woensdag 9 januari 2008

Lijn

Waarom toch, in dit tijdperk, bij het tekenen van strips, nog steeds zo knoeien met een dun en onhandig aquarelkwastje en een potje Oostindische prut? Kwastjes die je om de paar lijnen opnieuw in zo'n "omvalbare" pot moet dopen en om de paar minuten uitspoelen. Zijn er dan tegenwoordig geen winkels vol van prachtige viltstiftjes, navulbare tekenpennetjes of kekke computerprogramma's ter beschikking? Comfortabeler, veel sneller en qua resultaat ook meteen meer eh . . . mainstream! Waarom rommelt uw BE-tekenaar tot de dag van vandaag nog steeds zo archaïsch met die victoriaanse kwast?
Ik zal het jullie vertellen

LIJN.
Kleurvlakken, licht, overgangen, dát zie ik als ik om me heen kijk. En die kleurvlakken die ik zie, worden bijna nooit begrensd door l i j n e n. Zo'n zwart streepje overal omheen? Ik zie het niet. "De lijn" is een uitvinding van de tekenende mens. Daar codeert en suggereert de tekenaar de virtuele wereld mee. Beweging, kleurafscheiding, puntenverbinder.
Elke tekening is zo bezien eigenlijk abstract. Hoe fotografisch een tekening ook kan zijn, in de werkelijkheid zie je die malle, zwarte streepjes niet. De tekening suggereert. Een tekening is een serie afspraken. "Hier houdt die kleur op en begint die kleur". Uit die krioelende massa lijntjes stelt de kijker zelf de fantasie-wereld van de tekenaar opnieuw samen. In z'n hoofd.

Lijn is het instrument van de tekenaar. De klank van het instrument misschien zelfs. En "lijn" is de c o r e - b u s i n e s s van deze strip. Daar moet ik het allemaal mee doen.

En ik krijg het gewoon niet voor elkaar met stiftjes en tekenpennetjes om m'n lijnen zo lekker spoelvormig, soepeltjes dun-dik, op dat spekgladde papier te krijgen. Ik kom dan toch altijd weer uit bij die onhandige dunne stokjes met echte Russische marterstaarthaartjes . . .

Heerlijk toch zo'n blog! Doorzeuren over je stokpaardjes terwijl niemand je tegenspreekt. Hier snel de nieuwe BE-pagina:
Klik 'm groot.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Hans, lekker zeuren toch zo?

Ik heb alleen even een vraagje over de tekst, en moet me eigenlijk richten tot Frank.
Is de tekst 'ga jij rechts dan ga ik links...' ervanuit dat het links 'links' is voor de lezere? Ik ga hier maar vanuit, maar het is vreemd dat Bob hier rekening mee houdt(!). Ik hoor het graag van de meester zelf.

groeten, Carlos

Hans van Oudenaarden zei

Hee Carlos!

De man van de "witte lijnen" tekening! Alles goed? Dank voor je reaktie. Ik heb nu pas door dat ik op deze manier rechtstreeks op berichten kan reageren!
Ik heb je vraag doorgestuurd aan Frank. Je gaat hier meer van horen.

veel groet,
Hans

Anoniem zei

Hoi Hans, ik lees mijn ingezonden reactie nog eens door, en zie dat er nog wat aan mijn Nederlands gedaan mag worden..... brrrr!
'Zoals het er nu staat, wordt er rekening gehouden met links (en rechts) van de lezer, terwijl Bob en Arie ons aankijken en links en rechts voor hen dus andersom geldt'.
Ik hoop dat ik nu een stuk beter ben met mijn opmerking, en hoor graag van Frank.
Fijn weekend, Carlos

Frank Jonker zei

Ha Carlos,

Sorry voor de vertraging, maar ik moest eerst nog even een spoedcursus bloggen bij Hans volgen voor ik hier aan de slag kon.

Je hebt helemaal gelijk dat hier iets vreemds aan de hand is. Want natuurlijk vertel ik het verhaal hier vanuit Arie en Bob gezien, zonder dat ze rekening hoeven houden met de lezer. Ze hebben het tenslotte al druk genoeg met avonturen beleven.
En zoals het er nu staat, zou Bob de kant van Arie op gaan en Arie die van Bob. Vanuit Bob gezien niet echt logisch, dus.

Maar geen nood, het gebeurt vaker dat Hans tijdens het tekenen van het verhaal van mijn scenario afwijkt. In zo'n geval pas ik de tekst daar dan later weer op aan.

Heel erg bedankt dus voor je reactie, want de tekst in dit plaatje ga ik zeker zo aanpassen, dat het vanuit Bob gezien wel logisch zal zijn. En het plaatje hier op de blog, met de oorspronkelijke scenario-tekst, wordt dan vanzelf een leuk collectorsitem.

Hartelijke groeten,

Frank