maandag 18 maart 2019

Patty

(Illustratie: Jan Steeman)
Zaterdagochtend, een mailtje in mijn mailbox en nieuws op diverse stripinformatiesites dat collega-scenariste Patty Klein vrijdag 15 maart was overleden. Heel triest nieuws aan het begin van het weekend. Patty was natuurlijk ook niet zomaar een scenarist. Ze wordt met recht de 'Grande dame van de Nederlandse Strip' genoemd. Een carriere als stripschrijfster van meer dan 50 jaar die begon bij de Toonderstudios, waar ze onder andere het plot schreef voor Tom Poes en de Woelwater en later ook nog Tom Poes en de Wiekschieters en zo'n twintig gags voor Panda zou schrijven. Die Panda-gags werden getekend door Piet Wijn met wie Patty later onder andere ook nog Heidi, De Trollenverhaaltjes en de prachtige tekstloze strip Annemoon zou maken.
(Illustratie: Piet Wijn/scenario: Patty Klein)
Patty werkte sowieso voor heel veel stripbladen en met heel veel tekenaars samen. Al in haar Toondertijd bedacht ze samen met Andries Brandt, verhalen rond De grote Boze Wolf  veelal getekend door Jan Steeman en Hiawatha, getekend door Jan van Haasteren. Met Jan van Haasteren maakte Patty later nog beroemd geworden strips als Baron van Tast,, Erik en Opa, Sjaak en Oom George en het laatste albumvullende verhaal van De Argonautjes. Maar Patty werkte ook samen met bijvoorbeeld Borge Ring, Thé Tjong-Khing, Jan van der Voo, Willy Lohman, Robert van der Kroft (jazeker, als eerste scenariste van de Sjors en Sjimmie-strip, getekend door Robert), Eric de Rop (10 jaar lang Schanulleke), Eric Heuvel, Gerard Leever en Gerben Valkema, met wie ze Heer Bommel I-padden maakte. Het meest bekend is Patty natuurlijk door haar werk voor het meidenblad Tina waar ze onder andere de verhalen van Blanche en Gijske schreef, getekend door Aloys Oosterwijk, Fanny en Marloes, beide getekend door Fred de Heij, Marleen, getekend door Carlos FreixasMadelon, de Doebidoes en Het huishouden van Janneke Steen, allen getekend door Angeles Felices en natuurlijk haar magnum opus, Tina's langstlopende strip Noortje.
(Illustratie: Jan Steeman/scenario Patty Klein)
41 jaar lang maakte Patty Noortje samen met Jan Steeman, tot Jan in augustus 2016 het stokje overdroeg aan zijn zoon Lucas. Ook daarna bleef Patty de scenario's van Noortje tweewekelijks schrijven, tot ze mij in februari 2018 vroeg of ik de Noortje-strip wilde voortzetten als zij de scenario voor Noortje niet meer zou kunnen schrijven.
Ik kende Patty al sinds 1996, het moment dat ik scenario's voor  complete verhalen voor Tina begon te schrijven. En behalve dat ik grote bewondering heb voor het werk van Patty in Tina, heb ik veel van haar geleerd als het gaat om alle mogelijkheden die het vak van schrijver biedt. Kortom, Patty is degene die mij, zeker in mijn begintijd, wegwijs heeft gemaakt in de schrijverswereld.
Natuurlijk is het een grote eer om door Patty gevraagd te worden als opvolger voor de scenario's vanNoortje. Maar, zei Patty er meteen bij, ik wil nog jaren door met Noortje. En ik hoopte ook dat haar dat zou lukken en dat ze zelf nog de 2000ste gag van Noortje zou schrijven. We hielden een eerste brainstormsessie waar een aantal ideeen uit voortkwamen, waarvan Patty de eerste ook nog als scenario uitwerkte. De bedoeling was dat Patty ook de andere ideeen tot scenario uit zou werken en dat we daarna weer een nieuwe brainstormsessie over Noortje zouden houden. Maar toen zorgde een beroerte ervoor dat Patty haar werk als scenariste niet verder kon voortzetten. Veel eerder dan verwacht moest ik de scenario's van Noortje voor mijn rekening nemen.
(Illustratie: Lucas Steeman/scenario: Patty Klein en Frank Jonker)
Eerst nog de overgebleven ideeen van onze brainstormsessie, daarna ook eigen ideeen, veelal gags rond een bepaalde thema, of ongebruikte Noortje-ideeen van Patty, afkomstig uit een map van Patty met heel veel ideeen voor Noortje en andere strips, die ze me bij die eerste brainstormsessie had meegegeven. Nog één Noortje-gag die tijdens die brainstormsessie ontstond, is niet gepubliceerd. Het thema daarvan is Koningsdag en de laatste nieuwe Noortje-gag, bedacht door Patty, zal dan ook rond Koningsdag in Tina verschijnen.
Behalve stripscenariste was Patty, onder de naam Patty Scholten, ook dichteres. Ze publiceerde diverse dichtbundels, waaronder haar autobiografie in sonnetten onder de titel 'De ziel is een pannenkoek' Patty werd tweemaal genomineerd voor VSB Poëzieprijs, tweemaal genomineerd als Dichter des Vaderlands. Voor haar grote  bijdrage aan de Nederlandse  strip ontving ze in 2012 van het Stripschap de Bulletje en Bonestaakschaal en in februari van dit jaar werd ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Natuurlijk hoop je dat Patty nog lang van deze eer had mogen genieten, maar het tegendeel is helaas waar. Ik wens Patty's familie dan ook heel veel sterkte in de komende tijd. En lieve Patty, dank je wel voor alles en rust zacht. De hemel wordt vast nog mooier met jouw gedichten en verhalen.

Geen opmerkingen: