zaterdag 16 juli 2022

De nieuwste strips en het laatste stripnieuws

 Deze week zijn er flink wat nieuwe uitgaven in de mailbox, de brievenbus en de winkel verschenen met daarin bekende en nieuwe strips en een flinke portie stripnieuws.

1. Thema's Maatschappijleer VMBO-BK 2022-2023

(Illustratie: Studio Nico Swanink)

 De avonturen van Sharif en Kelvin kregen twee jaar geleden een vervolg met het verhaal 'De Chillkeet moet blijven! dat verscheen in het  nieuwe les/werkboek Thema's Maatschappijleer VMBO-BK. Dit boek wordt ieder jaar geactualiseerd  en in die vorm opnieuw uitgebracht. Die nieuwe editie, het les/werkboek Thema Maatschappijleer VMBO-BK, Schooljaar 2022-2023 is deze week verschenen.

In de nieuwe editie is ook weer De Chillkeet moet blijven opgenomen. Aan het verhaal zelf, dat ik samen met Hans voor Uitgeverij Essener maakte, is niets  veranderd sinds de versie van vorig jaar. Alles draait nog steeds om de politieke keuze die gemaakt moet tussen het buurthuis, De Chillkeet genaamd, of woningbouw voor starters. 


Sharif en Kelvin krijgen bezoek van de verantwoordelijke wethouder die samen met een ambtenaar de Chillkeet komt bekijken en de jongeren uitnodigt om de vergadering van de gemeenteraad daarover bij te wonen.

Sharif en Kelvin willen uiteraard laten zien wat voor voordelen het buurthuis biedt, vooral als plek voor jongeren. 

Net als in De avondklok 2.0 voert Sharif actie op Instagram om zoveel mogelijk jongeren naar die gemeenteraadsvergadering te krijgen. 


Daar neemt de wethouder het voor de jongeren op, maar een van de gemeenteraadsleden van de andere partijen heeft geen goed woord over voor. Dit leidt er uiteindelijk toe dat Sharif en Kelvin, nog voordat er een besluit is genomen, overgaan tot een heel ander soort actie: ze ketenen zich vast aan De Chillkeet. 

Net als De avondklok heeft ook De Chillkeet moet blijven!  een open einde, met een kleine rol voor Rhonda als razende reporter. 
Wat de gemeenteraad besluit en wat het gevolg is van de actie van Sharif en Kelvin mogen de jongeren zelf bedenken. Letterlijk, want dit is een van de opdrachten, gekoppeld aan de strip. in het boek Thema's  Maatschappijleer VMBO-BK 2022-2023. De strip is overigens te vinden op pagina 56 t/m 59 van dit boek, dat voor 23,30 euro te koop is bij de Nederlandse boekhandels, de internetboekhandels en Uitgeverij Essener

 

2. Penny 15-2022

Deze week verscheen ook de nieuwe Penny (nr 15-2022) in de winkel met daarin op pagina 37 de gag 'Op het strand' van de Penny de Pony tegen. Een gag die heel goed aansluit bij het mooie weer van vandaag de dag. Penny gaat samen met zijn baasje Pippa een dagje naar het strand gaat. Wachtend op een hapje te eten valt Penny daar in slaap. En dat is om meerdere redenen niet echt handig. De gag werd eerder gepubliceerd in Penny 11-2012.



3. Preview Japien de Joode


Na de nieuwsbrief van vorige week publiceerde Stichting Odulphus deze week ook maar liefst twee artikels op hun site over de vertraging van het stripalbum 'Japien de Joode' met daarbij ook een deel van plaatje 2 van het verhaal. Dit is het moment waarop Sarah, Zoe, Jauwk en Roy de eerstvolgende vos in het verhaal ontdekken. 


En verder een stukje uit het verhaal van Evert over de band tussen Urk en Amsterdam en de rol die de Urker dienstmeisjes aan het begin van de vorige eeuw daarin speelden. Er verscheen ook een tweede artikel over de groter wordende bekendheid van het project voor het stripalbum 'Japien de Joode'. 

Ook daar vinden we weer plaatjes uit het verhaal, zoals de scene na afloop van de vossenjacht en de eerste ontmoeting met Jaap, de belangrijkste verteller in het verhaal van Japien de Joode. 

(Illustraties: Danker Jan Oreel)

Bovendien verwijst dit laatste artikel naar een eerder verschenen artikel van Jelle van Slooten op de site van OJEC, het overlegorgaan van Joden en Christenen. In dit artikel van Jelle lees je alles over het verloop van het project en de totstandkoming van het stripalbumVoor je nu naar de site gaat om het hele bericht te lezen, wil ik eerst even iets nuanceren. Het gaat niet om een lichte hersenbloeding zoals in de artikels staat. Het gaat om iets waar de neuroloog tot nu toe nog geen stempel op heeft kunnen drukken, maar dat veel weg heeft van een zware migraine-aanval die leidde tot iets wat op een lichte tia leek. En op zich gaat alles naar omstandigheden weer goed met Danker Jan, maar voorlopig is de gezondheid even het belangrijkste en dus wordt er even geen rekening gehouden met deadlines en gaat alles de komende paar maanden even heel rustig aan. Het album 'Japien de Joode' verschijnt nu voorjaar van 2023. Je kunt het album nog steeds voorbestellen of sponsoren via de site van Stichting Odulphus en daar lees je ook het nieuwste artikel van Stichting Odulphus over de voortgang en de vertraging van Japien. Danker Jan, heel veel beterschap.


4. Stripschrift 475

(Illustratie: Daan Jippes, © Disney)

De nieuwe Stripschrift (nr 475) viel eind vorige week al in de bus. Daarin vind je onder andere op pagina 41 onder het kopje 'In de schijnwerpers' een artikel over de beide Ducktentoonstellingen in Storyworld te Groningen en MOCA te Noordwijk. 

(Illustratie: Jan Roman Pikula, © Disney)

In Storyworld komt vooral het maakproces van de hedendaagse Donald Duckstrips aan bod aan de hand van scenario's, tekeningen en inkleuringen. In MOCA gaat de tentoonstelling over de Donald Duckstrips en hun makers door de jaren heen. 


(Foto: Jan Willem de Vries)

De tentoonstelling in Storyworld heb ik afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de Stripschapprijsuitreikingen, bezocht, die in het MOCA hoop ik zeer binnenkort te kunnen bezoeken. En wat betreft de prijsuitreikingen, helaas, Wynona 1: Als de beer ontwaakt' is niet Album van het jaar geworden. Deze eer ging, hoe kan het ook anders na de internationale zegetocht van de afgelopen maanden, naar Dagen van Zand van Aimée de Jongh. En Aimée ontving, zoals al bekend, dit jaar ook de Stripschappprijs. Verdere winnaars waren Roos  Vink 5: Snotneus van Tina-collega Jan Vriends dat Jeugdalbum van het jaar werd, en Wie is die vogel? van Boris Peeters won in de categorie Info en Integraal. Marloes Dekker won de P. Hans Frankfurtherprijs en de Storyworld Publieksprijs tenslotte ging naar mijn zeer gewaardeerde collega's Eric Heuvel en Jos van Waterschoot voor Max Havelaar. Aimée, Jan, Boris, Marloes, Eric en Jos, nogmaals van harte gefeliciteerd. Meer over de uittreiking van de Stripschapprijzen lees je onder andere hier op Stripspeciaalzaak en hoor je hier in de podcast van het Stripjournaal.

En dan tenslotte nog een artikel in de nieuwe Stripnieuws. Op pagina 42 wordt onder het kopje In memoriam aandacht besteed aan het overlijden van weerman Piet Paulusma. Maar Piet Paulusma was niet alleen weerman, maar ook stripheld. In 2011 maakte Piet Voordes voor de Wegener kranten een gagreeks met Piet Paulusma in de hoofdrol, getiteld Piet Paulusma Comic. Een eerste album verscheen in 2012. 

In 2018 verscheen bij Pear Production van Paul Reichenback de heruitgave met extra infopagina's over de totstandkoming van deze strip en over bedenker en tekenaar Piet Voordes die voor het grootste deel ook de grappen voor scenario's voor deze gagstrip bedacht. Heel af en  toe schreven andere scenaristen de gags.

Van de 48 gags in totaal schreef ik er vier. Grappen over slapeloosheid, de energierekening, nieuwe webcams en overvolle stranden, eerder gepubliceerd in de Wegener weekkranten van respectievelijk week 5, 19, 24 en 32. Dit album zal voor altijd een herinnering blijven aan Piet Paulusma, misschien wel de bekendste weerman van Nederland, maar ook een  bijzonder mens en een zeer bijzondere stripheld.

(Illustraties: Piet Voordes)

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: