maximino Tortajada Aguilar.

In de nacht-Donald Duck vind je op pagina 26 t/m 31 het verhaal 'Katrien als nachtwaker'. Katrien neemt de dienst over van dagwaker Astrid, die overdag de Duckies nog heeft proberen te helpen met hun zoektocht naar meester Warbol. Het park is inmiddels gesloten voor publiek en heeft een heel andere sfeer dan overdag. Maar dan duiken er plotseling drie nachtelijke bezoekers op; de Zware Schoffies. Aan Katrien de taak om deze drie in de kraag te grijpen voordat ze gratis in alle attracties zijn geweest, waarvan ze dan bovendien ook nog het systeem gehackt hebben. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Pablo Reche. 

En ook Hans zien we terug in de tijdschriften van deze week. In de nieuwe Jump (nr 27-2023), een nummer waarin de Jump-redactie undercover gaat bij de redacties van Donald Duck en Tina, vind je op pagina 39 vier afleveringen van Puppy Love. De nacht is aangebroken en de kleine Nell huilt in haar bench, iets waar Robin van lijkt te genieten. Maar zijn bezoek aan Nell pakt anders uit dan hij gehoopt had. Deze afleveringen werden eerder gepubliceerd als Puppy from Hell in Stripnieuws 49 en als Puppy Love in Metro in de eerste en tweede week van oktober 2017, en in de beide Puppy Love-albums, het oblong-album' Er keft iets in de keuken' uit 2020  en het 'integrale' album 'Nee, ik wil geen hondje' uit 2021.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: