vrijdag 10 december 2021

De strippublicaties van deze week

 


Vorige maand kondigden we het al aan. Nu, precies in de week waarin Henk Kuijpers zijn 75ste verjaardag viert (Henk, van harte gefeliciteerd! ligt het album 'Ode aan Franka's De tanden van de draak' in de winkel. Een album met hommages van 22 tekenaars  een bijdrage van Henk Kuijpers zelf en een cover van Hans.
(Illustratie: IJsbrand Oost)

De plaat van Hans vind je ook terug in het album, maar de eerste hommage die je tegenkomt, op pagina 4 en 5 van het album, is die van IJsbrand. Met Eva in de hoofdrol en een bijrol voor Max. 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Op pagina 28 en 29 is Danker Jan aan de beurt met uiteraard Hel en Julia in de hoofdrol, maar ook een bijrol voor de diverse personages uit 'De tanden van de draak', inclusief Franka zelf.

Op pagina 38 en 39 is het de beurt aan Hans met Rhonda (of is het Wynona) in de hoofdrol van de welbekende plaat die ook de cover siert. Verder vind je in dit album bijdrages van Mario Boon, Marq van Broekhoven, Frankie Drappier, Kim Duchateau, Fred de Heij, John Heijink, Dick Heins, Eric Heuvel, Guy de Hoop, Apri Kusbiantoro, Ed van der Linden, Luk Martens, Simon van der Molen, Romano Molenaar, Remco Polman en Wilfred Ottenheijm, Andree Schneider, Pascal Schokaert, Kristof Spaay en zoals gezegd een variatie op de cover van de eerste uitgave van De tanden van de draak door Henk Kuijpers zelf. Het album is voor alle Franka-fans en andere stripliefhebber verkrijgbaar in een oplage van 500 exemplaren en een beperkt aantal luxe edities. De meeste hommages zijn eerder gepubliceerd in Eppo 3-2021 en/of op Facebook. 

(Schets: Paul Hoogma)

Behalve dit  gloednieuwe Franka-hommage-album verschenen er deze week ook weer nieuwe strips in de diverse tijdschriften. Twee strips mogen hier op de Bob Evers Strip blog niet ontbreken en in beide gevallen schreef ik het scenario samen met collega Paul Hoogma. Als eerste Tokkie Tor en het Herfstmuseum, dat je vindt op pagina 32 t/m 35 van de nieuwe Donald Duck (nr 50-2021). Er komt nieuw museum in Puindorp en Tokkie en Bo zorgen voor de bouwmaterialen. Juffrouw Clara bedenkt het ontwerp voor het museum waarin heel wat eikels, kastanjes, takjes en bladeren verwerkt worden, zodat het museum een herfstachtige uiterlijk krijgt. Maar midden in de nacht wordt het museum vernield. Een gigantische pootafdruk is het enige spoor van de dader. Natuurlijk gaan Tokkie Bo en in dit geval ook Juffrouw Clara op zoek naar het monster. Maar het blijkt dat dat monster niet de enige is die in de buurt van Puindorp ronddwaalt. Het verhaal werd getekend door de Franse tekenaar Thomas Cabellic.

Eén dag eerder verscheen de nieuwe Katrien Duck (nr 13-2021) en ook daarin vind je een verhaal van Paul en mij. In het Duckies-verhaal 'Winterweer' op pagina 20 t/m 27 van de nieuwe Katrien Duck logeren Lizzy, Juultje en Babetje bij Oma Duck. maar op de ochtend dat ze weer naar school moeten, rijden er in verband met het barre winterweer geen bussen. Grote vraag, hoe komen ze nu op school? Oma stelt nog voor met de arrenslee te gaan, maar als blijkt dat Gijs de arrenslee nog niet gerepareerd heeft en in plaats daarvan als slaapplaats gebruikt, gaan Lizzy, Juultje en Babetje per schaats over de vaart naar Duckstad. Onderweg schaatsen ze de Zware Jongens tegen het lijf die een paar uur daarvoor de beroemde Malheur-diamant uit het museum gestolen die volgens kenners ongeluk brengt aan de bezitter. Ongeluk waarmee zowel de Zware Jongens als Lizzy, Juultje en Babetje geconfronteerd worden, waardoor het beide partijen in de toch barre winteromstandigheden erg moeilijk wordt om zowel zichzelf als de diamant in veiligheid te brengen.Uiteraard baseerden Paul en ik ons voor dit verhaal op de verhalen rond de al even beroemde Blue Hope. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Marga Querol Manzano en eerder gepubliceerd in Donald Duck 3-2017.
En dan tenslotte nog een advertentie voor een album dat al eerder verscheen. Op pagina 22 van de nieuwe Boekenkrant (nr 12-2021) vind je een advertentie voor het eerste Wynona-album. Opvallend genoeg is het niet Wynona, maar haar zusje Tani die de show steelt in deze prachtige tekening van Hans voor deze advertentie.

Prettig weekend allemaal!Geen opmerkingen: