vrijdag 7 januari 2022

De strips van deze week

 


Ook deze week weer een nieuw verhaal in de nieuwe Donald Duck (nr 2-2022) waarvoor ik vorig jaar het scenario schreef. Op pagina 27 t/m 31 vind je een nieuw verhaal uit het Jungleboek. Waarin Kaa naar hulpjes zoekt om Mowgli in zijn kronkels te krijgen. Dat lijkt te lukken als hij de gieren weet te hypnotiseren. Maar of ze werkelijk Kaa's lunch bij hem thuis gaan bezorgen, dat lees je deze week in de nieuwe Donald Duck. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Angel Rodriguez en David Soriano.

Ook de nieuwe Katrien Duck (nr 1-2022)  ligt sinds deze week in de winkels, met op pagina 31 t/m 34 het Donald Duckverhaal 'Ruimtewezens'.  Een verhaal dat ik schreef rond de eeuwwisseling, getekend werd door Mau Heymans en al eerder werd gepubliceerd in Katrien en Katrien Duck. Rond de tijd dat ik het schreef werd erniet alleen voortdurend over de millenniumbug gepraat werd, ook nooit uitgekomen voorspellingen over het einde van de wereld werden gedaan, en in de kranten berichten verschenen over mensen die zouden zijn ontvoerd door ruimtewezens. Op die laatste berichten is dit verhaal gebaseerd.


Opmerkelijk is trouwens dat Donalds tekst in plaatje 6 van pagina 2 met iedere nieuwe publicatie verandert. Zo was de tekst in  het scenario als volgt:


Voor de publicatie in 2003 werd die door of Mau of de redactie veranderd in:


(Pagina 3, plaatje 6 van Donald Duck, ruimtewezens (H 20051) respectievelijk anno 2003, 2009, 2015 en 2018 en 2022, getekend door Mau Heymans, © Disney)


En anno 2009 heeft Donald zijn hormonen beter onder controle en is de tekst veranderd in:(
Een tekst die anno 2015 weer is veranderd in:
En anno 2018  in:
En in 2022:


Kortom, dit verhaal dat achtereenvolgens eerder gepubliceerd werd in Katrien 1-2003, Katrien 1-2009, Katrien 1-2015 en Katrien Duck 1-2018 gaat met iedere nieuwe publicatie met zijn tijd mee. 

Prettig weekend allemaal!

2 opmerkingen:

Daniël zei

Zo leuk om de blogs te lezen, over hoe strips gemaakt worden.
Met scenario-voorbeelden en al!
Qua strips is dit domein het best bewaarde geheim van Nederland. Een voortzetting van de artistieke cultuur van de jaren '70. Publicaties over achtergronden van strips.
Een aanrader voor iedereen die het vak wil leren!

Daniël zei

Zelf heb ik als stripsfanaat veel geleerd van leermeester Jonker, om man en paard te noemen.

Hoe men structureel kan leren, plotjes te bedenken en daar een echt scenario van te bakken. Helaas altijd rekening houdend met grillige, toenemende zelfcensuur van uitgevers - voor zover die überhaupt te volgen is.
Ik koester de vele gesprekken met hem, over allerlei ideeën en hoe die uit te werken als een concreet scenario, dat hopelijk wordt goedgekeurd.

Zo is er ooit een verhaaltje ontstaan, waarin fitness-instrumenten stroom opwekten. Een idee om als een Willie Wortel, patent op aan te vragen! Nu actueler dan ooit!
Ik opperde een diëtende Donald zwoegend rennend in een groot hamsterrad, en hij werkt dat in overleg zo verrassend uit:
energie opwekken met fitness-instrumenten!

Backstage hebben mogen meekijken,
hoe scenario's voor strips te maken.
Die leerzame ervaring gun ik iedereen,
en deze blogs komen heel dichtbij.