zaterdag 16 april 2011

Nieuwe strippublicaties... of de keuze van de karakters

Een goed verhaal begint altijd met een goede plot, die meestal voortkomt uit een goed idee. Maar het idee is niet het enige dat het verhaal bepaalt. Ook de keuze van de hoofdpersoon bepaalt voor een deel het verhaal en in het bijzonder het verloop daarvan. Dat is deze week goed te zien bij de verschillende publicaties in tijdschriften die vooral meisjes gericht zijn. Iemand vroeg me laatst: “Hoe doe je dat toch, verhalen schrijven voor meisje?” Wel, de keuze voor een vrouw of meisje als hoofdpersoon kan daarbij helpen. Vandaar dat collega-scenarist Paul Hoogma en ik nu eens Katrien en haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje Oom Dagobert lieten helpen bij de opgraving van een Griekse tempel in plaats van Donald en zijn neefjes. Dit omdat we het verhaal ‘De staf van Demeter’, over de toverstaf van de Griekse godin van de vruchtbaarheid en de groei, speciaal voor het blad Katrien wilde schrijven. Je vindt het verhaal op bladzijde 5 t/m 14 van de gloednieuwe Katrien (nr 2-2011), maar het werd al eerder gepubliceerd in Katrien 2-2005. De keuze voor Katrien en haar nichtjes als hoofdpersonen bepaalde ook de afloop van het verhaal. Het fenomeen zingen voor planten bepaalt de wending in dit verhaal en de vraag is maar of Kwik, Kwek en Kwak ook op dat idee gekomen zouden zijn. Misschien wel, maar niet meteen. Ongetwijfeld zouden ze eerst een aantal beproefde Woudlopermethodes toepassen en waarschijnlijk had Magica dan tegen het eind van het verhaal allang op de Vesuvius gezeten. Het verhaal werd overigens getekend door de Spaanse Comicup Studio.





Het Duckies-verhaal op bladzijde 25 en 26 had echt niet met andere hoofdpersonen gemaakt kunnen worden. Oma, Lizzy, Juultje en Babetje en Dinky in combinatie met een vogelverschrikker en een stel kraaien die zich daar niets van aan trekken zijn precies de juiste characters voor dit verhaal. Een andere combinatie is eigenlijk niet denkbaar. Wat ook aangeeft dat dit verhaal echt vanuit hun karakters is geschreven, terwijl we “De staf van Demeter” eigenlijk met die karakters geschreven. Het eerste is eigenlijk altijd beter. Vandaar waarschijnlijk dat ik bij het herlezen ook het gevoel heb dat het tweede verhaal in deze Katrien toch de beste van de twee is. Ook dit verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studio.


Bij het Katrien’s dagboek-verhaal in de mini-Katrien, die de abonnees van Donald Duck deze week bij het nieuwste nummer (nr 16-2011) cadeau krijgen, was er dan weer wel een andere hoofdpersoon mogelijk geweest.




(Illustratie: José Colomer Fonts, © Disney)


Immers in dit verhaal wordt Katrien via een uitzendbureau een baantje als begeleidster tijdens een schoolreisje. Op zich, zeker vanwege dat baantje, had dat ook best Donald kunnen zijn. Maar aangezien de kinderen niet bepaald van het makkelijkste soort zijn, zou Donald op pagina 2 waarschijnlijk al een opvoedkundig twijgje tevoorschijn hebben gehaald om zijn argumenten jegens de kinderen kracht bij te zetten. Katrien heeft gelukkig wat meer geduld met de kids, zodat ik een dergelijke scene in het verhaal kon vermijden. Al moet zelfs Katrien aan het eind toegeven dat dit baantje toch niets voor haar is. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 17-1996.


En dat verhalen voor meisjes niet per sé vrouwelijke hoofdpersonen nodig hebben, bewijzen Nick en Simon dan weer op bladzijde 48 t/m 50 van de nieuwe Tina (nr 16-2011). Uiteraard stond de keuze van de hoofdpersonen bij dit verhaal al van te voren vast. En het idee voor dit verhaal ook, want dat kwam van de Tina-redactie. En toch liep ik nog tegen een probleem aan met dit verhaal. In eerdere Nick en Simon verhalen kon ik altijd rijkelijk terugvallen op de bekende en soms iets minder bekende liedteksten van Nick en Simon. Maar voor dit verhaal had ik een nieuwe tekst nodig, aangezien het verhaal draait om een nieuw lied, waarvan Nick en Simon de tekst nog niet goed kennen. Ik bedacht uiteindelijk een tekst die dichtbij de tekst van een aantal Engelstalige liedjes van dit Volendamse zangduo lag. En dat is niet precies de tekst die je in de uiteindelijke strip ziet, want dat is weer een variant daarop van de Tina-redactie. Of de Nick en Simon hier ook nog op gaan varieren en dit tekstfragment ooit nog een echte hit wordt, is afwachten. Overigens zou je dit verhaal, waarbij een liedtekst al uitlekt voordat het echt een lied is, natuurlijk met iedere bestaande of fictieve singer-songwriter in de hoofdrol kunnen vertellen. Maar dan zou je wel de liedtekst dusdanig moeten veranderen dat hij bij de artiest in kwestie past. Iedere artiest zijn eigen soort tekst dus. Maar misschien is dat wel een vak apart…

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog een paar uur..... -J-.

Otto zei

Het is weer een hele lijst verhalen. Toch veel voor meisjes terwijl ik meisjes maar nauwelijks op stripbeurzen rond zie struinen. Heb jij daar een verklaring voor Frank? Mis nederland een blad op de meisjes naar het puberdom te begeleiden waar de verhalen zich meer aansluiten op hun belvingswereld. Zo lopen de verstripte versies van Charmed en Twilight erg goed bij die doelgroep in Amerika. Hoe komt het dat die klanten worden los gelaten zonder een serieus strip aleternatief te bieden?

Anoniem zei

JAAAAAA hoor, het is zover: Gefeliciteerd met je verjaardag Frank!!! Een mooie, gezellige en fijne dag! Groetjes, -J-.

Henkus zei

Gefeliciteerd met je verjaardag, Frank! Nog vele jaren met vele mooie verhalen.

Wel een puntje van kritiek m.b.t. de blogtekst. Die heb je niet goed nagelezen vóór publicatie...

Maar je uitleg over de kunst van het scenarioschrijven zal nog vele would-be schrijvers tot nut zijn!

Frank Jonker zei

Ha -J-, Otto en Henkus,

@ -J- en Henkus, Ook hier, dank jullie wel voor de felicitaties. En Henkus, je hebt gelijk hoor, Na een drukke zaterdag met allemaal verjaardagsbezoek, is toch nog een post voor de blog willen schrijven misschien niet zo'n goed idee. Op een gegeven ogenblik ben je echt gaar. Maar een en ander is inmiddels alsnog gecorrigeerd.

@ Otto, Het klopt dat er vrij weinig meisjes op stripbeurzen rondlopen. Nu is het wel zo dat bijvoorbeeld de Tina-dag jarenlang in hetzelfde weekend georganiseerd werd als de Stripdagen in Houten. En dan blijkt dat die meisjes toch massaal naar Duinrell trekken voor de Tina-dag. Waar Gerard Leever vervolgens 600 albums op één dag verkoopt. Daar ligt het dus niet aan. Als je ze weet te bereiken, dan komen ze echt wel, kopen ze albums van hun favoriete stripfiguren en laten die ook nog signeren door de tekenaar. Maar blijkbaar hebben de gewone stripbeurzen die aantrekkingskracht niet. De meisjesbladen ontbreken daar natuurlijk ook volledig en de bekendste bladen organiseren jaarlijks hun eigen evenementen. Aan de andere kant zag ik vorig jaar in Breda al wel wat meer kinderen, zowel jongens als meisjes, die dan vooral een schets van Duck- en Disney-personages wilden hebben. Zonder dat daarover iets was aangekondigd.
Maar ook toen waren de volwassenen ver in de meerderheid. Misschien bereik je de jongeren toch het beste met evenementen die speciaal voor hen georganiseerd zijn?

Hartelijke groeten,

Frank

Otto zei

Bedankt voor je uitgebreide reactie, dat van die speciale beurzen, dat wist ik niet.