dinsdag 19 juni 2018

De Vakantieboeken Top 20

Het schooljaar loopt ten einde ,het weer bereikt af en toe tropische temperaturen en in de winkels liggen tientallen vakantieboeken.  Kortom, de zomervakantie komt eraan. En als je dan je koffers gaat pakken, wat neem je dan zoal mee? Hier zijn onze tips voor deze zomer in deVakantieboeken top 20!

20. De Bob Evers prenten en posters

Het overgrote deel van de prenten, die Hans de afgelopen jaren maakte, zijn reeds lange tijd uitverkocht, maar er zijn er ook nog een aantal voorradig in de Vano-winkel (http://vano-origineel.blogspot.nl/2010/04/prenten-en-posters.html). Dus wie bijvoorbeeld belangstelling heeft voor deze prachtige poster van de Bob Evers Eppo-raket stuur even een mailtje naar vano[at]xs4all.nl en dan zorgt Hans dat het allemaal in orde komt.


19. Liger x Hans van Oudenaarden t-shirt

Het nieuwe genummerd limited edition t-shirt met daarop een exclusieve Vano-plaat, speciaal ontworpen voor de 10th wave Liger T-shirts. Met sluikreclame voor Rhonda. Exclusief verkrijgbaar bij Liger: https://www.thisisliger.com/shop/the-10th-wave-free-work/liger-x-hans-van-oudenaarden-2/#&gid=1&pid=2


18. De Max Miller prenten en posters


(Illustraties : IJsbrand Oost)

'Van de Max Miller albums 'De Orde van de Blauwe Steen'  en 'Schaduwspel' zijn al meerdere prenten verschenen, waarvan er ook al weer een aantal zijn uitverkocht. Maar gelukkig zijn er ook nog een aantal voorradig. Wat te  denken van bijvoorbeeld de teaserprent van het verhaal uit: Op de set van Max Miller en de Orde van de Blauwe Steen,  Max Miller -snowboarding of de Max Miller beursposter van de Oostnederlandse Stripboekenbeurs van vorig jaar. Voor alle prenten geldt: zolang de voorraad strekt. Dus voor wie belangstelling heeft voor deze prenten of poster, stuur even een mailtje naar maxmillerstrips[at]xs4all.nl en IJsbrand zorgt dat alles in orde komt.


17. Mickey lost 't op Vakantieboek 2018

(Illustratie: Daan Jippes en Ulrich Schroder, © Disney)
Nieuw in de winkel en ook nieuw tussen alle bekende titels van de Vakantieboeken.

(Illustratie: Carmen Perez, © Disney)

Veel strips en mysteries waarin je samen met Mickey Mouse naar de daders kunt speuren. Ook Goofy laat zich in dit boek als speurder zien en wel op pagina 73 t/m 76 in een verhaal waarvoor ik in 1994 het scenario schreef. Clarabella is haar ring kwijt en als Mickey Goofy's hulp inroept, waant deze zich een soort Sherlock Holmes. Zijn belangrijkste verdachte is de buurman die eerder een fles azijn kwam lenen. En laat die buurman nu toeval Boris Boef blijken te zijn. Maar of Boris ook de dader is? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez en eerder gepubliceerd in Donald Duck 50-1998.


16. Donald Duck Vakantieboek 2018
(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)

Ook het jaarlijkse Donald Duck Vakantieboek is nieuw in de winkels. Met vele puzzels, spelletjes en stripverhalen, waaronder twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. De eerste vind je op pagina 25. In deze Madam Mikmak-gag draait alles om de grote schoonmaak bij Hortensia. Om van alle rommel af te zijn gebruikt Hortensia de grote verdwijnspreuk. Het nadeel daarvoor is echter dat alle rommel die verdwijnt bij iemand anders weer opduikt. En de vraag is dus, bij wie? De gag werd getekend door meestertekenaar José Ramón Bernado.

Op pagina 106 t/m 108 vind je een verhaal waarin Joe Carioca gaat bungyjumpen. En niet zonder reden want de winnaar van de bungyjump-wedstrijd wint een avondje uit met de beroemde filmster Manuela Muchacha. Joe heeft precies één middag om te leren bungyjumpen en dat is niet echt een groot succes. Maar Joe zou Joe niet zijn als hij zich daardoor liet tegenhouden. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 49-1998.




15. Willie Wortel Vakantieboek 2018
(Illustratie: Santiago Scalabroni Ceballos, © Disney)

Ook nieuw verschenen is het Willie Wortel Vakantieboek van dit jaar. Met strips, puzzels, Willie's wereld, Knappe koppen-pagina's  en op pagina 87 t/m 96 een Willie Wortel-verhaal dat ik samen schreef met collega Paul Hoogma. Een verhaal waarin Willie een uitvinding doet die een van zijn schatrijke klanten uit de oliebusiness niet bevalt. De betreffende sjeik biedt Willie drie miljoen als hij zijn uitvinding vernietigt. Binnen een mum van tijd is Willie schatrijk en krijgt advies van Guus Geluk hoe hij met zoveel geld moet omgaan. Maar zoveel geld trekt ook Zware Jongens aan en bovendien blijkt, dat wie in Duckstad miljonair wordt, automatisch lid is van de Club der Vergulde Genieters. En dat lidmaatschap heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en eerder gepubliceerd in Donald Duck 47-2007.


14. Hel Schetsboek

Speciaal voor het Stripfestival Terneuzen van vorig jaar maakte Danker Jan een speciale versie van het Hel Schetsboek. Met een iets gewijzigde omslag en in een oplage van 50 exemplaren. Een aantal daarvan zijn nog verkrijgbaar via de webwinkel van Danker Jan. Wil je er graag eentje hebben, wees er dan snel bij want uiteraard geldt ook voor deze editie van Hel Schetsboek: zolang de voorraad strekt.

(Foto en illustratie: Danker Jan Oreel)



13. Tina Vakantieboek 2018



(Illustratie: © Sanoma)
Vers van de pers, het gloednieuwe Tina Vakantieboek. Met verhalen, quizzen, puzzels, strips en een heleboel meer, waaronder op pagina 27 t/m 32 het verhaal 'Het meisje uit zee'.
Ilse en Eva zijn met hun ouders een weekje aan zee. Als ze een strandwandeling maken zien ze een drenkelinge in het water. Ze weten het meisje te redden, maar als ze haar vragen waar ze vandaan komt en wie ze is, kan ze zich niets herinneren. En het rare is niemand lijkt haar te kennen. Het verhaal werd getekend door René Bergmans en eerder gepubliceerd in Tina 22-2006.

Behalve dit complete verhaal vind je op pagina 48 en 49 in het Tina Vakantieboek ook nog twee gags van Karlijn,  Catootje en de ouders, waarvoor ik de scenario's samen schreef met collega Saskia Janssen. Karlijn en Germaine gaan golfen met Thomas en zijn neef en trekken hun beste jurkjes aan met het idee dat golfen een heel sjieke sport is. Helaas voor hen blijken Thomas en zijn neef liever in het weiland tussen de koeien te gaan golfen.

Op pagina 49 zoekt Karlijn een baantje voor na schooltijd en wel in de ijssalon. Helaas vindt de eigenaar dat hij het in zijn zaak prima alleen af kan, dankzij zijn elektronische kassa. Tot er een ongelukje gebeurt met de sleutel van die kassa. Het idee voor deze gag, die grotendeels waar gebeurd is, kwam ook van Saskia . Beide gags werden getekend door de Spaanse tekenaars Josep Nebot en Tony Fernandez en eerder gepubliceerd in respectievelijk Tina 18-2012  en Tina 28-2012.
 
12. De avondklok
(omslagontwerp: Sander Schaper, Studio Nico Swanink)

Speciaal voor het Lesboek KGT Thema's Maatschappijleer VMBO van Uitgeverij Essener maakten Hans en ik in opdracht van Comic House de strip 'De avondklok'  die te vinden is op bladzijde 38 t/m 41 van dit boek. Een verhaal waarin de gemeente een avondklok heeft ingesteld om een situatie met rellende hangjongeren op te lossen. Onze hoofdpersonages Sharif en Kelvin worden op een avond onterecht aangehouden en dat alles dankzij een gekneusde enkel van Kelvin. Sharif start een facebookactie gericht tegen de avondklok en krijgt al snel steun van andere jongeren en van een reporter van RTV Midden. Gaandeweg blijkt dat de avondklok ook een soort experiment te zijn waarbij andere gemeenten meekijken.

We zien hoe Sharif, Kelvin en hun medestanders het probleem van de gemeentelijke naar de landelijke politiek weten te tillen. We zien welke acties ze ondernemen, wat de reacties daarop zijn, de rol van de media en de invloed die ze uiteindelijk op de besluitvorming uit weten te oefenen.

Een verhaal met een open einde, maar desondanks bereiken Sharif en Kelvin uiteindelijk meer dan ze bij aanvang van hun actie gedacht hadden. Het lesboek is voor E 40,75 te koop in de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en bij uitgeverij Essener. Mocht je nu docent zijn, dan kun je het boek hier voor de school en de lessen Maatschappijleer bestellen tegen slechts een paar euro administratiekosten (het eerste boek onder 'Producten bestellen').


11. De spannendste avonturen van Donald Duck nr 16
(Illustratie: Mau Heymans, © Disney)
Het nieuwe album De spannendste avonturen Donald Duck nr 16 is geheel gewijd aan het werk van Donald Ducktekenaar Mau Heymans en opent met het 24 pagina's tellende Dagobert Duckverhaal 'De genezers van de Andes'. Een verhaal gebaseerd op een idee van Paul Hoogma en zijn toenmalige vriendin Anja Barten. Anja hield het voor dit verhaal bij de rol van plotter en Paul werkt het verhaal samen met Remco Polman en mij uit tot scenario. Zo schreven we een 23 pagina's tellend verhaal dat eenvoudig begint met Dagobert die, net als vele andere biljonairs, last krijgt van geldtelkramp en op advies van de dokter daar een middeltje tegen neemt. Helaas blijkt dit medicijn van de firma McSnekke allerlei bijwerkingen te hebben en de middeltjes daartegen weer andere bijwerkingen. Kwik, Kwak en Kwek vinden de oplossing in het Jonge Woudlopers handboek. De oude Hinca's kenden namelijk een medicijn tegen alle kwalen. En dus vertrekken de Ducks per vliegtuig naar Peru vertrekken met een vermomde McSnekke en Zware Jongens in hun kielzog op zoek naar de Hinca's. Tekenaar Mau Heymans
Mau voegde er tijdens het tekenen nog een 24ste pagina aan toe, verdeeld over verschillende extra plaatjes en scènetjes, zodat het verhaal de standaardlengte kreeg van de avonturenverhalen van Carl Barks

(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)

En in die versie werd 'De genezers van de Andes' als tweedelig vervolgverhaal gepubliceerd in Donald Duck 22 en 23 van 2002. En is nu dus voor het eerst te lezen in album op pagina 3 t/m 26 van het album 'De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 16'.


10. Stripglossy
 
Tijdens de Haarlemse Stripdagen van 2016 werd het eerste nummer van Stripglossy officieel gepresenteerd. Inmiddels zijn  9 nummers verschenen waarin tot tweemaal toe de exclusieve Rhonda-spin-off-verhaal 'Meisje van papier' verscheen plus nog een interview een imet Hans en Caroline, een aflevering van Puppy from Hell en aandacht voor de tekenkamer van Hans. En of dat nog niet  genoeg is, maakten ook Jan en Arie hun comeback in 'Meisje van papier. De strip zelf vertelt ons hoe het er aan toe gaat op de Vano-Studio en wat al die papieren acteurs nou beweegt. Maar ook over onzekerheden van tekenaar Vano. Want  moet je als stripmaker niet eigenlijk een kunstenaar zijn die cultuur produceert. En wat is nu eigenlijk een stripintendant?  Je leest het allemaal in 'Meisje van papier? En meer over Stripglossy lees je op www.stripglossy.nl


9. Penny Zomerboek 2018

Ook nieuw in de winkel is het Penny Zomerboek 2018 met veel quizzen, posters en strips, waaronder op pagina 56 t/m 71 het verhaal 'Toprider'.

(Illustraties: © Holco Publications)

Het idee achter dit verhaal is Idols-achtige wedstrijd met paarden en ruiters. Hoofdpersonages Naomi en Jenna hebben zich aangemeld voor Top rider en hopen zo een stage bij een beroemde kampioene te winnen. De deelnemers moeten in de diverse onderdelen hun kunnen laten zien, maar er is ook een quiz waarbij hun kennis getest wordt. En die markeert een belangrijke wending in het verhaal. En wie Top Rider uiteindelijk wint? Dat lees je in het nieuwe Penny Zomerboek. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Penny 7-2008.


8. Eppo 2018

De afgelopen maanden werde in Eppo  het nieuwe Rhonda-verhaal 'Route 66'  voorgepubliceerd. Het verhaal is inmiddels ten einde en daarmee ook de Rhonda-trilogie in Eppo. De albumversie staat voorlopig gepland voor september. En intussen werkt Hans aan een gloednieuwe strip voor Eppo, waarvan de inhoud nog in nevelen gehuld is.
 Ook voor een nieuw avontuur van Hel zijn er vergevorderde plannen. Danker Jan is op dit moment druk bezig met een andere albumvullende strip in opdracht, die later dit jaar gaat verschijnen.

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Maar intussen wordt er ook nagedacht, gebrainstormd en gedocumenteerd over de nieuwe avonturen van Hel. Welk dossier Hel en Julia dit keer aanpakken blijft ook nog even een verrassing. Van zowel Hans' nieuwe project als het derde avontuur van Hel is de kans groot dat ze pas in 2019 in Eppo verschijnen. Maar je weet het nooit. Wellicht lichten we toch in de loop van 2018 nog een tip van de sluier op.


7. Achter de schermen van... Max Miller- Schaduwspel
(Illustraties: IJsbrand Oost)
 

Eveneens nieuw verschenen: Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel. In dit album vertellen IJsbrand en ik aan de hand van vele schetsen en (kleuren)illustraties over de totstandkoming van het nieuwste Max Miller avontuur 'Schaduwspel' en Max' allereerste avontuur 'Spelbederf'. Bij het boek krijg je ook de speciaal genummerde prent, vier schetsen en de signeerprent 'Oeps', waarop IJsbrand op verzoek een speciale tekening voor je maakt. Er zijn op dit moment nog een klein aantal van de in totaal 150 beschikbaar, dus mocht je belangstelling hebben voor dit boek, stuur dan even een mailtje naar IJsbrand: maxmillerstrips[at]xs4all.nl en je ontvangt alle info over Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel.

6. Rhonda Sketchbook

Een Rhonda- special edition van 36 pagina's, waarvan een zeven pagina's tellende preview in zwartwit van het lopende Rhonda-verhaal 'Route 66, eveneens een preview van de inmiddels in Stripglossy gepubliceerd Rhonda spin-off  'Het meisje van papier',  de layout van een ondeugende Rhonda pagina  en verder een heleboel schetsen. prenten en ander tot nu toe ongepubliceerd materiaal, waarmee Hans voor de lezer een tip van de sluier oplicht over de achtergrond van zijn werk en de strip Rhonda in het bijzonder.
 

5. De avonturen van Hel stripreeks
(Illustraties: Danker Jan Oreel)

In september van dit jaar verscheen'De Sibylle-codex' het tweede deel van 'De avonturen van Hel'. Waarin Hel met haar nieuwe vriendin Julia de bergplaats van het derde deel van De Sibylle-codex probeert te achterhalen. Wie de drie Sibyllijnse boeken bezit en op de juiste manier weet te lezen, kan de toekomst voorspellen en de machtigste persoon op aarde worden. Twee boeken zijn al in het bezit van Plot en zijn organisatie Artemis. Aan Hel en Julia de taak om het derde deel uit handen van Artemis te houden. Van dit album verscheen ook een Dossier Editie met 16 pagina's dossier waarin Danker Jan en ik de ontstaansgeschiedenis van dit tweede Hel-album uit de doeken doen. In de webwinkel van Danker Jan is ook het Loevestein-pakket nog verkrijgbaar: de Dossie Editie compleet met Loevestein-prent, miniboekje en boekenlegger,  zoals het album tijdens onze presentatie op Slot Loevestein verkrijgbaar was. En vergeet dan ook niet het door Danker Jan getekende en Henk Kuijpers geschreven eerste deel van De avonturen van Hel, 'De koffers van Raz Fadraz', waarin uit de doeken wordt gedaan hoe Hel in het bezit komt van het complete dossier van Raz Fadraz en Artemis als tegenstander krijgt.


4. Nieuwe vrienden


                                                        (Illustraties: Eric Heuvel)

Begin 2014 verscheen Nieuwe Vrienden, het album dat ik samen met Eric Heuvel in opdracht van Comic House voor de Anne Frank Stichting heb mogen maken. Nieuwe vrienden vertelt het verhaal van Alex die zeer tegen zijn zin van Groningen naar Amsterdam verhuist. Op de eerste dag op zijn school zit het Alex nou niet echt mee. Hij komt te laat, mag naast de loser van de klas gaan zitten en zijn medeleerlingen blijken ook nog eens allerlei ideeen te hebben over uit wat voor soort dorp Alex vandaan komt en waar soort iemand hij wel zal zijn. Het lijkt er dan ook niet op, dat Alex snel nieuwe vrienden gaat maken in zijn nieuwe omgeving. Tot hij een van zo'n klasgenootjes stiekem een oud schoolgebouw binnen ziet gaan.



3. De Max Miller stripreeks
 
(Foto: Cindy Horevoorts)
 
In september 2016 verscheen het nieuwe Max Miller album 'Schaduwspel' In dit derde Max Miller-album reizen Max en Eva af naar Oostenrijk waar Eva en haar teamgenoten deelnemen aan het biathlonkampioenschap. Maar in de schaduw van het biathlonparcours smeed de gokmaffia snode plannen. Eva's teamgenoot Joey wordt met de dood bedreigd en Max en Eva moeten alles op alles zetten om hem te beschermen. Hun tegenstander? De nietsontziende Oscar Wolvega.
Behalve 'Schaduwspel' bevat dit album ook  IJsbrands allereerste Max Miller-verhaal 'Spelbederf'' met een nooit eerder gepubliceerde inleidende pagina. In 'Spelbederf' doet Eva mee aan Streetwars, een paintballwedstrijd in het centrum van de stad. Maar Eva's tegenstander schiet niet alleen met verf.

(Illustraties: IJsbrand Oost)

 In het tweede Max Miller-album: De Orde van de Blauwe Steen'  gaan Max, Eva en Eva's broer Pjotr op zoek  naar de vindplaats van de Blauwe Steen en nemen het op tegen een eeuwenoude criminele orde. Een belangrijk deel van de speurtocht van Max, Eva en Pjotr speelt zich af op de gewelven van de Martinikerk.
En vergeet tenslotte ook niet het eerste deel uit deze spannende avonturenstripserie, het door IJsbrand geschreven en getekende 'Moordkunsten', waarin Max op het spoor komt van een aantal brute moorden in de kunstwereld met als inzet een kostbaar schilderij.


2. De Rhonda-stripreeks

Twee albums uit de driedelige Rhonda-cyclus zijn inmiddels verkrijgbaar, getekend en geschreven door Hans, naar een idee van Hanco Kolk. Rhonda 1: Help me, Rhonda!, waarin we kennismaken Kaplan, voormalige trapezewerkster, is met 500000 dollar in een koffertje op de vlucht voor de maffia en in het bijzonder voor het ex-vriendje Carl Firenze, die vervolgens agent en make-up artiest Edgar Villafranca wordt ingehuurd om tijdelijk de rol van de verdwenen filmster Dana Dane op zich te nemen. Dit idee moet Edgar in Rhonda 2: Rebecca met zijn leven bekopen, waarna zijn zus Nora Cagman Rhonda, die door drugsgebruik aan tijdelijk geheugenverlies lijdt,  in deze roes probeert te houden om haar de rest van haar leven deze rol te laten spelen. Desondanks komen er herinneringen boven bij Rhonda. Herinneringen die niet kloppen met wat Cagman haar vertelt. En dan maakt ook nog eens alles en iedereen jacht op haar. De maffia op Rhonda, de CIA  op Dana Dane. En hoe komt het nou eigenlijk dat Rhonda zoveel op die verdwenen filmster lijkt?  Beide albums van zijn verschenen in drie Nederlandstalige edities, softcover, hardcover en de dossiereditie en als Franstalige special editions. Sinds kort is er eveneens een Duitse editie van Rhonda 1. Het derde deel van de Rhonda-trilogie 'Route 66' wordt op dit moment in Eppo voorgepubliceerd en zal in 2018 ook in album verschijnen.


1. De Bob Evers stripreeks.
(Foto: Herman Schreurs)
Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf album met vijf stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album “Kabaal om een varkensleren koffer”, waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen inde Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, een schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht, een onbewoond eiland en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan natuurlijk ons nieuwste Bob Evers-album, Een overval in de lucht’. Waarin Jan en Arie op verzoek van Bob naar Zuid-Afrika gaan om daar een papiertje te bemachtigen dat verstopt zit in de handschoendoos van Mrs. Judy Elephant, die daar verder niets van afweet. Een papiertje dan voor Bobs Engelse vrienden John en Lois Bennett vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping en noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral Jarvis K. Jeffries die net als Jan en Arie achter hetzelfde papiertje aanzit, in opdracht van de verder nog onbekende Angelface. Of het Jan en Arie lukt om eerder dan Jeffries in Kaapstad te zijn en het papiertje voor Bob Engelse vrienden in handen te krijgen lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-
trilogie!

Geen opmerkingen: