Het Panchito-verhaal 'De mysterieuze El Masco"dat deze week op pagina 25 t/m 30 van de nieuwe Donald Duck (nr 14-2018) te vinden is, is een verhaal met een lange voorgeschiedenis. Tijdens het feest rond het 40-jarig bestaan van Donald Duck in 1992 ontmoette ik voor het eerst Paul Hoogma en Remco Polman, op dat moment beiden ook scenarist van Donald Duck. Begin 1993 organiseerde de redactie van Donald Duck een scenaristendag, waar ik Remco en Paul opnieuw tegenkwam. En daar besloten om ook eens een verhaal samen te schrijven. Begin maart 1993 spraken we af om bij Remco thuis in Nijmegen een dagje te brainstormen. Daaruit kwam het idee voor het Panchito-verhaal over El Masco, een soort Mexicaanse Zorro die in zijn doen en laten ook wel wat weg had van Robin Hood. El Masco steelt namelijk van de rijken om te geven aan de armen. In het verhaal zelf speelt Panchito voor El Masco om indruk te maken op een knappe señorita.
De pagina's van het scenario werkten we nog door elkaar, ook wat potloodschetsen en inktwerk betreft. En uiteindelijk stuurden we de eerste versie van dit gezamenlijke Panchito-scenario naar de Donald Duck-scenario.
De eerste versie was echter nog niet wat het moest zijn. Zo bijvoorbeeld nam een willekeurige haan uit Taco City tijdelijk de hoofdrol van Panchito over en was het de echte El Masco die aan het eind van het verhaal iedereen uit de problemen haalden.
(Schetsen, Paul Hoogma, Remco Polman en Frank Jonker)
Kortom, we kregen het verhaal terug met wat commentaar op punten waar het verhaal verbeterd zou kunnen worden. In onze tweede versie trok Panchito de hoofdrol meer naar zich toe en werd ook de rol van de valse sheriff wat meer benadrukt. Die versie werd uiteindelijk aangekocht door de Donald Duck-redactie.
Een paar jaar later zagen de, toen nog met de hand, ingekleurde versie van het verhaal, met tekeningen van de Spaanse tekenaar Bardon, op een bureau op de redactie liggen. En we gingen er vanuit dat het verhaal later dat jaar in Donald Duck zou verschijnen. Maar helaas raakten om de een of andere reden de pagina's zoek en verscheen El Masco vooralsnog niet in Donald Duck. En dat zou op zich niet zo'n groot probleem geweest zijn als er kopieen van het scenario waren geweest. Maar geen van ons drieen kon een kopie van de versie die onder codenummer H 93085 door de redactie was aangekoch terugvinden. Paul kon Remco en mij nog wel aan een kopie van de eerste versie van dit scenario helpen. Maar ja, daar zaten dus scenes in die we er bij de tweede versie uitgehaald en aangepast hadden.
Zo bleef Panchito's 'El Masco' jaren ongepubliceerd tot Remco vorig jaar een kopie van de tweede, goedgekeurde versie, van het scenario terugvond.
(Illustratie: Tim Artz, © Disney)
Remco mailde het scenario naar de Donald Duck-redactie, die het weer doorstuurde naar Tim Artz, die er mee aan de slag aan. En toen we vorig jaar het 65-jarig bestaan van het vrolijke weekblad Donald Duck vierden, vertelde Tim me dat hij Panchito's El Masco aan het tekenen was. Tim liet me het een en ander van zijn tekeningen zien en dat mailde me ter plekke het scenario door, zodat ik eindelijk weer een eigen kopie van het scenario had. En zo komt dat nu, na 25 jaar, ons gezamenlijke scenario alsnog als Panchito-strip in Donald Duck te vinden is. En Tim heeft er geweldige strip van gemaakt. Met prachtige tekeningen en leuke achtergrondgrapjes door de hele strip heen. Mis het dus niet. Deze week in Donald Duck: Panchito en de mysterieuze El Masco!
En dan de nieuwe Penny van deze week (nr 7-2018).
(Foto: Wendy Vonk, © Holco Publications)
vind je op pagina 4 t/m 15 het verhaal 'Spijt', waarvan het scenario eigenlijk bedoeld was voor de fotostripserie Duinmanege. Maar Duinmanege beleefde vorig jaar zijn laatste aflevering in Penny en de foto's voor deze strip zijn dan ook op een andere locatie gemaakt, zodat de strip nu als op zich zelf staand verhaal in Penny staat. Hoofdrolspeelster Demi hoort Lieke en Iris over haar kletsen en wil hen met een sprong bewijzen dat ze wel kan rijden, dit in tegenstelling tot wat de meiden denken Maar de sprong mislukt en Jolly loopt een peesblessure op. Demi voelt zich schuldig, maar Lieke en Iris nog meer. Samen zorgen ze ervoor dat Jolly weer helemaal de oude wordt en aan het eind hebben Lieke en Iris een heel bijzonder cadeau voor Demi en Jolly In deze strip wordt naast de foto's van fotografe Wendy Vonk overigens ook gebruik gemaakt van tekeningen, zoals die waarop de val van Demi en Jolly te zien is tijdens het springen of de binnenkant van een paardenbeen. Iets dergelijks kun je natuurlijk niet in scene zetten voor de foto. En zo kent het verhaal net iets meer spanning en drama dankzij de extra tekeningen.
En tenslotte viel vandaag ook de nieuwe Stripglossy (nr 8-2018) in de bus. Met daarin veel aandacht voor De Generaal, het vervolg van De Meimoorden van Eric Heuvel en Jacques Post en de start van de gloednieuwe strip 'Scarlet Edge' van Anco Dijkman.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
De Max Miller-fans kennen Anco natuurlijk ook van zijn bijdrage aan het Max Miller-verhaal 'Schaduwspel'. En dat verhaal komt uiteraard ook aan bod in het interview met Anco en blijkt zelfs de inspiratiebron voor Anco geweest te zijn om met zijn eigen strip 'Scarlet Edge' te beginnen. Een strip waarvan hij zegt dat hij maakt wat hij zelf graag wil vertellen. De eerste aflevering lees je in de gloednieuwe Stripglossy.
Prettig weekend allemaal!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten