zaterdag 2 mei 2020

De strips van deze week

1. Disney Masters 10: Scandal on the Epoch Express

(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
De Amerikaanse uitgeverij Fantagraphics Books, bekend van onder meer The Complete Carl Barks Disney Library waarin het complete Disney-werk van Carl Barks wordt gebundeld,  brengt sinds een aantal jaar ook de reeks Disney Masters uit met daarin werk van andere beroemde Disney-tekenaars. Eerder verscheen al een boek met de klassiekeDuck-strips van Daan Jippes en Freddy Milton (volume 4 in de reeks) en sinds deze week is Disney Masters volume 10 verkrijgbaar met daarin Duck en Disney-strips getekend door Mau en Bas Heymans. Daaronder ook twee verhalen waarvoor ik (mede) het scenario schreef. Als eerste vind je op pagina 61 t/m 70 het Donald Duck-verhaal 'Don Quiduck de la Mancha'. Waarin Donald met Guus wedijvert voor de rol van Don Quiduck in het nieuwste toneelstuk van Katrien, waarin ze zelf de rol van Dulcinea speelt. Donald zet dus alles op alles om de rol van Don Quiduck binnen te slepen. Met als gevolg dat hij gaat geloven dat hij echt Don Quiduck is, uitrijdt om de eer van de schone Dulcinea te verdedigen en daardoor zelfs de Zware Jongens om Oom Dagobert te beroven. Het verhaal werd getekend door Bas Heymans, in Nederland eerder gepubliceerd in Donald Duck 37-2001, in Amerika in Uncle Scrooge Comic 347 uit 2005 en de Amerikaanse vertaling werd verzorgd door Dwight Decker.

 
Op pagina 83 t/m 106 vind je vervolgens het Uncle Scrooge-verhaal 'Healers of the Andes!  ofwel Oom Dagobert, de genezers van de Andes. Het idee voor dit verhaal komt van Paul Hoogma en zijn toenmalige vriendin Anja Barten. In 1994, tijdens een treinreis van Parijs naar Nederland hadden Paul en Anja een verhaal bedacht over een farmaceut die een geneesmiddel op de markt bracht met bepaalde bijwerkingen, waar een ander geneesmiddel tegen bestond die weer andere bijwerkingen had, waar dan ook weer een geneesmiddel tegen bestond, enzovoorts. Uiteindelijk zou de oplossing voor alle kwalen in de natuur te vinden zijn. Daarbij kwamen al gauw de aloude Inca's om de hoek kijken.
Toen Paul en Anja eenmaal in Nederland maakten ze een tussenstop bij mij thuis, waar ik samen met Remco Polman aan een ander Duckverhaal aan het werk was. Paul en Anja vertelde over hun idee en vandaaruit gingen we met zijn vieren brainstormen. De slechterik van dienst werd Venijn McSnekke, en de slachtoffers de Duckstadse biljonairs. De Ducks zouden afreizen naar Peru en ook de Zware Jongens zouden een rol krijgen als helpers van McSnekke.
Anja vond zichzelf geen scenariste en liet het schrijven van het scenario aan Paul, Remco en mij over. In de maanden daarna gingen we aan de slag. En toen bleek het schrijven van zo'n lange avonturenstrip nog niet zo heel makkelijk.

(Schetsen: Paul Hoogma, Remco Polman en Frank Jonker)

Zo hadden we bedacht dat de Ducks per schip naar Peru zouden reizen, net als Donald en de neefjes doen in Carl Barks 'Lost in the Andes'. En tijdens de reis zouden ze het al aan de stok krijgen met McSnekke en de Zware Jongens. Maar op pagina 12 zaten de Ducks nog steeds op het schip en was Peru nog niet in zicht. We schrapten alle scheepsscenes en lieten de Ducks per vliegtuig naar Peru vertrekken met een vermomde McSnekke en Zware Jongens in hun kielzog. Dat maakte meteen een heleboel ruimte vrij voor de belevenissen in Peru.
De productie van het verhaal verliep wat langzamer toen Paul een jaar stage ging lopen in Amerika. E-mail was nog niet of nauwelijks gangbaar, dus de voornaamste communicatie verliep per post of telefoon. In 1996 ronden we de eerste versie van 'De geneesheren van de Andes' af. Anja en ook Mau, die inmiddels geinteresseerd was geraakt in het verhaal, voorzagen de eerste versie van hun commentaar. Knippen, plakken en herschrijven was de volgende stap. Ook de Donald Duck-redactie had nog wat ideeen en suggesties bij het verhaal, zodat we nogmaals door het verhaal heen gingen en uiteindelijk leverde dat een scenario op van 23 pagina's.
Mau voegde er tijdens het tekenen nog een 24ste pagina aan toe, verdeeld over verschillende extra plaatjes en scènetjes.

(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)

Dit ook omdat Mau vond dat 24 pagina's een standaardlengte van de avonturenverhalen van Carl Barks is. En daar had hij helemaal gelijk in. Uiteindelijk werd 'De genezers van de Andes' als tweedelig vervolgverhaal gepubliceerd in Donald Duck 22 en 23 van 2002 en in het album 'De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 16' uit 2018. De eerste Amerikaanse publicatie vond plaats in Uncle Scrooge 369 uit 2007 en nu dus in het tiende Disney Masters album. De Amerikaanse vertaling werd verzorgd door David Gerstein.


2. Donald Duck 19-2020.

Natuurlijk verscheen er deze week ook weer een gloednieuwe Donald Duck (nr 19-2020) met gloednieuwe Disneystrips. Op pagina 17 t/m 21 vind je het Grote Boze Wolf-verhaal 'Hapje in huis', waarvoor ik vorig jaar het scenario schreef. Het is zo'n dag dat Midas alles tegen lijkt te zitten. Slecht weer, geen big te vangen en hij verwacht straks van Wolfje weer bonen voorgeschoteld te krijgen. In plaats daarvan treft hij een klein vogeltje op de tafel aan. Midas denkt dat Wolfje eindelijk iets te eten heeft gevangen en wil onmiddellijk gaan kokkerellen. Dan blijkt dat zijn moeder het vogeltje heeft meegebracht om zijn vleugel te verzorgen. En met Ma Wolf in de buurt lijkt het voor Midas bijna onmogelijk om het diertje op zijn menu te zetten. Voor Midas zit er dus niets anders op dan haar uit de buurt te krijgen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Antonio González.


3. BD Must Webzine 5-2020

En last but not least verscheen deze week ook het vijfde BD Must Webzine met daarin ook de vijfde aflevering van Help me, Rhonda! Waarin we kennismaken met Meneer Sonnberg die maar wat graag het beruchte koffertje terug wil hebben. Rhonda werkt haar plannen verder uit om dat koffertje met geld ongezien het L.A.Union Station uit te krijgen, maar haar plannen worden doorkruist door die van Villafranca die een make-over cadeau doet als Dana Dane. En met al die zeelieden op de trein blijft dat niet onopgemerkt. Ook niet door Sonnberg, die vooralsnog als enige alle 'toevalligheden aan elkaar weet te knopen.  Het nieuwste BD Must Webzine kun je hier downloaden.

Prettig weekend allemaal!



Geen opmerkingen: