woensdag 21 augustus 2019

Nieuwe Donald Duck oblong-albums bij Action!

Eind juni verschenen ze al op Inducks: vier nieuwe delen uit de Donald Duck oblong-reeks van Action. Sindsdien hebben heel wat mensen een bezoekje aan de plaatselijke Action gebracht. In juli werden ze precies één dag lang gespot bij één van de Actions in Amersfoort, maar pas eind vorige week werden ze ook bij andere Action-winkels gesignaleerd: de delen 17, 18, 19 en 20 uit deze reeks. Eén van die albums heeft een cover, getekend door Hans. En in drie van de vier albums zijn verhalen te vinden waarvoor ik in de periode 1995-2009 het scenario schreef.
(Illustratie: Wilma van den Bosch, ©Disney)

Als eerste is dat het album Donald Duck oblong nr 18: Reis je mee?. Daarin vind je op pagina 50 t/m 53 het Joe Carioca-verhaal 'Een onvermijdelijke maaltijd'. Waarin er opnames worden gemaakt over het leven op de vuilnisbelt. In ruil voor hun medewerking krijgen de bewoners een gratis etentje aangeboden. Joe weigert echter elke medewerking omdat anders de señorita's te weten zouden komen dat hij geen rijke vogel maar een arme sloeber. Voor Joe zit er dus niets anders op dan een señorita mee uit eten te vragen, die ook nog eens het diner betaalt. Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Luiz Podavin en eerder gepubliceerd in Donald Duck 33-2007.
(Illustratie: Hans van Oudenaarden, ©Disney)


Donald Duck oblong nr 19: Lekker lui lezen! is het album met de cover van Hans. Donald lekker lui in een opblaasbad. Eigenlijk is dit een fragment van de oorspronkelijke cover van Donald Duck 32-1997, een nummer dat als thema 'Hittegolf in Duckstad! had.

Na even bladeren in dit 19e oblong-album vind je dan op pagina 54 t/m 57 het Panchito-verhaal 'Senor Martinez vangt boeven'. Een verhaal over een van de vele overnachtingen van Panchito en Senor Martinez. Een kort verhaaltje maar, dat voornamelijk gebaseerd en geïnspireerd is op de uitdrukking ‘slapend rijk worden’. Of beter gezegd, slaapwandelend rijk worden, want dat is ongeveer wat Senor Martinez in dit verhaal overkomt als twee paardendieven het op hem voorzien hebben,
Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Everton Costa en eerder gepubliceerd in Donald Duck 44-2010.
(Illustratie: Angel Rodriguez, ©Disney)

Tenslotte maar liefst twee verhalen in het album Donald Duck oblong nr 20: Ga er maar eens lekker voor zitten!  Als eerste is dat op pagina 50 t/m 55 het Willie Wortel-verhaal 'De vliegende ventilator'. Geinspireerd op een van de warme dagen waarop je toch moet doorwerken omdat er het een of ander op tijd af moet zijn. Om dat vol te houden heeft Willie zijn zwevende ventilator al op de hoogste stand staan, maar zelfs dat blijkt niet voldoende. Als Willie het ding opvoert. blijkt het ineens te kunnen vliegen en zelfs grondboringen te kunnen doen. Kortom, het kost Willie dus een hele hoop moeite om voor genoeg koelte in zijn werkplaats te zorgen. Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Silvio Spotti en eerder gepubliceerd in Donald Duck 31-2007.

Tenslotte op pagina 74 t/m 79 van ditzelfde album het Panchito-verhaal 'Presidentswissel'.

(Illustraties: José Colomer Fonts, © Disney)

Daarin krijgt Panchito het aan de stok met rebellen in dienst van de een of andere generaal of gouverneur die president wil worden in plaats van de president. Doordat deze de verkeerde persoon overvallen, blijft de echte president Ambicioso uit hun handen. Panchito begeleidt Ambicioso verder op zijn reis, maar onderweg blijkt dat wel heel veel lieden klaar staan om zijn positie over te nemen Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 2-1999 en de digitale versie van Donald Duck 47-2011.
 

Geen opmerkingen: