vrijdag 14 oktober 2022

De nieuwste strippublicaties

 1. Donald Duck, Hoogtepunten uit 70 jaar vrolijk weekblad

 
(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

Op 25 oktober 2022 is het precies 70 jaar geleden dat het allereerste nummer van Donald Duck verscheen. En dat vieren we. Met deze week al het gloednieuwe Donald Duck jubileumalbum Hoogtepunten uit 70 jaar vrolijk weekblad. 128 pagina's dik met de allerbeste en leukste verhalen uit 70 jaar Donald Duck. Verhalen van onder andere Carl Barks, Daan Jippes en Freddy Milton, Dick Matena, Wilbert Plijnaar, Jan Kruse, Ben Verhagen, Ruud Straatman Al Taliaferro, Remco Polman, Mau Heymans, Kirsten de Graaff, Vicar, Jos Beekman, Michel Nadorp, Sieger Zuidersma en twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. 
(Illustratie: José Ramón Bernado)

Als eerste kom je op pagina 96 t/m 99 het Madam Mikmak-verhaal 'Vader Tijd' tegen. Mikmak blijkt te weinig tijd te hebben om alles rond van die dag rond te krijgen voordat Hortensia op bezoek komt. Dus gaat ze naar Vader Tijd om een paar uurtjes extra te krijgen. Vader Tijd heeft helaas zelf een uurtje vrijaf genomen en dus gaat Mikmak zelf tot actie over met behulp van de grote zandloper des tijds. En dat had ze beter niet kunnen doen. Het verhaal werd getekend door niemand minder dan José Ramón Bernado en eerder gepubliceerd in Donald Duck 8-2000.


Daarna op pagina 122 t/m 127 het Duckiesverhaal 'Zandkastelen'. Lizzy, Juultje en Babetje gaan naar het strand en willen onder andere een zandkasteel bouwen. Maar dat is buiten Arie en Willem gerekend die er juist alles aan doen om die zandkastelen te slopen. Totdat ze een paar zandkastelen teveel vernielen... Het verhaal werd geweldig getekend door Tim Artz en is alleen al vanwege de tekeningen de moeite waard. Let maar eens op de vele achtergrondgrapjes die Tim in de tekeningen verwerkt heeft. Een paar ervan zaten ook in het scenario, maar Tim heeft er veel meer bij bedacht en bijvoorbeeld de kleine rol die ik Keessie had gegeven flink uitgebreid. Net zoals op een echt strand kan je ook in dit verhaal blijven kijken en je ziet steeds weer iets nieuws. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 29-2019.


2. Donald Duck Monsterspecial

(Illustratie: © Disney)

Over iets meer dan twee weken is het Halloween en ook ter gelegenheid is er een speciale Donald Duck uitgave, namelijk de Donald Duck Monsterspecial. Met heel veel verhalen waarin monsters voorkomen en ook eentje waarvoor ik het scenario schreef. 

Op pagina 20 t/m 23 vind je het Willie Wortel-verhaal 'De GFT-mutant'. Een verhaal dat ik bedacht naar aanleiding van de komst van de GFT-containers.

(Illustratie: Bas Heymans, © Disney, bron: I.n.d.u.c.k.s)

 Als Willie door de burgemeester wordt gevraagd om iets uit te vinden, waarmee hij in vijf minuten een snelweg door het bos aan kan leggen, gooit Willie per ongeluk een mislukte uitvinding in de GFT-bak. En daaruit ontstaat de mutant, ofwel Groentje zoals Willie hem noemt. En laat Groentje nu precies het omgekeerde doen van wat de burgemeester wil: namelijk machines en beton in bomen veranderen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 35-1996 en de digitale Donald Duck 26-2013.


3. Katrien Duck 11-2022

En dan verscheen deze week ook de nieuwe Katrien Duck (nr 11-2022) met daarin een verhaal waarvoor ik het scenario samen met collega Paul Hoogma schreef.  Op pagina 14 t/m 17 vind je het Duckiesverhaal 'Toverpostzegels'. Daarin wordt inderdaad nogal wat af getoverd. Niet alleen Zwarte Magica, maar ook door Katriens nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje, als die per ongeluk in het bezit van Magica’s spreukenboek komen.

(Schetsen schildpad en geldpakhuis: Paul Hoogma)

Met als resultaat dat er onder andere levende reuzenpostzegels in Duckstad rondlopen. Het verhaal getekend door de Spaanse Comicup Studio en werd al eerder gepubliceerd in Katrien 6-2002, Katrien 6-2008, Katrien 6-2014 en Katrien Duck 11-2018.


4. Bericht en commissie van Hans
\
En tenslotte plaatste Hans een aantal dagen geleden onderstaand bericht met bovenstaande afbeelding van een recentie commisie op zijn Facebookpagina.


Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: