(Illustratie: ©Disney)
Deze week is het precies 65 jaar geleden dat het eerste nummer van het vrolijke weekblad Donald Duck op de deurmat viel. Met daarin onder andere het beroemde Brandweerman-verhaal van Carl Barks. Sindsdien heeft Donald heel wat avonturen beleefd waarvan de beroemdste geschreven en getekend werden door Carl Barks. (Schets: Paul Hoogma)
Maar ook de navolgers van Barks hebben een aantal spraakmakende avonturen op hun naam staan. Eerder verscheen al het speciale jubileumalbum 'De aller-aller-allerleukste strips uit 65 jaar Donald Duck Weekblad!' met daarin de beste verhalen, gekozen door de lezers van Donald Duck Weekblad. En ook in de nieuwe Donald Duck van deze week, nr 43-2017, wordt het jubileum van Donald Duck Weekblad uitgebreid gevierd. Het verhaal 'Klopjacht op een fotoalbum' te vinden op pagina 5 t/m 18 schreef ik, op verzoek van en in samenwerking met de redactie, samen met collega Paul Hoogma. Vanwege het jubileum lagen een aantal elementen al vast, zoals de vele Duckbewoners die een grote of kleine rol in het verhaal spelen en vooral het fotoalbum waarin aan de hand Donalds herinnering verwezen wordt naar de vele avonturen van de afgelopen 65 jaar. Uiteraard Barks beroemde Brandweerman-verhaal, maar ook 'De Gouden Helm, Verdwaald in de Andes, Donald Duck als quizkandidaat en Bombie de Zombie. En wat te denken van Mau Heymans' Bamitrui of Jan Gulbranssons Triljardenerfenis.
Zelfs van het bekendste verhaal dat Paul en ik samen schreven 'Willie Wortel in de file' dat ooit door de toenmalige minister Netelenbos in de Tweede Kamer ter illustratie van haar betoog werd gebruikt, blijkt een foto in Donalds album te staan. Natuurlijk wisten we nog niet welke verhalen in het Jubileumalbum zouden staan en dus ook niet welke foto's zoal in Donalds foto-album voorkwamen. Al hadden we over bepaalde verhalen best een vermoeden.
Hoe dan lang, lang kan Donald niet van zijn herinneringen genieten. Door zijn eigen onhandigheid belandt het fotoalbum tussen het oud papier voor de inzamelingsactie van de Jonge Woudlopers voor een nieuw clubhuis.
En dan begint een lange klopjacht op de neefjes en het fotoalbum waarbij vele Duckstadbewoners betrokken worden. Zelfs de Zware Jongens die denken dat Kwik, Kwek en Kwak iets kostbaars bij zich hebben en er alles aan doen om eerder bij de neefjes te zijn dan Donald, Mickey of wie dan ook in Duckstad.
Het verhaal heeft een paar verschillende versies gekend. Zo was het in eerste instantie de bedoeling dat de plaat met het fotoalbum een halve pagina op pagina 2 zou innemen, maar uiteindelijk werd besloten om van de plaat met het foto-album over een spread te maken die over twee pagina's zou lopen.
Donald Duckredacteur Ferdi Felderhof schreef er nog een halve pagina bij, zodat het verhaal ineens 14 pagina's telde in plaats van 12. Ook werd het einde iets aangepast. Waar Donald in eerste instantie zijn herinneringen terugvond in de vorm van vele Donald Duck Weekbladen in de Woudlopersbibliotheek, krijgt hij nu geen toestemming om de bibliotheek van de Jonge Woudlopers te betreden en kijkt hij, na bemoedigende woorden van de neefjes, niet meer terug naar de afgelopen jaren, maar vooruit naar de volgende 65 jaar. En die laatste pagina werd dan weer geschreven door Donald Duckredacteur Jos Beekman. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Perez.
Op pagina 34 van de nieuwe Donald Duck vind je nog een Oom Dagobert-verhaal, of beter gezegd gag, met Donalds verjaardag als thema.
(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)
Donald wil graag een boek voor zijn verjaardag, in de strip 'De ontdekking van de Zemel van Harry Muesli. Maar dit boek kost E 29,95. En dat heeft Dagobert er echt niet voor over. Maar Donalds is duidelijk, dus hoe los je dat dan op? Het scenario hiervoor schreef ik echter al in 1991, toen uiteraard nog met de boekprijs in guldens. In de jaren daarna raakte het scenario echter zoek en het werd pas vorig jaar weer teruggevonden en vervolgens getekend door Sander Gulien. En omdat Donalds verjaardag centraal staat, kreeg de gag een plekje in de jubileum-Donald Duck.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten