dinsdag 22 december 2009

Pagina 46: Bliksemstraal

Ja, beste Bob Evers-vrienden en vriendinnen, dan is nu toch ook op deze blog het grote moment aangebroken: le grande finale van “Een overval in de lucht. We zijn toegekomen aan de slotpagina van dit avontuur, pagina 46. De pagina waarop Jan en Arie in een recordtijd het vliegveld van Kaapstad weten te bereiken, uiteraard dankzij de hulp van Anderson. Bovendien maken we kennis met Clark, de piloot van Bliksemstraal, het privé-vliegtuig van James Elephant. Zowel Clark als Bliksemstraal zullen nog een belangrijke rol gaan spelen in het volgende stripavontuur van Bob, Jan en Arie: “De jacht op het koperen kanon”.

De Bliksemstraal zoals Hans hem getekend heeft, is wat kleiner en minder ruim dan door Willy van der Heide beschreven is, en is dus ook minder groot dan hieronder beschreven in het scenario. Daar zitten Jan en Arie namelijk op blauwleren klapstoeltjes aan een aluminiumtafeltje in het passagiersgedeelte van Bliksemstraal. Dat deel is door een aluminium deur gescheiden van de cockpit. In de strip zitten ze gewoon met zijn allen in een wat krappe cabine. Niks aluminium deur dus. Iets waardoor ik in elk geval al één goed voornemen voor 2010 kan maken: pagina 19 van “De jacht op het koperen kanon” aanpassen.
Een en ander had ook gevolgen voor het scenario van de kerstpagina, de epiloog zogezegd. Op het moment dat ik dat scenario naar Hans mailde, had ik de tekeningen van deze pagina nog niet gezien. Dus je begrijpt, ook daar is nog het een en ander aangepast in de beschrijvende tekst van het scenario. Maar daarover later meer. Eerst is hier scenario-pagina 46:

PAGINA 46a:

1. Anderson, Jan en Arie arriveren op vliegveld Kaapstad. Ze stappen uit de auto en lopen in de richting van het vliegtuig van James Elephant dat startklaar staat voor een kleine hangar. Het is een tweemotorig vliegtuig met opvallend korte vleugels en een gedrongen bouw: de korte stevige bouw van een hommel. De naam ‘Bliksemstraal’ staat in blauwe letters op de zilveren romp.
ANDERSON: dat is het vliegtuig van james elephant. een testvliegtuig uit zijn eigen fabriek, voordat de straalaandrijving kwam. het heet ‘bliksemstraal” en niet voor niks. het is waarschijnlijk de snelste machine ter wereld door gewone motoren aangedreven…

2. Anderson overhandigt Jan en Arie een rolletje bankbiljetten.
ANDERSON: onderweg zullen jullie een keer moeten tanken. dat regel ik allemaal. en je hebt nog wat contant geld nodig. verder nog wensen of verlangens?
ARIE: nee, sinterklaas!

3. Anderson stelt Jan en Arie voor aan de piloot (Clark, plusminus 30 jaar, speelt nog een belangrijke bijrol in “De jacht op het koperen kanon”) die net een sigaret opsteekt. Hij kijkt de jongens verrast aan.
ANDERSON: deze jongens zijn mijn afgezanten. het zijn speciale producten. ooit gehoord van die drie bengels die een paar maanden op een muiterschip in de stille zuidzee doorbrachten?
CLARK: zijn dát er twee van?

4. De piloot trekt zijn vliegpak aan en werpt nogmaals een blik op Jan en Arie.
CLARK: dus jullie tweeën hebben zo’n ervaring met muiters, zeerovers, piraten en dat soort grapjassen, hè? ik waarschuw maar vast: probeer die geintjes niet op mijn schip.
ANDERSON: clark, verknoei nou geen tijd. die andere vent heeft al twee uur voorsprong.

5. De piloot neemt plaats en gooit zijn sigaret naar buiten. Terwijl de propellers draaien neemt Anderson afscheid van Jan en Arie. Andersons jas en de haren van Arie en Jan fladderen in de wind.
CLARK: maak je niet druk. komt voor elkaar. al hadden ze tien uur voor op ons.
ANDERSON: good luck. jullie hebben het verdiend.


PAGINA 46b:

1 (inzet, bovenin plaatje 2): Jan en Arie zitten in Bliksemstraal op blauwleren klapstoeltjes aan een aluminiumtafeltje. Arie kijkt verschrikt voor zich uit. Jan kijkt hem geschrokken aan.
JAN: daar gaan we dan. in een echt race-vliegt… arie, wat héb je?!
ARIE: ik…we…we…

2. Totaal van Bliksemstraal die pijlsnel omhoog klimt vanaf vliegveld Kaapstad. Anderson loopt terug naar zijn auto.
ARIE (buiten beeld, vanuit Bliksemstraal): we hebben niks te eten meegenomen!!
JAN (buiten beeld, vanuit Bliksemstraal): hahahahaha!

3 (inzet, onderin plaatje 2): Jeffries (geheel of gedeeltelijk in beeld) is in een ruime zetel van een lijnvliegtuig in slaap gevallen. Naast hem ligt, goed zichtbaar, de handschoenendoos van Judy Elephant.
TEKSTBLOK: hoe het verder gaat met de jacht op jeffries en de briefjesjacht van bob, jan en arie lees je in de jacht op het koperen kanon!

TEKSTBLOK (ergens in plaatje 2): einde van deze episode

O, ja, plaatje 3 met Jeffries en de handschoenendoos, die scene wordt letterlijk door Willy van der Heide beschreven in zijn boek. Alsof hij wist dat we ooit strips van zijn verhalen gingen maken. Want stel je nu eens voor dat hij dat niet gedaan had, dan nog hadden we in de strip een blik op Jeffries en de handschoenendoos moeten werpen. Immers, zowel in het boek als in de strip is de beruchte handschoenendoos tot aan de laatste pagina alleen maar beschreven en nooit te zien geweest. Voor het boek maakt dat niet uit, maar in een strip kun je het verhaal nu eenmaal niet afsluiten zonder de lezer een blik te gunnen op datgene waar het allemaal om draait. En het geheel levert voor dit verhaal natuurlijk een geweldige finale op. Aan de ene kant Jeffries die hoog boven de wolken zweeft met zijn buit. En tegelijkertijd in hetzelfde panel Jan en Arie in een supersnel racevliegtuig…back in the race!
En dat alles wordt dan vervolgd in… De jacht op het koperen kanon!

Geen opmerkingen: