woensdag 3 oktober 2018

90 jaar Mickey Mouse!

(Illustratie: Maarten Gerritsen, © Disney)
Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat de allereerste Mickey Mouse tekenfilm 'Steamboat Willie' in de bioscoop verscheen. In 1930 verscheen de allereerste Mickey Mouse-krantenstrip toen nog gemaakt door Walt Disney en Ub Iwerks. Daarna nam Floyd Gottfredson het stokje over en maakte decennia lang wereldberoemde strips met de al even wereldberoemde muis is de hoofdrol. Een aantal van die strips zijn te vinden in het vandaag verschenen Mickey Mouse Jubileumalbum 'Van schelm tot speurneus'.
Naast de klassiekers van Floyd Gottfredson vind je in dit album ook de beroemde Sundaypages van Manuel Gonzales én die van Daan Jippes, maar ook de verstripping van  'De tovenaarsleerling' uit Fantasia en van Runaway Brain, diverse afleveringen van Mickey los't 't op en, op pagina 115,  het Mickey en Goofy-verhaal 'Boontje komt om zijn loontje!' dat ik samen met collega Paul Hoogma schreef.

(Schets: Paul Hoogma)

In dit verhaal vindt Goofy met behulp van een metaaldetector een beeldje uit de bronstijd dat volgens de kenners van het programma 'Tussen kunst en niets' 10000 euro waard blijkt te zijn. Een aanlokkelijk bedrag voor Boris Boef die er alles aan doet om Goofy van zijn volgende vondst te beroven. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Maximino Tortajado Aguilar en eerder gepubliceerd in Donald Duck 18-2006.

Geen opmerkingen: