maandag 23 mei 2011

HELP ME, RHONDA - JOURNAAL, episode 19.

Hee! Issssssssssssssss het, beste blogvriend, GVD eigenlijk niet een idee om nu es in het ECHT te gaan onderzoeken of al die super-vage, halfgevormde ideeën rondom de toekomst van de vaderlandse stripwereld en het internet, die ik hier soms zo halfbakken loop uit te venten, te concretiseren vallen op onderhavige VANO-Rhonda-project ???Rhonda 2.0. verdient dat toch eigenlijk wel. Vind je niet? Om dat allemaal es serieus te gaan onderzoeken, bedoel ik.


Kijk, deze tekenaar is een paar maanden geleden gewoon maar begonnen aan deze HMR-strip. Je hebt het allemaal op deze blog kunnen lezen. Wat tijd gereserveerd, een goed verhaal bemachtigd (en gekneed), wat ideeën over stijl en vorm in m'n hart gesloten, en ik zou wel zien waar ik met Rhonda zou uitkomen. Klassiek. Op een gegeven moment, als je als maker dan een stukje gevorderd bent, zet je je presentatiemapje in elkaar en ga je bij bladen/uitgevers deemoedig leuren met je materiaal. Op zoek naar publicatie. Hopelijk ziet iemand er iets in. Zo doen stripmakers het al jaren.
Maar tijden veranderen. Nog steeds lezen mensen graag strips, maar bladen, uitgevers en stripspeciaalzaken (Stripsmagazijn gaat nu ook al dicht!!!) hebben het tegenwoordig wel verrotte moeilijk gekregen.

Wat liep ik vorig jaar ookalweer te zeuren? Een c o m m u n i t y rondom strip? Rondom deze Rhonda strip dan, een community? Het Rhonda-strip-projekt? Productiewijze 2.0. Publicatiemethode 2.0. Distributie 2.0.

Een speciale Rhonda-site/blog? En dan in het Engels? En dan erover op Facebook en Twitter? En dan geld bij elkaar zien te schrapen voor een eigen beheer publicatie? Aandelen? Leden? Kleine superspeciale oplage? Hmmmmm.

9 opmerkingen:

HenriekeG zei

http://www.kickstarter.com/!

Otto zei

Hey hans, alles goed?
Eerst even over je vrienden van Stripsmagazijn. Die hebben op Catawiki de Zuidzee Trilogie Compleet Super Luxe Blauwe delen voor 1500 euro staan. Dan zeg je toch ook tegen de makers, hier heb je lippenstift en doe maar op want ik wil dat je er mooi uit ziet als ik je naait?
Effen, sponsering van stoelen in schouwburgen zijn al bekend en het o zo mooi Draw en shoot kwam ook mede tot stand door een aantal stripliefhebbers die vertrouwen hadden in het project (yep ik sta met naam vermeld) en zo zijn er tal van initiatieven. Al aan product placement gedacht? Veel succes.
Hier een liedje en een advies?
Peggy Lee - Black Coffee
http://www.youtube.com/watch?v=XqIeKYRLhno&feature=related

sodade zei

Dag,
Helemaal off the record: ik ontdekte vanochtend dat mijn blog volledig en zonder toestemming of notificatie gekopieerd wordt door blogger-index.
Bij googelen van die site kwam ik bij jullie uit. Ook jullie blog staat daar volledig gekopieerd, zie http://www.blogger-index.com/feed213832.html
Ik heb geprobeerd deze lui te contacteren maar krijg telkens de boodschap dat mijn mail geweigerd wordt.
Graag wou ik jullie enerzijds informeren over deze praktijk en anderzijds polsen of jullie hiervan op de hoogte zijn en of dit al dan niet laakbaar is.
Graag een reactie van uwentwege.

mvg
sodade

Hans van Oudenaarden zei

Hee Otto:
Daar raak je iets aan wat ik eigenlijk zoveel mogelijk heb proberen weg te houden van deze vrolijke stripblog. Het bespreken van de treurige kant van de financiele strip-voedselketen van uitgevers, distributeurs, handelaars, lezers, verzamelaars, enne . . .oja, de mannen die het eigenlijke produkt maken.
Wees ervan overtuigd dat ik niet blind ben voor wat op er, op dat gebied, om me heen gebeurt. Ergens tussen m'n ijdelheid, liefde voor dit vak en de BE-serie, ben ik m'n antwoord hierop al aan het formuleren. Hou deze blog in de gaten.
@Henrieke:dank!

Hans van Oudenaarden zei

@Sodade:
Ik ben bang dat ik daarin tamelijk cynisch/pragmatisch ben. Ik zie deze openbare blog als een soort roeptoeter voor onze publicaties. Alles wat ik op 't internet plaats, moet ik helaas als vogelvrij beschouwen. Als iemand deze blog keurig integraal doorplaatst, vind ik dat eigenlijk wel prima.

Hans van Oudenaarden zei

Nog even @ Henrieke:

"Kickstarter transactions are processed by Amazon Payments, which currently restricts the ability to start a project to people or entities with a US bank account, US address, major US credit/debit card, and US state-issued ID (drivers license).

We're working hard to open up to international project creators in the future. If you've been waiting, we really appreciate your patience.""

SSSHHT!! Hoe kom ik aan een Amerikaans rijbewijs, adres en bankrekening??

Henkus zei

Geen kennissen of familie in Amerika, Hans?

Hans van Oudenaarden zei

Hee Henkus,

LOL! Wow! Meteen van start met een "fake identity"!!!
Ik denk dat het bij zo'n soort projekt straks juist ook om eerlijkheid zal moeten gaan. Dat ik tijd moet gaan spenderen in het opbouwen van een soort relatie met de community rond deze strip enzo.
ik wil ze per slot straks wat geld uit de zak praten!

Henkus zei

Kom, kom, Hans... Geen fake identity... Meer een zakenwaarnemer ter plaatse. Iemand die jou en je project ziet zitten.
Een contact van Otto...?