zondag 10 juli 2016

Max Miller in 'Schaduwspel': gokmaffia


In de tiende aflevering van 'Schaduwspel' in Eppo 13-2016 gaan Max en Eva face-to-face de confrontatie aan met gokmaffia van Aleksander Chilikov.

Chilikov die pagina's lang opereerde onder de schuilnaam 'Verdediger'. Hij bleef anoniem tot Max Wolvega (Wolf voor de gokmaffia) deze naam hoorde noemen in een telefoongesprek.


 In de vorige aflevering van 'Schaduwspel' merkte Max al op dat 'Aleksander' zoiets betekent als 'Verdediger van de mensheid'. Toen ik dit destijds aan IJsbrand mailde, antwoordde hij dat Chilikov de mensheid dan blijkbaar tot zichzelf beperkt. Deze opmerking was natuurlijk te mooi om niet te gebruiken in dit verhaal. En dat is dan ook de reden dat Eva dit op pagina 25 als antwoord geeft.


Dat Chilikov inderdaad vooral zijn eigen zaakjes verdedigt blijkt uit de scenes op pagina 27 en 28. Chilikov heeft er geen enkel probleem mee de onwillige Joey in een metersdiepe afgrond te laten gooien. En ook ex-kampioen Roland van der List is zijn leven hoog in de kasteeltoren niet zeker. Hij heeft  Chilikov immers flink teleurgesteld.

Zoals IJsbrand in zijn vorige post al schreef is er in de scenes van de tiende aflevering van Max Miller in 'Schaduwspel' de aflevering in Eppo 13-2016, heel wat veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke scenario. De afgrond was eerder in het scenario nog een oubliette.

Maar zelfs dat was niet de oorspronkelijke manier waarop Chilikov met onwillige atleten en tekortschietende medewerkers zou afrekenen. Uit de boeken en artikelen die ik over matchfixing gelezen had, bleek dat sommige kopstukken een andere favoriete methode hebben om hun probleemgevallen letterlijk op te lossen, namelijk zuurbaden.

Zodoende schijnen er al heel wat ex-sporters spoorloos verdwenen te zijn. Het zuurbad haalde nog wel de eerste versie van de plot van Schaduwspel, maar werd daarna in het scenario vervangen door de oubliette en in uiteindelijke getekende pagina's door de bovenstaande afgrond ontstaan door de bouwwerkzaamheden van de nieuwe kasteeleigenaar Aleksandr Chilikov.

Toch zijn de scenes waarin Max en Eva de confrontatie aangaan met Chilikov en de zijnen qua  verhaallijn gelijk gebleven aan het scenario. Alleen het decor is veranderd en daaraan is de verhaallijn aangepast. Geen trap naar beneden, maar een trap naar boven. En geen val in een oubliette, maar in een afgrond.

De grootste aanpassing ten opzichte van het scenario bevindt zich echter op pagina 26. Max en Eva zitten tussen twee vuren. Ze horen stemmen boven en voetstappen buiten die hun richting op komen. Max en Eva verbergen zich in de schouw, een idee dat ik opdeed in het Gravensteen te Gent.

Iin het oorspronkelijke scenario zouden Max en Eva zich hoger in de schouw verborgen, zodat de leden van de gokmaffia hen zeker niet zouden kunnen zien zolang ze geen geluid maakten. Natuurlijk ging daar iets mis en Max vond, zonder dat hij het zelf besefte, een papier dat hem naar het volgende avontuur zou leiden.

PAGINA 26:


3. Max en Eva verschuilen in de schouw, rug aan rug tegen elkaar aan. Ze houden beiden enkele stenen naast en boven hen vast en klemmen hun voeten tegen de zijkanten van de schouw. In de ruimte achter de schouw horen ze voetstappen (die van Dimitri). Eva heeft haar wedstrijdgeweer in haar handen.

GELUID VAN DE VOETSTAPPEN: Stap! Stap! Stap!
EVA (denkballoon): Net op tijd.

 
4. Max kijkt verschrikt boven zich als hij merkt dat de steen waar hij aan vasthoudt, los in de muur zit en daar langzaam uit schuift. Bovenop de steen ligt een stuk papier.

 MAX (denkballoon): Stik! Die steen zit los.
GELUID VAN DE VOETSTAPPEN: Stap! Stap!

 
5. Max probeert zijn hand te verplaatsen naar een andere steen, maar hij pakt het papier vast. De steen schuift verder uit de muur en Max zakt al iets naar beneden.

 MAX (denkballoon): Nu niet vallen, want anders…

 
6. Max schuift naar beneden en valt in de schouw. Hij heeft de steen met een stuk papier in zijn hand. Eva kijkt geschrokken naar Max.

 EVA (urgent fluisterend): MAX!

 
7.  Max krabbelt op en kijkt naar de deur. Hij heeft het papier nog in zijn handen. Eva klimt uit de schouw.

MAX: Gelukkig zijn die lui al weg.
EVA: De kerker in, natuurlijk. Vast en zeker dat Joey daar ook zit.


In overleg met IJsbrand werd deze scene flink aangepast. Het papier verdween, de val van Max ook en in plaats daarvan kwam een scene waarin Joey een  wanhopige ontsnappingspoging doet en Wolvega hem keihard op zijn plaats zet. Met de gokmaffia en zeker met Wolvega valt niet te spotten.
 
Maar dat geldt ook voor Max en Eva, dapper en handig genoeg om een poging te wagen Joey uit handen van de gokmaffia te bevrijden en daarmee zijn leven te redden.

En voor Carina die inmiddels flink spijt heeft van haar betrokkenheid bij de matchfixing en alles op haar eigen drastische manier probeert recht te zetten. De chaos wordt daardoor echter nog groter en Eva belandt in de klauwen van Max' meest meedogenloze tegenstander, Oscar Wolvega. Waarop de inmiddels getroffen Chilikov het bevel geeft iedereen af te maken. Hoe dat wordt vervolgd, kun je nu al lezen in de nieuwe Eppo (nr 14-2016). En binnenkort natuurlijk ook op de Bob Evers Strip blog en de Max Miller Strips blog.
(Illustraties: IJsbrand Oost en Anco Dijkman)
 
Prettig  weekend allemaal!
 

Geen opmerkingen: