(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)
Vorige week al aangekondigd, deze week compleet met cover in Donald Duck (nr 34-2020): Donald Duck in 'Het Oor van de Wind'. Een verhaal dat collega Paul Hoogma en ik oorspronkelijk schreven onder de titel 'De ranch van Wouter Waterhoen'.
(Schets: Paul Hoogma)
Het begon allemaal met het idee een westernverhaal te maken waarin een familielid de hulp van Donald en de neefjes inroept, vanwege problemen op zijn ranch. Dat deed me meteen denken aan Wouter Waterhoen uit het verhaal 'Webfooted Wrangler' van Carl Barks. En dus werd het ook Wouter die de hulp van Donald en de neefjes in dit verhaal inroept. Het eerste idee voor dit verhaal dateert uit de tijd dat PostNL heel wat brievenbussen liet weghalen en we konden het niet laten daar ook grappen over te maken. Wouter Waterhoen bedient zich echter van een nog ouder communicatiemiddel, namelijk het telegram. Een telegraafkantoor is er in Duckstad al jaren niet meer te vinden en als Donald dan per brief wil antwoorden (omdat Wouter hoogstwaarschijnlijk ook geen telefoon of internet heeft) blijkt een brievenbus van Dagopost amper te vinden te zijn. Reden voor Donald om dan maar meteen door de rijden naar de ranch van Wouter. Verder dienden ook nog een aantal televisieprogramma's als inspiratiebron voor ons verhaal.
Zo herinnerde Paul zich een aflevering van 'Erica op reis' waarin een speciaal ritueel te zien was dat de indianen gebruiken om iemand meer moed en kracht te geven. En ik herinnerde me het Oor van de Wind uit de serie Bassie en Adriaan en de reis vol verrassingen, een serie die zich voor het overgrote deel in Amerika afspeelt. Ook al deze elementen kwamen in het verhaal terecht. En zo ontstond dit 12 pagina's tellende avonturen verhaal, te vinden op pagina 5 t/m 16, waarin Wouter Waterhoen de hulp van Donald en de neefjes inroept omdat zijn buren, de Baltons (een parodie op de Daltons), het op zijn ranch voorzien hebben en er alles aan doen om hem het leven zuur te maken. De sheriff heeft het dragen van wapens echter verboden, zodat de Baltons zich van katapults bedienen. Maar zelfs dan blijkt Donald niet tegen ze opgewassen. Wouters ranch lijkt verloren tot Donald het Indiaanse krachtritueel ondergaat en de neefjes Het Oor van de Wind ontdekken. Het verhaal werd prachtig getekend door Carlos Mota die ook de bijbehorende cover voor zijn rekening nam.
(Illustratie: Carl Barks, © Disney)
En ook over die cover valt nog iets te vertellen. Natuurlijk is die gebaseerd op de beroemde cover van Carl Barks voor 'Sheriff of Bullet Valley'. Maar Carlos paste een aantal details aan aan het verhaal 'Het Oor van de Wind'. En zo komt het dus dat we Donald niet bewapend zien met revolvers maar met katapult, terwijl de keitjes op zijn sheriff-ster afketsen. Een beeld dat alles te maken heeft met de grote finale van ons verhaal en zeker ook met het allerlaatste plaatje ervan.
(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)
Behalve Het Oor van de Wind vind je in deze Donald Duck ook nog een verhaal uit Katrien's dagboek en wel op pagina 24 t/m 27. Een verhaal waarvoor ik het scenario 25 jaar geleden schreef. Donalds relatie met Katrien scoort nul punten in de romantiektest van de Madelief. Natuurlijk is Katrien daar niet blij mee en wordt de voetbalkijkende Donald het huis uitgeschopt. Voor Donald reden om de romantiek wat beter te bestuderen. Daarbij slaat hij echter volledig door, zodat Donald overdaad aan romantiek uiteindelijk zelfs Katrien te veel wordt. Katrien roept Guus te hulp, maar zelfs die lijkt het niet te kunnen winnen van de superromantische Donald. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.
Prettig weekend allemaal!