vrijdag 28 augustus 2020

Volgende week in Donald Duck

(Illustratie: Ben Verhagen,© Disney)

Deze week helaas geen nieuwe strips van Hans of mij, maar wel een aankondiging. Voor volgende week kondigt Donald Duck het verhaal 'Oom Dagobert en de ondergrondse stad' aan, waarvoor ik een paar jaar geleden het scenario schreef. Het tekenwerk werd verzorgd door Ben Verhagen en een voorproefje daarvan vind je al achterop de Donald Duck van deze week. Volgende week meer over dit verhaal en de achtergronden daarvan hier op de Bob Evers Strip blog.

Prettig weekend allemaal!

dinsdag 25 augustus 2020

Strips in opdracht

(Illustratie: IJsbrand Oost)

 De avonturen van Max Miller liggen al een tijdje stil, omdat IJsbrand bezig is met een albumvullende strip die, als alles goed gaat, ergens volgend jaar moet verschijnen. Toch duiken Max en Eva af en toe ineens ergens op, zoals in deze tekening die IJsbrand in opdracht maakte en eerdere deze week op zijn Facebookpagina postte, vergezeld van deze tekst:

Ondanks het niet doorgaan van de stripbeurzen dit jaar voel ik toch een nieuw boekje aankomen. Maar daarover meer medio september.

Binnenkort meer info dus op IJsbrands Facebookpagina en hier op de Bob Evers Strip blog.


(Illustratie: © Uitgeverij Essener B.V)

En over strips in opdracht gesproken. Voor het nieuwe boek Thema's Maatschappijleer voor VMBO-BK 2020/2021 blijkt ook een promotieposter te bestaan waarop onder andere aandacht besteed wordt aan de strip 'De Chillkeet moet blijven!' die Hans en ik in opdracht van Comic House voor deze uitgave van Uitgeverij Essener maakten. Op de poster is ook de eerste pagina van de strip die zien, die eerder al op de site van Uitgeverij Essener gepubliceerd werd.

vrijdag 21 augustus 2020

De strippublicaties van deze week

Twee weken geleden maakten we in Eppo kennis met Dan Favreau, het hoofdpersonage van Hans' nieuwste striptriloge 'Als de beer ontwaakt'. Deze week, op pagina 36 t/m 38 van de nieuwe Eppo (nr 17-2020) maken we ook kennis met de naamdraagster van het eerste deel van deze trilogie: Wynona. Wynona Whitehorse om precies te zijn, gespeeld door hetzelfde meisje van papier dat eerder al Rhonda speelde. Wynona komt bij Dan voor hulp. 


Niet voor zichzelf maar voor ene Tobath Reeves die,  zoals het er nu uitziet, binnen twee dagen ter dood veroordeeld zal worden. Daarna verplaatst het verhaal zich naar de kroeg van ene Harry. En wat zich daar afspeelt lees je over twee weken in Eppo. 

Op pagina 47, in de rubriek Mail, geeft een van de briefschrijvers aan uit te kijken naar de nieuwe strip van Hans. Dus, dank je wel, Jaap. Wynona staat sinds iets meer dan twee weken in Eppo, maar de eerste zes pagina's maken het  uitkijken naar het vervolg meer dan de moeite waard.

En nog een gloednieuwe strip in de nieuwe Donald Duck (nr 35-2020). Daar vind je op pagina 30 t/m 33 het Madam Mikmakverhaal 'De prinses en de eenhoorn'//Met daarin een prinses die denkt dat de eenhoorn in het woud een betoverde prins. Mikmak en Hortensia zien dat niet zo, maar willen toch wel help de eenhoorn in een prins te veranderen. Echter, als het geen betoverde prins is zal de eenhoorn altijd voor een deel op een eenhoorn blijven lijken. Du
s of de prinses de prins zal krijgen die ze wenst? Je leest het deze week in Donald Duck. En natuurlijk werd ook deze Madam Mikmakstrip getekend door niemand minder dan José Ramón Bernado.














Deze week verscheen ook de nieuwe Katrien Duck (nr 9-2020) met daarin op pagina 31 t/m 34 het verhaal 'Katrien als brandweervrouw' uit Katrien's dagboek. Dat Katrien-verhaal schreef ik samen met collega Paul Hoogma en is natuurlijk geinspireerd op het wereldberoemde door Carl Barks geschreven en getekende verhaal ‘Donald Duck als brandweerman’ dat in  Nederland extra beroemd is omdat het hier voor het eerst verscheen in de allereerste Donald Duck uit 1952. Paul en ik vonden dat Katrien ook wel een keertje als brandweervrouw mocht optreden. Met Lizzy, Juultje en Babetje een woensdagmiddagje te gast bij ‘risico-persoon’ Donald Duck hadden we genoeg verhaalelementen om Katrien en de rest van de Duckstadse vrijwillige brandweer in actie laten komen. Het verhaal is te vinden op pagina 46 t/m 49 van de Donald Duck Brandweerspecial, het werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en al eerder gepubliceerd in Katrien 5-2004, Katrien 5-2010,  Katrien Duck 9-2016 en vorig jaar nog in de Donald Duck Brandweerspecial.
(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)

En tenslotte een Oom Dagobert-strip in de Troskompas van deze week (nr 34-2020). De strip 'Treinperikelen' op pagina 127 is gebaseerd op iets wat ik werkelijk mee heb gemaakt. Op een reis van ongeveer een half uurtje de trein van achteren naar voren doorgelopen en werkelijk geen enkele lege zitplaats aangetroffen. Dat is precies wat Oom Dagobert in deze gag overkomt tijdens een treinreis van Duckstad naar Gansdorp. In het huidige corona-tijdperk is zoiets natuurlijk ondenkbaar, maar het scenario voor deze gag is, net als het verhaal waarop dat is gebaseerd, dan ook bijna 30 jaar oud. De gag werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en eerder gepubliceerd in Donald Duck 41-2001 en in het album '50 goedkope streken van Oom Dagobert' uit 2008.

Prettig weekend allemaal!

vrijdag 14 augustus 2020

Donald Duck 34-2020

(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)
Vorige week al aangekondigd, deze week compleet met cover in Donald Duck (nr 34-2020): Donald Duck in 'Het Oor van de Wind'. Een verhaal dat collega Paul Hoogma en ik oorspronkelijk schreven onder de titel 'De ranch van Wouter Waterhoen'.


(Schets: Paul Hoogma)
 Het begon allemaal met het idee een westernverhaal te maken waarin een familielid de hulp van Donald en de neefjes inroept, vanwege problemen op zijn ranch. Dat deed me meteen denken aan Wouter Waterhoen uit het verhaal 'Webfooted Wrangler' van Carl Barks. En dus werd het ook Wouter die de hulp van Donald en de neefjes in dit verhaal inroept. Het eerste idee voor dit verhaal dateert uit de tijd dat PostNL heel wat brievenbussen liet weghalen en we konden het niet laten daar ook grappen over te maken. Wouter Waterhoen bedient zich echter van een nog ouder communicatiemiddel, namelijk het telegram. Een telegraafkantoor is er in Duckstad al jaren niet meer te vinden en als Donald dan per brief wil antwoorden (omdat Wouter hoogstwaarschijnlijk ook geen telefoon of internet heeft) blijkt een brievenbus van Dagopost amper te vinden te zijn. Reden voor Donald om dan maar meteen door de rijden naar de ranch van Wouter. Verder dienden ook nog een aantal televisieprogramma's als inspiratiebron voor ons verhaal. 


Zo herinnerde Paul zich een aflevering van 'Erica op reis' waarin een speciaal ritueel te zien was dat de indianen gebruiken om iemand meer moed en kracht te geven. En ik herinnerde me het Oor van de Wind uit de serie Bassie en Adriaan en de reis vol verrassingen, een serie die zich voor het overgrote deel in Amerika afspeelt. Ook al deze elementen kwamen in het verhaal terecht. En zo ontstond dit 12 pagina's tellende avonturen verhaal, te vinden op pagina 5 t/m 16, waarin Wouter Waterhoen de hulp van Donald en de neefjes inroept omdat zijn buren, de Baltons (een parodie op de Daltons), het op zijn ranch voorzien hebben en er alles aan doen om hem het leven zuur te maken. De sheriff heeft het dragen van wapens echter verboden, zodat de Baltons zich van katapults bedienen. Maar zelfs dan blijkt Donald niet tegen ze opgewassen. Wouters ranch lijkt verloren tot Donald het Indiaanse krachtritueel ondergaat en de neefjes Het Oor van de Wind ontdekken. Het verhaal werd prachtig getekend door Carlos Mota die ook de bijbehorende cover voor zijn rekening nam.

(Illustratie: Carl Barks, © Disney)

En ook over die cover valt nog iets te vertellen. Natuurlijk is die gebaseerd op de beroemde cover van Carl Barks voor 'Sheriff of Bullet Valley'. Maar Carlos paste een aantal details aan aan het verhaal 'Het Oor van de Wind'. En zo komt het dus dat we Donald niet bewapend zien met revolvers maar met katapult, terwijl de keitjes op zijn sheriff-ster afketsen. Een beeld dat alles te maken heeft met de grote finale van ons verhaal en zeker ook met het allerlaatste plaatje ervan. 

(Illustratie: Sander Gulien, © Disney)

Behalve Het Oor van de Wind vind je in deze Donald Duck ook nog een verhaal uit Katrien's dagboek en wel op pagina 24 t/m 27. Een verhaal waarvoor ik het scenario 25 jaar geleden schreef. Donalds relatie met Katrien scoort nul punten in de romantiektest van de Madelief. Natuurlijk is Katrien daar niet blij mee en wordt de voetbalkijkende Donald het huis uitgeschopt. Voor Donald reden om de romantiek wat beter te bestuderen. Daarbij slaat hij echter volledig door, zodat Donald overdaad aan romantiek uiteindelijk zelfs Katrien te veel wordt. Katrien roept Guus te hulp, maar zelfs die lijkt het niet te kunnen winnen van de superromantische Donald. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien.

Prettig weekend allemaal!

dinsdag 11 augustus 2020

Hans over Wynona

 Uiteraard plaatste ook Hans een post over Wynona op zijn Facebookpagina. Een helaas besloten pagina, maar gelukkig nam Ger Apeldoorn de post over op zijn open Facebookpagina De jaren Eppo. En natuurlijk mag Hans' eigen commentaar op Wynona ook hier op de Bob Evers Strip blog niet ontbreken:


Het heeft even geduurd, maar vanmorgen dan eindelijk in de bus. De nieuwe Eppo, met daarin de start van de nieuwe VanO strip:
ALS DE BEER ONTWAAKT . . . deel 1: Wynona.

Scenario, tekenen, kleuren, allemaal wederom in dezelfde hand en herkenbare VanO-acteurs (jaja, Rhonda zit erin), maar voor dit verhaal allemaal in . . . gloednieuwe rollen.
Vanzelfsprekend teken ik de meisjes weer te mooi en doe ik weer onbeschaamd aan cultural appropriation, maar verder zul je dit keer ook een klein beetje "social comment" aantreffen.
Er is veel aan de hand in de wereld, vrienden, en wij makers moeten daarvan soms wat vinden, vind ik. Zelf wij, de ambachtelijk doorwrochte avonturenstrip makers.
misschien moet de stripwereld ook maar es wat meer "Kultur machen".


Benieuwd vanzelfsprekend wat iedereen ervan gaat vinden.
Easter egg 1: daar op die gevel, staat daar nou echt "Steve Jobs antichrist" ?

zaterdag 8 augustus 2020

De strips van deze week

Wynona is van start! Deze week sieren Hans' nieuwe helden de cover van Eppo 16-2020 en vind je op pagina 42 t/m 44 van diezelfde Eppo de eerste aflevering van Hans' nieuwe strip Wynona. 


We maken kennis met Dan Favreau die altijd voor zichzelf geleefd heeft en niet bepaald eervol. Dat dat niet heel goed heeft uitgepakt blijkt uit het feit dat Dan voor iets of iemand op de vlucht is. En dan krijgt hij een visioen, een droom zoals het het zelf noemt. 

De verschijning van een beer... Wat dit betekent voor Dan en voor het vervolg van het verhaal lees je over twee weken in Eppo. 

Ook twee nieuwe strips in de nieuwe Donald Duck (nr 33-2020). Als eerste de Duckies op pagina 20 en 21. Gebaseerd op een verhaal dat ik ooit op een verjaardagsfeest hoorde over schoonmakers die een watergevecht in de kantine hadden gehouden. Dat leek me ook wel iets voor de Duckies, maar dan in de badkamer van Donald. De aanleiding daarvoor is Zwabbertje die na het spelen in de regenplassen behoorlijk vies is geworden. En ja, die willen de Duckies natuurlijk best in bad stoppen, maar dan wel op hun manier. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaars Jordi Alfonso en Tony Fernandez.


Vervolgens op pagina 24 t/m 28 Willie Wortel in 'De Duckwachtmuur'. Het waren de Belgische stripmuren die me inspireerde tot dit verhaal. Het begint met Willie die behoorlijk onder de indruk is van de Superheldenmuren in Duckstad. Muren met daarop tekeningen van onder andere Megameisje, Klauterknul en Snavelman. Die laatste is uiteraard een verwijzing naar het klassieke Snavelmanverhaal van Daan Jippes en Freddy Milton. Ook Willie en Lampje zijn fan van Snavelman. Dit in tegenstelling tot de Barones Poeha die Willie vraagt de Duckwacht op haar muren te schilderen. Aangezien Willie geen kunstschilder is vindt hij een robot uit die alles na kan schilderen. Uiteraard testen hij en Lampje met een Snavelmanstrip. Maar wat als de robot per ongeluk Snavelman schildert in de Duckwacht. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenares Carmen Pérez. Bij het verhaal hoort overigens ook een kleurplaat, afgeleid van de finale van dit verhaal, die hier te downloaden is.

(Illustratie: Carlos Mota, © Disney)

En tenslotte op pagina 44, ofwel achterop de nieuwe Donald Duck de aankondiging voor volgende week. Dan verschijnt het 12 pagina's lange Donald Duckverhaal 'De ranch van Wouter Waterhoen' waarvoor ik scenario samen schreef met collega Paul Hoogma. Het verhaal gaat vergezeld van een werkelijk briljante cover van Carlos Mota die ook het tekenwerk van het verhaal voor zijn rekening nam. De kenners zien het meteen. De cover is gebaseerd op Carl Barks' cover voor 'Donald Duck, Sheriff of Bullet Valley', maar met een aantal details die verwijzing naar ons verhaal, waar bijvoorbeeld niet met revolvers wordt geschoten, maar met katapulten. Hoe, wat en waarom, dat lees je volgende week in Donald Duck en natuurlijk hier op de Bob Evers Strip blog.

Prettig weekend allemaal!