vrijdag 18 december 2015

De nieuwste strips

                                           (Illustratie: IJsbrand Oost)

Het nieuwe Stad Magazine (nr 11-2015) is uit. Met daarin de vijfde culinaire strip, die IJsbrand en ik in samenwerking met 's Amuse Cateraar voor dit Groningse magazine maken. Het thema deze keer is: oud en nieuw. En daarvoor gaan we terug naar Café de Sleutel waar aan het begin van het nieuwe jaar traditioneel Stampot Snieboon'n wordt geserveerd. Het thema heeft overigens niet alleen met de jaarwisseling te maken, maar ook met het gepingpong tussen kok Perry en kok-in-opleiding Nynke over of en zo ja, hoe een traditioneel gerecht in een nieuw jasje kan worden gestoken. En met een knipoog naar een van Europa's bekendste stripseries als Perry over de Noormannen begint en hoe er vroeger gegeten werd. De scene in het Gallische dorp was een van de ideeen die voortkwam uit de brainstorm van IJsbrand en Ineke, net als de manieren om een traditioneel gerecht te vernieuwen.
En ook deze keer zit het recept van het betreffende gerecht in de strip verwerkt. Niet in de tekst, maar in de handelingen op vrijwel ieder plaatje. Als je goed kijkt, kun je misschien de Stampot Snieboon''n zelf maken. Of hetzelfde doen als Max en Eva, in hun cameo op het laatste plaatje van de strip. Gewoon op Nieuwjaarsdag een bezoek brengen aan Café de Sleutel en genieten van de Stamppot Snieboon'n van Perry en Nynke. De strip werd uiteraard getekend door IJsbrand en Dick  Heins verzorgde de inkleuring. De laatste plaat van deze Nieuwjaarsstrip wordt door s'Amuse Cateraar ook gebruikt voor promotiedoeleinden. Binnenkort waarschijnlijk te vinden op de diverse Facebookpagina's van s'Amuse Cateraar.

Behalve het nieuwe Stad Magazine verscheen deze week ook de nieuwe Donald Duck (nr 51-2015) en is uiteraard helemaal in Kerstsferen. Op bladzijde 20 t/m 25 vind je het Speurneuzenverhaal 'Geen kerstdiner voor de Koningin' waar ik eerder dit jaar al aan refereerde. Met daarin dus het eerste optreden, maar door de publicatievolgorde nu het tweede, van de Hertog van Wellingmouse. In tegenstelling tot 'De terugkeer van Napoleon' speelt de Hertog in dit verhaal geen grote rol. Hij is enkel degene die Basil en Dawson inschakelt om het mysterie van het verdwenen kerstdiner van Koningin Muistoria op te lossen. Inspecteur Lamstra denkt de zaak al opgelost te hebben als hij iemand in de koninklijke tuin aantreft, die geen enkele verklaring voor zijn aanwezigheid kan geven. En toch denkt  Basil dat dit niet de dader is. Hoe dit alles in elkaar zit en waar het kerstdiner van de koningin gebleven is, lees je deze week in Donald Duck. Het verhaal werd getekend door meestertekenaar José Rámon Bernadó Kneff alias Bernado.

Prettig weekend allemaal!

Geen opmerkingen: