vrijdag 11 januari 2019

10 jaar Eppo!

(Illustratie: Pieter Hogenbirk)
Op 28 januari 2009 presenteerde uitgever en hoofdredacteur Rob van Bavel in Paradiso in Amsterdam het eerste nummer van de nieuwe Eppo. En alle stripmakers die op dat moment aan de nieuwe Eppo meewerkten waren daarbij aanwezig. Net als de vaderlandse pers, fotografen enzovoorts. De groepsfoto van alle tekenaars en scenaristen tesamen op het podium van Paradiso is bijna iconisch te noemen.
Dit jaar bestaat de nieuwe Eppo 10 jaar. En dat wordt meteen in de  eerste Eppo van 2019 goed gevierd. In een speciale Eppo Varia op pagina 13 t/m 16 onder de titel '10 jaar Eppo, wat is er allemaal gebeurd?' zetten vele Eppo-stripmakers van toen en nu hun mooiste persoonlijke herinnering aan die tien Eppo op papier.
Collega Remco Polman refereert zelf aan de bewuste groepsfoto in Paradiso. En ook IJsbrand vertelt over dat eerste onwennige moment, waarop hij als stripmaker tussen zijn collega-stripmakers op het podium van Paradiso stond.

Hans vertelt over zijn ongeloof en verbijstering toen hij hoorde dat Eppo heropgericht zou worden. Maar tekende wel speciaal voor die eerste jaargang de Bob Evers-strip 'Een overval in de lucht'.
Eric vertelt over het heroptreden van January Jones, die ook volgens Rob haar plek in Eppo dik verdiende.
(Illustratie: Dick Heins)

En Dick, die een jaar eerder al de opzetjes van Uco Egmond voor de Eppo-strip uitwerkte, vertelt hoe hij vanaf het eerste nummer ook mijn eigen strips, waaronder Kleine Napoleon aan de Eppo-stripmakersstal werd toegevoegd.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
Zelf vertel ik over de presentatie van het Max Miller album 'De Orde van de Blauwe Steen' in de Martinikerk, die ik voor de dag van de presentatie nog nooit in werkelijkheid had gezien. Maar wel in de documentatie van IJsbrand en de door IJsbrand getekende scenes die een half jaar eerder in Eppo gepubliceerd werden. Minstens even speciaal was natuurlijk de presentatie van Hel 2: De Sibylle-codex op Slot Loevestein. Met dit verschil dat ik mede dankzij Danker Jan van te voren meerdere malen een bezoek aan Slot Loevestein heb gebracht. Maar wellicht dat ik die herinnering voor een volgend Eppo-jubileum bewaar.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Behalve alle herinneringen van mij en mijn collega-stripmakers bevat deze feestelijke Varia ook een lijst van alle nieuwe strips die sinds 2009 mede dankzij Eppo tot stand kwamen.
(Illustratie: Dick Heins)

Kleine Napoleon noemde ik hier boven al
(Illustratie: IJsbrand Oost)

Maar ook Max Miller...
(Illustratie: Danker Jan Oreel)

De avonturen van Hel..

en Rhonda behoren tot die categorie strips, die we zonder Eppo waarschijnlijk niet zouden kunnen maken.
Tenslotte, alle Eppo-collega's en Rob in het bijzonder, van harte gefeliciteerd met 10 jaar Eppo! En op naar de volgende 10 jaar!

Geen opmerkingen: