Op 9 juni van dit jaar is het precies 90 jaar geleden dan Donald Duck zijn debuut maakte in de Silly Symphonie 'The Wise Little Hen'. En dat wordt uitgebreid geweest. Met onder andere het nieuwe Donald Duck Jubileumalbum 'Negentig jaar avonturen met vriend en vijand'. Veel van die vrienden en vijanden werden bedacht door de beroemdste Donald Duckschrijver en tekenaar aller tijden: Carl Barks. Dus is in dit 224 pagina's tellende jubileumalbum ook veel werk van Barks te vinden. Maar ook Nederlands bekendste Donald Duckschrijver en tekenaar Mau Heymans is goed vertegenwoordigd. Met onder andere een verhaal waarin, naast Donald, Loebas de hoofdrol speelt en waarvoor ik in 1991 het scenario schreef.
Het verhaal 'Intelligente Loebas vind je op pagina 124 t/m 128 van dit nieuwe Donald Duck Jubileumalbum.
Donald doet voor de zoveelste keer een vruchteloze poging om Loebas af te richten. Om een einde te maken aan het spottende gelach van zijn buurman Bolderbast, bestelt Donald bij Willie een middeltje om zijn hond slimmer te maken. Met verstrekkende gevolgen, die Donalds leven langzaam maar zeker in een nachtmerrie veranderen. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Donald Duck 27-1993 en het album De grappigste avonturen van Donald Duck 44 uit 2014 (bekroond met de Stripschappenning en de Peter de Smet-speld voor het Beste Jeugdalbum van 2014) en in iets eenvoudigere vorm in Donald Duck, Makkelijk Lezen 3 uit 2023.
Naast dit album zijn er deze week ook nieuwe en bekende strips gepubliceerd in de tijdschriften van deze week. In de nieuwe Donald Duck (nr 21-2024) vind je maar liefst twee gloednieuwe verhalen waarvoor ik in 2022 en 2023 (mede) het scenario schreef. Om te beginnen is dat het Speurneuzenverhaal 'De bloemen van de koning' op pagina 12 t/m 20 van de nieuwe Donald Duck. Het begint allemaal met het staatsbezoek van koning Hangwang van Snorharie aan koningin Muistoria. Maar als de koets van de koning bij het paleis aankomt, blijkt de koning verdwenen. De lakei in de koets blijkt in slaap gevallen te zijn en kan niet vertellen wat er gebeurd is. De twee lijfwachten vertellen dat de enige stop die gemaakt is op het drukke Trafalgar Square maar dat daar niemand is uitgestapt. Alle reden dus om zowel voor Basil als Dawson als inspecteur Lamstra ieder afzonderlijk op zoek te gaan naar de verdwenen koning. Het verhaal werd wederom meesterlijk getekend door niemand minder dan José Ramón Bernado.
Vervolgens op pagina 35 t/m 42 het Donald Duckverhaal 'De noten van het Kreupelwoud' waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Als Donald en Kwik, Kwek en Kwak een wandeling maken door het Kreupelwoud krijgen ze plots bezoek van Dagobert, die Donald, vanwege een oude lening die intussen flink is opgelopen, opdracht geeft een deel van het bos te verplaatsen. Donald, die het geld niet heeft om Dagobert terug te betalen, maakt noodgedwongen een begin met dit karwei. Maar Knabbel en Babbel, die in dat deel van het bos wonen, zijn het er niet mee eens en protesteren. Net als Kwik, Kwek en Kwak die bij wijze van actie als eekhoorns in de bomen gaat zitten.
Natuurlijk zoekt Donald naar een reden om het bos niet te hoeven verplanten, maar dat is nog niet zo makkelijk. Totdat ook Donald als een eekhoord bovenin een boom belandt. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Cynthia Campanario Pineda.
Behalve deze nieuwe verhalen verscheen er in de tijdschriften van deze week ook het een en ander aan bekend werk. Zoals Puppy Love op pagina 39 van de nieuwe Jump (nr 39-2024), waar de volgende vier afleveringen van deze strip van Hans en Caroline te lezen zijn. De kleine Nell is te gast op Nina's teaparty en dat bevalt haar goed. Intussen maakt Robin zich aan de andere kant van de schutting ongewild zorgen. Door toch even een kijkje te nemen maakt Robin als laatste gast het gezelschap compleet, dit overigens zeer tegen zijn zin. En dan gaat het gesprek ineens over adoptie. Want hoe kom je als hond of kat anders in een mensengezin terecht. En hoe zit dat eigenlijk met mensenkinderen? Wordt vervolgd in de volgende Jump.In de nieuwe Tina (nr 21-2024) vind je op pagina 47 de allereerste gag van Karlijn, Catootje en de ouders waarvoor ik samen met collega Saskia Maasbommel. Ook het idee, over een bekend persoon die meespeelt in een van de teams bij de voetbalwedstrijd van Catootje, kwam van Saskia. Als dat, volgens Karlijn, geen bekende voetballer is, besluit ze thuis te blijven om naar het nieuwe album van Antoon te luisteren. Maar ja... Het verhaal werd getekend door de Spaanse Comicup Studios en eerder gepubliceerd in Tina 48-2011 (met Jan Smit als BN'er) en het Tina Winterboek 2018 (met Lil Kleine als BN'er).
En tenslotte plaatste Danker Jan ook nog een flashback op zijn Facebookpagina.
Stukje uit het begin van de Sibylle-codex.
Toen ik nog geen idee had hoe het verhaal moest aflopen...
Het gaat hier om een scene van pagina 6 van 'De Sibylle-codex'. En wellicht maakt deze scene ook kans op een plekje in Dossier: Hel, dat in september tijdens het Stripfestival Breda zal verschijnen. Meer daarover lees je de komende maken op Danker Jans Facebookpagina en natuurlijk hier op de Bob Evers Strip blog.
Prettig weekend allemaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten