vrijdag 25 februari 2022

De nieuwste strips en een aankondiging

 


Deze week in de nieuwe Donald Duck (nr 9-2022) een gloednieuw avontuur van De Speurneuzen: De muis met het masker. Het begint allemaal als tijdens een voorstelling van het werk van William Staartspier een gemaskerde muis plotseling een van de hoofdrollen overneemt en vervolgens weer verdwijnt. En daar blijft het niet bij. Niet veel later vindt in een ander theater eenzelfde soort incident plaats. Inspecteur Lamstra meent de muis met het masker een hater van het werk van Staartspier moet zijn en zorgt ervoor  dat zijn mannen bij alle Staartspiervoorstelling in Londen aanwezig zijn. . Basil volgt echter een ander spoor en dat brengt hem onder andere in een Londense feestwinkel en bij de beroemde regisseur Steven Knaagberg. Het verhaal werd meesterlijk getekend door niemand minder dan José Ramon Bernado.

En dan verscheen deze week ook de nieuwe Penny met daarin twee gags waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste, op bladzijde 10 van de nieuwe Penny, een gag van Penny de Pony, die op zijn geheel eigen wijze, twee vogeltjes helpt met het bouwen van hun nest. Deze gag verscheen in eerder in Penny 5-2012.

(Illustraties: © Holco Publications)


Achterop de Penny, ofwel op bladzijde 68, vind je de tweede gag en dat is eveneens een lentegag maar dan met Rakker in de hoofdrol.  En de lente brengt Rakker echt het hoofd op hol als hij na het zien van een paar mooie witte hoeven denkt een knappe merrie ontmoet te hebben en daarna haar op alle mogelijke manieren het hof probeert te maken. Ook deze gag werd eerder gepubliceerd in Penny 5-2012, maar werd anno 2022 wel opnieuw getekend door vermoedelijk een andere tekenaar. Hieronder zie je de versie 2012. Kijk en vergelijk met de versie anno 2022 hierboven.


En dan tenslotte nog een aankondiging. Op pagina 65 wordt voor Penny 6-2022 de tweede aflevering van Hecksehoef aangekondigd met 'Meer mysteries op Hecksehoef'. Helaas zonder plaatje erbij, maar zo zag de aankondiging er in januari 2012 uit:


Prettig weekend allemaal!

maandag 21 februari 2022

Er is er één jarig... en dat is Hans!!!



Feest op de Bob Evers Strip blog! Vandaag, 21 februari, is Europa's beste en meest veelzijdige striptekenaar jarig! De tekenaar van onze eigen Bob Evers-strip, van Puppy from Hell sinds eind vorig jaar compleet uitgegeven in album. van de internationaal bekende striptrilogie Rhonda, waarvan het eerste deel werd bekroond met de Stripschappening voor het album van het jaar 2013 in de categorie Avontuur en vermaak en natuurlijk van het eerste Wynona-album 'Als de beer ontwaakt', dat intussen ook al een Franstalige editie kent en waarvan wellicht later dit jaar kunnen genieten van het tweede deel als voorpublicatie in Eppo, en daarnaast nog van vele, vele andere strips.
Hans,van harte gefeliciteerd met je verjaardag, nog vele, vele jaren en maak er vandaag een fantastisch leuke, gezellige, creatieve, inspirerende en feestelijke dag van.

vrijdag 18 februari 2022

Het Tina Lolb(r)oek 2022

 

(Illustratie: © DPG Media)

Deze week nieuw in de winkel, het Tina Lolb(r)oek 2022. Een boek vol puzzels vol grappen, sterrenblunders, een wie-is-de-leukste-thuis-quiz en natuurlijk heel veel strips waarin behoorlijk wat te lachen valt. 

Op pagina 70 vind je de gag 'Callcenter' van Karlijn, Catootje en de ouders, waarvoor ik het scenario samen schreef met collega-scenariste Saskia Maasbommel.   Het idee voor deze gag kwam ook van Saskia die ervaring heeft als callcenter-medewerkster. Met het feit dat de eerste vijf seconden van een telefoongesprek nooit overkomen, was de basis voor deze gag en een hoop meidenmeligheid geschapen, waarbij de eerste vijf seconden van het gesprek steeds gekker worden. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. De gag werd getekend door de Spaanse studio Comicup en eerder gepubliceerd in Tina 50-2011.

...en de andere strips van deze week

 

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Op dit blog hebben we de laatste weken aandacht besteed aan het album 'Japien de Joode' dat in september gaat verschijnen. De nieuwe Stripschrift (nr 472), die deze week verscheen is het eerste papieren stripinformatieblad dat aandacht aan deze nog te verschijnen strip besteedt. In de rubriek Flitsen op pagina 4 wordt aandacht besteed aan de beide albums waar Danker Jan op het moment aan werkt en die zich beiden in dezelfde periode afspelen. Behalve Japien de Joode is dat ook Zeeland in de Tweede Wereldoorlog. Van Japien de Joode, het verhaal over het enige Joodse gezin op Urk ten tijde van de Tweedde Wereldoorlog is inmiddels de eerste pagina ingekleurd. Hierboven zie je de openingsplaat. Twee weken geleden nog in zwart-wit, nu in kleur. De plaat is ook geplaatst bij het artikel 'Stripboek vordert' op de site van Stichting Odulphus. En daar kun je nog altijd sponsoren of voorintekenen op het album.

En dan last but not least, de nieuwe Donald Duck (nr 8-2022). Daarin vind je maar liefst twee verhalen waarvoor ik het scenario schreef. Als eerste is dat Joe Carioca op pagina 27 t/m 31. Joe is op zoek naar een restaurant waar hij kan eten zonder betalen, maar hij is al te bekend bij de diverse restaurant. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij de knappe archeologe Carlota, die op zoek is naar een mede-archeoloog.  Joe wordt spontaan archeoloog en belandt vervolgens in de jungle op zoek naar de Parel van de Waarheid, de grootste parel die ene Miquel Obobo, volgens zijn eigen dagboek ooit gezien heeft. De parel blijkt makkelijk te vinden, maar de waarheid is toch anders dan het nieuwbakken archeologenteam dacht. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Angel Rodriguez en David Soriano.


Meteen daarna op pagina 32 t/m 35 het Willie Wortel-verhaal 'de telefoons'. Het valt Willie op dat mensen niets anders meer doen dan op hun telefoon kijken. Maar juist als hij zich daar druk over maakt, ontvangt hij een bericht over een op handen zijnde buitenaardse invasie in Duckstad. Helaas ontvangen de ruimtewezens zijn signaal ook en heeft de rest van Duckstad het te druk met zijn of haar telefoon om zich druk te maken over Willie. Kortom, als Willie afgevoerd wordt naar de planeet van de Grote Verveler lijkt hij niets meer te kunnen doen om de veroveringsplannen van deze ruimtewezens nog te kunnen stoppen. Of toch wel?  Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Silvio Spotti.

Prettig weekend allemaal!


vrijdag 11 februari 2022

De nieuwste strips

 


Ook deze week hebben we nieuw beeldmateriaal van de strip 'Japien de Joode' die in september in album en in kleur gaat verschijnen. Op het bovenstaande plaatje maken we kennis met de vier kinderen die de hoofdrol spelen in het verhaal. Jauwk, Sarah, Zoe en Roy. Op pagina 1 zijn ze nog bezig met een vossenjacht. En ja, die visser in Urker klederdracht is één van de vossen. De volgende vos in het spel zal er voor zorgen dat de vier het verhaal van Japien de Joode, het verhaal van het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog, te horen krijgen en veel van de plaatsen bezoeken waar het hele verhaal zich af heeft gespeeld. Op de site van Stichting Odulphus staat een nieuw artikel met de laatste stand van zaken rond de strip, getiteld 'Teksten klaar, tekenaar druk'. In de nieuwste nieuwsbrief, die nog niet op de site te vinden is, staat nog wat meer informatie. Zo is bekend geworden dat Stichting Urker Uitgaven het album zal uitgeven en dat er een site komt waar het stripalbum te bestellen zal zijn en het lesmateriaal voor scholen is te downloaden. Tot die tijd kun je nog voorinschrijven op het album of mee helpen met de sponsoring ervan. Meer informatie daarover vind je eveneens op de site van Stichting Odulphus.

En dan verscheen deze week ook de nieuwe Penny (nr 4-2012) met daarin twee gags waarvoor ik ooit het scenario schreef. Als eerste is dat Penny de Pony op pagina 32. In deze gag, bedacht in samenwerking met de redactie, neemt Pippa Penny mee naar school voor een spreekbeurt. En Penny verzint uiteraard meteen wat er zoal gaat gebeuren als Pippo op school een spreekbeurt over hem gaat houden. Maar of die wensdromen uitkomen? Deze gag verscheen eerder Penny 9-2012.


(Rakker anno 2022)

Op bladzijde 68, ofwel achterop de nieuwe Penny, vind je nog een gag van Rakker. In deze gag, eveneens bedacht in samenwerking met de redactie, worden Mathilda en Rakker uitgenodigd voor een wedstrijdje. En ook al ligt Rakker meteen na de start op kop, Rakker zou Rakker niet zijn als hij niet koste wat kost nog sneller wilde zijn dan de andere paarden.

(Rakker anno 2012)

De gag is overigens voor deze editie van Penny hertekend, vermoedelijk ook door een andere tekenaar. Hiernaast zie je de versie van hetzelfde plaatje als hierboven, maar dan anno 2012. 

(Illustraties: © Holco Publications)

Het verhaal en het verloop van de gag blijven uiteraard precies hetzelfde.

Prettig weekend allemaal!

zaterdag 5 februari 2022

De strips van deze week

(Illustratie: Danker Jan Oreel)

Het scenario is zo goed als klaar, op wat punten op de i na, Danker Jan is al volop aan het tekenen en de eerste complete pagina,, zij het nog in zwartwit, is een feit. Kortom, het begin van 2022 betekent meteen een goede start voor het album van Japien de Joode. Het verhaal opent met de locatie waar een groot deel van verhaal zich afspeelt: het oude dorp van Urk. Daar doen vier van onze hoofdrolspelers mee met een vossenjacht waar ze voor het eerst horen over het enige Joodse gezin op Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hele verhaal krijgen zei n de dagen daarna te horen. Het album, in kleur, staat gepland voor september van dit jaar en het is nog steeds mogelijk de strip te sponsoren of voorinteschrijven  op het album. Meer informatie vind je op de site van Stichting Odulphus waar je ook deze prachtige openingsplaat van Danker Jan aantreft in het artikel 'Stripboek vordert'.

En dan de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 6-2022). Daarin vind je maar liefst drie verhalen waarvoor ik (mede) het scenario schreef. Allereerst is dat het Oom Dagobertverhaal 'Schuilplaats: geldpakhuis!" op pagina 35 t/m 42 waarin de Zware Jongens op het idee komen het geldpakhuis als schuilplaats te gebruiken nadat ze uit de gevangenis ontsnapt. Dit lukt ze door Donald er in te luizen met een truc die alleen in de wintermaanden slaagt. En omdat ze al het andere personeel namens Dagobert ijsvrij geven lijkt het erop dat Donald en Dagobert zolang het winterweer aanhoudt overgeleverd zijn aan de Zware Jongens. Of toch niet? Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez.

(Illustratie: © Disney)

Bij de Donald Duck van deze week vind je ook het mini-boekje 'Donald Duck duikt in de digitale wereld'.


In het eerste verhaal daarin, op pagina 3 t/m 5 spelen naast de Duckies de neefjes van de Zware Jongens een hoofdrol. Terwijl iedereen naar school gaat, besluiten de Zware Schoffies j te spijbelen en sturen stoere appjes naar hun mede-leerlingen in de klas van Meester Warbol. Maar of dat nou verstandig is als je weet dat Kwik, Kwek en Kwak en Lizzy, Juultje en Babetje ook in die klas zitten? Ook verhaal, dat eigenlijk over  het gevaar van ter plekke versturen van selfies, werd getekend door Carmen Pérez.


Op pagina 7 t/m 11 van dit mini-boekje vind je het Donald Duck-verhaal 'wachtwoorden' waarvoor ik het scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Als Donald en Bolderbast van elkaar ontdekken dat ze spullen bestellen bij Dago.ds zien ze een nieuwe manier om elkaar dwars te zitten. Vooral als blijkt dat ze beiden wel erg simpele wachtwoorden hanteren voor de sites waarop ze actief zijn. Wat volgt zijn de meest vreemde bestellingen die beide voor elkaar doen. Tot Kwik, Kwek en Kwak ingrijpen. Het verhaal werd getekend door de Franse tekenaar Thomas Cabellic en eerder gepubliceerd in Donald Duck 17-2018.

En tenslotte verscheen deze week ook de nieuwe Katrien Duck (nr 2-2022). Daarin vind je twee verhalen die  ik samen schreef met Paul Hoogma. Als eerste op bladzijde 31 t/m 34 een verhaal waarin Katrien auditie doet voor een grote ijsshow, maar het daarbij wel op moet nemen tegen Rosita, de beste (ijs)danseres van Duckstad. Rosita leenden we uiteraard van Carl Barks, die haar introduceerde in het Donald Duck-verhaal 'The Christmas Cha-cha-cha'. In dit verhaal heeft ze een vriendje dat een bepalende rol bij de uitslag van de auditie speelt. Het  verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en werd eerder gepubliceerd in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008, het Duitse album 'Die besten Geschichten von Bas Heymans' uit 2012 en Katrien 1-2014 en Katrien Duck 2-2018

(Schets strook 1 + Meester Warbol: Paul Hoogma)

Tenslotte op bladzijde 36 ofwel achterop de nieuwe Katrien Duck een one-pager van Paul en mij, waarin Lizzy, Juultje en Babetje via de site Spieknet een boel trucs cadeau krijgen om te kunnen spieken tijdens de toets van die middag. Helaas lijkt Meester Warbol al die trucs te doorzien. Deze gag werd getekend door de Spaanse Comicup Studio en verscheen eerder in Katrien 1-2002, Katrien 1-2008,  Katrien 1-2014 en Katrien Duck 2-2018.

Prettig weekend allemaal!