zaterdag 11 januari 2020

De strips van deze week

(Illustratie: ©Disney)
Vorige week al aangekondigd, compleet met cover in de nieuwe Donald Duck (nr 3-2020): het Oom Dagobert-verhaal 'De poolreis van Barend Willemsz'.  Een verhaal van maar liefst 18 pagina's dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma  dat deze week compleet in twee delen te vinden is op pagina 5 t/m 16 en pagina 37 t/m 42 van de nieuwe Donald Duck.

(Schets: Paul Hoogma)

Niemand minder dan Piet Voordes bracht ons op het idee voor dit verhaal. Piet, die door de jaren heen een flink aantal scenario van me uittekende voor de Nederlandse Donald Duck en met wie ik ook samenwerkte voor de strips van Ernst en Bobbie, Piet Paulusma en De Club van Sinterklaas en het prentenboek 'De magische schatkist', had contact met de mensen van de werf in Harlingen waar het schip van Willem Barentsz werd nagebouwd, een project van bouwmeester Gerald de Weerdt. Piet vroeg zich af of het niet leuk zijn een Duckverhaal rond het schip van Willem Barentsz te laten draaien. Het leek me een heel goed idee en ook Paul, met wie ik een paar dagen later een afspraak had, was enthousiast. Met de informatie van Piet over de bouw van het schip en alle verdere historische informatie die we over de reizen van Willem Barentsz konden vinden, gingen we aan de slag.
In ons verhaal werd Dagobert de grootste sponsor van de bouw van het schip en mocht als eerste een reisje met de replica van wat in de Duckstadse versie het schip van Barend Willemsz werd. Maar Dagobert zou Dagobert niet zijn als hij nog niet een ander doel had. Met behulp van de Barend Willemsz hoopt Dagobert het eiland Frisa te vinden dat al diverse malen in 17e eeuwse zeemansverhalen opdook. Een spookeiland, zo blijkt later. Maar wel eentje met een zonderlinge bewoners, namelijk de geest van Barend Willemsz. En de geest van Barend kan alleen maar rust vinden als hij zijn laatste reis afmaakt. Dat wil dus zeggen, de Noordoostelijke doorvaart. En dat is dus precies wat de Ducks gaan doen, met alle gevolgen van zo'n reis van dien.
We schreven het scenario voor dit Oom Dagobert-verhaal in 2015. Op 25 oktober 2018 werd de replica van de Willem Barentsz uit Harlingen door prinses Margriet gedoopt en te water gelaten. Nu iets meer dan een jaar later waarin de droom van de initiatiefnemers van dit project, een reis maken met de Willem Barentsz of zelfs de oorspronkelijke reis van Willme Barentsz af te maken, in beeld gebracht wordt. En de tekenaar van dit alles. Ik hintte er vorig jaar al op dat we een nieuw lang verhaal getekend door Ben Verhagen in de Nederlandse Donald Duck konden verwachten. Welnu, dit is het. Ben Verhagen tekende 'De poolreis van Barend Willemsz' een maakte met zijn tekenwerk een spannend en sfeervol Oom Dagobertverhaal van. Mis dus de Donald Duck van deze week niet en geniet van 'De Poolreis van Barend Willemsz'.

Behalve dit gloednieuwe,. lange Oom Dagobertverhaal verscheen er deze week ook een nog verhaal van me in de nieuwe Katrien Duck (nr 1-2020). En ook dit is een verhaal dat grotendeels op de werkelijkheid gebaseerd is. Een werkelijkheid die je met de beste wil van de wereld niet zou kunnen verzinnen en waar je dan ook nog een prachtig stripscenario van kan maken. Iemand in mijn familie ging ooit nietsvermoedend met een verkoopbusreis mee. En de verhalen die we naderhand daarover te horen kregen, vormden al bijna een Duckverhaal op zich. De snelheid waarmee door Maastricht geraasd werd, de verkooppraatjes van de gastheer, de ‘antwoorden’ van assistent, het gedrag van de andere dames, ik hoefde er niet echt veel meer aan te verzinnen. Een en ander werd letterlijk (op)getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en is te vinden op bladzijde 31 t/m 34 van de nieuwe Katrien Duck. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Katrien 1-2005, Katrien 1-2011 en Katrien Duck 1-2016.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: