vrijdag 13 september 2024

De nieuwste strippublicaties

 

(Illustratie: ©De Jonge lezer/ en Lisa van Winsen)

Deze week nieuw in de winkel: het Tina Fantasieboek. 80 pagina's vol met magische verhalen, puzzels, quizzen, spelletjes en vooral heel veel mysterieuze strips, waaronder ook een verhaal waarvoor ik lang geleden het scenario schreef.

Op pagina 48 t/m 53 vind je 'Het dwaallicht', een verhaal waarin Nina die voor haar opstel over plaatselijke legendes samen met klasgenoot Hidde op zoek gaat naar Gravin Johanna de Barmhartige (in de strip Geertruida genaamd). Een jonge gravin die ooit spoorloos in het nabijgelegen moeras verdween en nadien, zo zegt men, als dwaallicht nog meer mensen het moeras in heeft gelokt. Onnodig te zeggen dat ook Nina en Hidde (in het scenario nog Laura en Harold) verdwijnen. Maar als vriendin en klasgenoot Veerle naar hen op zoek gaat, wordt duidelijk wat er echt met de Gravin en met Laura en Harold is gebeurd. Het scenario voor dit verhaal schreef ik al in 2006. Het verhaal werd ook getekend, en wel door de Argentijnse tekenaar Andrés Klacik. Maar daarna bleef het verhaal lang op de plank liggen, omdat Tina na 2006 meer series ging plaatsen met vaste hoofdfiguren. Tenslotte werd 'Het dwaallicht' alsnog gepubliceerd in Tina 36-2013 en nu dus ook in album in het Tina Fantasieboek 2024.


En dan de tijdschriften van deze week. In de nieuwe Eppo (nr 19-2024) is er volop aandacht voor het komende Stripfestival Breda. Op pagina 47 vind je alvast een overzicht van de hoogtepunten van dit stripfestival. 

(Illustratie: Eric Heuvel)

Zoals een overzicht van alle nieuwe uitgaven van Uitgeverij L, waaronder 'Wynona 2, Het offer' en 'De erfenis' en het overzicht van alle auteurs die in de stand Uitgeverij L signeren tijdens het Stripfestival Breda, waaronder Hans, Eric en ik. Hou ook de Eppo Update in de gaten, want vanaf morgen zijn de nieuwe albums  vooraf te bestellen via een link in de Eppo Update.
(Illustratie: Eric Heuvel)

En dan is er tenslotte ook speciale aandacht voor de presentatie van het album 'De erfenis'.  Op zaterdag 28 september om 13.00 uur vindt tijdens het Stripfestival Breda op het podium van de Jupilerzaal in het Chasse-theater de officiële presentatie plaats van het album 'De erfenis' dat Eric en ik maakten in samenwerking met Brabant Herinnert. Tijdens de presentatie zal Bas Maas, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, het eerste exemplaar van dit album, in ontvangst nemen uit handen van de makers van dit album. En dat zijn Eric en ik dus. Binnenkort meer info over het complete programma van deze speciale albumpresentatie en van het complete Stripfestival Breda.

Prettig weekend allemaal!

dinsdag 10 september 2024

Nieuwe Hel-preview en ander stripnieuws


Tot nu toe was het album "Dossier; Hel' alleen te verkrijgen tijdens het Kamper Stripspektakel. En ook tijdens het Stripfestival Breda zal dit album bij Danker Jan in de stand te koop zijn. Maar, sinds een dag of twee, is er nog een andere mogelijkheid. Danker Jan plaatste dit bericht op zijn Facebookpagina:

 Een paar weken geleden verscheen de softcover-editie van 'Dossier Hel'. De luxe-editie staat gepland voor het stripfestival Breda.

Voor wie geen beurzen bezoekt is de softcover nu ook te bestellen in mijn webshop www.vandankerjan.nl Wie het album nu bestelt krijgt er bovendien een gratis exemplaar van Publiek Geheim bij.

Een dag eerder verscheen daar ook een nieuwe preview van het komende Hel-verhaal 'Het verloren goud van Troje' met daarbij onderstaande info:

Een gevalletje onenigheid, schat ik...

Wie dit nu weer zijn, hoe ze in dit nogal pijnlijke conflict terecht zijn gekomen en wat ze met Hel en Julia te maken hebben, lees je waarschijnlijk nog net in de laatste Eppo van dit jaar. 

(Illustraties: Damker Jan Oreel)

En over Eppo gesproken, in de Eppo Update van deze week wordt ook de voorpublicatie van het nieuwe avontuur van Hel aangekondigd. En het zomaar kunnen dat je daar hooguit nog een maand op hoeft te wachten.

(Illustratie: Eric Heuvel)

En tenslotte plaatste Eric dit bericht op zijn Facebookpagina met daarin alvast een vooruitblik op het Stripfestival Breda.

Komende editie van Stripfestival Breda zal een strip over de geschiedenis van de 2e wereldoorlog in de provincie Brabant worden gepresenteerd.
Vanaf de pitch die ik deed om deze opdracht binnen te krijgen werd er lang aan dit album gewerkt. Eerst aan het gecompliceerde scenario waarbij de onvolprezen Frank Jonker werd ingeschakeld. Daarna aan de voorbereiding waarbij er uitgebreid werd gedocumenteerd op de historische lokaties als Kamp Vught en de Peel-Raamstelling. Toen moest het tekenen van de ruim 60 pagina’s nog beginnen. Nu is het album er dan eindelijk.
Ik zal naast dit album ook mijn andere werk signeren. Ik ben er twee dagen. De cover toont het moment van het ’Sinterklaas-bombardement’ op Eindhoven.

Uiteraard ben ik ook aanwezig om ons nieuwste album te signeren. En uiteraard signeer ik, net als Eric, ook al mijn andere werk, Maar daarover later deze maand meer.

vrijdag 6 september 2024

Donald Duck, Makkelijk lezen 7


(Illustratie: Maarten Gerritsen, © Disney)

Deze week nieuw in de winkel: Donald Duck, Makkelijk lezen deel 7.  Een album met vele avonturen van allerlei Disney-helden met kortere zinnen en een iets groter lettertype, waaronder ook een verhaal waarvoor ik ooit het scenario schreef.

Op bladzijde 20 t/m 23 Vind je het Panchito-verhaal 'El Furio'. Waarin Panchito vastbesloten is een beloning te verdienen door El Furio gevangen te nemen.

(Illustratie: José Colomer Fonts, ©  Disney)

El Furio is geen bandiet, maar een gevaarlijke bergleeuw die nietsvermoedende reizigers aanvalt. En hoewel Panchito zich er niet druk om maakt, is grote vraag in dit verhaal toch: waarom eigenlijk? Want ook El Furio heeft zo haar redenen. Dit verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar José Colomer Fonts en eerder gepubliceerd in Donald Duck 36-1998 en het Donald Duck Vakantieboek 2015.

Prettig weekend allemaal!

Hel-preview: Knokke (2)

 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Gisteren plaatste Danker Jan ook het vervolg van de strandscene in Knokke op zijn Facebookpagina. Op wat bovenstaande figuur nu precies van Hel wil, zul je echt moeten wachten tot Eppo 26 van dit jaar, maar op de reactie van Hel gelukkig niet. En daarbij hoort dan weer onderstaande info.:

 zei het nog, 'dat had ie niet moeten doen...'


woensdag 4 september 2024

Hel-preview: Knokke

 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Ook deze week plaatste Danker Jan weer een preview van het komende avontuur van Hel 'Het verloren goud van Troje' op zijn Facebookpagina. Bovenstaande scene speelt zich niet in Troje af, maar op het strand van Knokke. Daarbij hoort de onderstaande info:

Had ie beter niet kunnen doen...

Wat deze figuur beter niet had kunnen doen, lees je waarschijnlijk aan het eind van dit jaar nog in Eppo 26.