En dat was het begin van een lange reeks stripscenario's. Vijf jaar geleden werd mijn 25-jarig jubileum nog gevierd met een groot artikel in Stripnieuws en een speciale tentoonstelling bij het Beeldverhaal in Amsterdam. Mijn 30-jarig scenaristenjubileum wordt vooralsnog wat rustiger gevierd, maar wonderlijk genoeg verschenen er juist deze week maar liefst drie nieuwe uitgaven met in ieder daarvan twee stripverhalen waarvoor ik, zowel solo als in samenwerking met Paul Hoogma, het scenario heb geschreven. Dit zijn ze in volgorde van verschijnen:
1. 85 jaar Donald Duck Jubileumalbum: 12 ambachten, 13 ongelukken
(Illustratie: Maarten Gerritsen, © Disney)
Ook Donald Duck, de eend met wie het allemaal begon, viert dit jaar zijn jubileum. Maar liefst 85 jaar lang is Donald Duck al strip- en filmheld. Het begon met de tekenfilm 'The wise little hen' en de gelijknamige strip uit 1934. Donald kreeg al gauw zijn eigen stripserie in de Amerikaanse kranten, getekend door Al Taliaferro. Maar het was Carl Barks die de beroemdste Duckverhalen ooit schreef en tekende en Donald maakte tot de eend die we vandaag de dag kennen. Een en ander kun uitgebreid in de inleiding van Bas Schuddeboom in dit gloednieuwe, 128 pagina's tellende, jubileumalbum, dat verder vooral verhalen bevat waarin Donald zijn talenten beproeft in alweer een nieuw baantje. Het album bevat onder andere het door Carl Barks geschreven en getekende verhaal 'Donald Duck als melkman dat in eerste instantie voor publicatie in de Amerikaanse comics werd afgewezen en 16 jaar na dato voor het eerst compleet gepubliceerd in de Nederlandse Donald Duck 47-1974. Daarnaast óok vele Nederlandse en Deense baantjesverhalen van Donald.
Op pagina 90 t/m 93 van het album vind je het verhaal 'Donald Duck als aquariumschoonmaker' waarvoor ik het scenario samen met Paul Hoogma schreef, met wie ik overigens ook al meer dan 180 verhalen samen schreef.
(Schets: Paul Hoogma)
Ook in dit verhaal is Donald op zoek naar een nieuw baantje en dat krijgt hij van Oom Dagobert. Donald wordt aangesteld als aquariumschoonmaker in Dagoberts dierentuin. Helaas is een van de vissen in de aquaria een zeldzame Afrikaanse Junglesnoek die helemaal geen zin heeft om langer in de dierentuin te blijven dan nodig. Donald krijgt het dan ook behoorlijk aan de stok met de junglesnoek en of dat goed is voor zijn baantje is maar de vraag. Het verhaal werd getekend door Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 2-2005.
Vervolgens vind je op pagina 114 t/m 117 van dit album het verhaal Donald Duck als muntenpoetser waarvoor ik in 1992 het scenario schreef.
(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)
Een verhaal dat begint met het ontslag van Donald bij de paperclipfabriek en het besluit om nooit meer te gaan werken en tot aan Kerstmis in bed te blijven liggen.. Dit tot grote ergernis van de neefjes die na hun schooluren opdraaien voor het huishouden en van Oom Dagobert die dringend om een muntenpoetser verlegen zit. Dagobert schakelt Willie in, die het zogenaamde Pep-up uitvindt, waardoor de werklust van Donald ineens behoorlijk bevorderd wordt. Het verhaal werd getekend door Mau Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 30-1992.
2. Penny Herfstboek 2019
Ook nieuw in de winkel deze week, het Penny Herfstboek 2019. En ook dit boek is 128 pagina's dik. Voor 32 van de strippagina's in het Penny Herfstboek schreef ik het scenario. En je kunt min of meer zeggen dat ik qua strips het boek mag openen en sluiten. Als eerste vind je pagina 4 t/m 19 het verhaal 'Op de vlucht' . Een verhaal over het verschil tussen paardenliefde en paardenhandel.
Hoofdpersoon Noa gaat er vandoor met een zeldzame Tinker, een driekleur, als ze merkt dat haar baas dit dier voor veel geld wil verkopen, terwijl hij donders goed weet wie de echte eigenares van deze pony is. Het gevolg: een tocht door de storm en regen, moerassen en de ruige natuur en het gevoel nergens veilig te zijn en niemand meer te kunnen vertrouwen. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Penny 6-2009.
De laatste strip van het album is 'Shiera' en te vinden op pagina 110 t/m 125. Eveneens een verhaal van 16 pagina's dus. Ik baseerde "Shiera" op het verhaal van de breoemde springmerrie Halla van ruiter Hans Günther Winkler. En in eerste instantie ook op het verhaal van de Friese reddingspaarden, dat toen vrij actueel was. Maar toen bleek dat er meer scenaristen op dat idee gekomen worden, heb ik het hele verhaal naar een heuvelachtig gebied verplaatst, waar jonge paarden alle kans hadden om te verdwalen en ex-wereldkampioene Shiera ook op haar oude dag nog een heldin kon worden.
(Illustraties: © Holco Publications)
Het verhaal van Shiera is eigenlijk een raamvertelling. Anniek maakt haar eerste rit op het jonge paard Dajo en maakt daarna kennis met Shiera die de moeder van Dajo blijkt te zijn. Van Sarah hoort ze vervolgens het verhaal over Shiera en springruiter Hans Maaskamp en hoe Shiera uiteindelijk met haar kinderen op de manege van Sarah's ouders terechtkwam. Het verhaal werd eerder gepubliceerd in Penny 2-2009.
3. Donald Duck 40-2019
(Illustratie: Maarten Gerritsen, © Disney)
Vorige week al aangekondigd, deze week wordt het Oom Dagobert-verhaal 'De laatste buidelwolf. in twee delen gepubliceerd in de nieuwe Donald Duck (nr 40-2019). Je vindt het eerste deel op pagina 5 t/m 12 en deel 2 op pagina 15 t/m 22 van de nieuwe Donald Duck.
(Schets: Paul Hoogma)
Het idee voor dit verhaal ontstond tijdens een bezoek aan collega Paul Hoogma, die op dat moment National Geographic aan had staan, waar een programma over een overlevingstocht door de Australische jungle te zien was. Met Pauls kennis over de buidelwolf en de Aboriginals maakten we het verhaalidee compleet, dat van ons de titel 'De Billabong van de Eeuwige Jeugd' kreeg. De Billabong en de buidelwolf zijn overigens nauw met elkaar verbonden, zoals ook uit het verhaal blijkt.
Het begint allemaal met Dagobert die droomt over Australie, de Aboriginals en de buidelwolf. Door dit soort nachtmerries slaapt Dagobert slecht. Na een gedwongen doktersbezoek krijgt Dagobert telefoon dat de mijnwerkers in zijn Australische goudmijn loonsverhoging willen en vertrekt met zijn neven naar Australie. Maar achter de stuurknuppel valt Dagobert en het vliegtuig maakt een noodlanding in de Australische jungle. Omdat het vliegtuig daarna onbruikbaar is, starten de Ducks een overlevingstocht door de Australische jungle. Om tenslotte door dingo's opgejaagd in een vallei terecht te komen waar nog een heuse buidelwolf leeft, het water uit de Billabong iedereen jong houdt en Dagobert heel wat elementen uit zijn droom herkent. Hij denkt flink geld te kunnen verdienen met wat hij in de vallei aantreft, maar zoals gezegd, alles hangt met elkaar samen. De bomen en planten, de buidelwolf en het water uit de Billabong. Het verhaal werd getekend door Braziliaanse tekenaar Carlos Mota.
Omdat het dierendag staat dit nummer van Donald Duck grotendeels in het teken van dieren. Ook het Pinokkio-verhaal dat je vindt op pagina 30 en 31. Daarin heeft Gepetto een muziekdoosje met fluitende vogeltjes voor de baron gemaakt, De baron vindt echter dat vogeltjes niet echt genoeg klinken. Aan Pinokkio de taak om echte vogels te zoeken en het geluid te vergelijken. Maar als Jantje Fatsoen en Sluw de Kater horen dat de baron 25 dukaten voor het doosje betaald, willen ze dat maar al te graag te pakken krijgen en zelf dat geld opstrijken. Hun actie heeft echter onverwachte gevolgen. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Angel Rodriguez.
Prettig weekend allemaal!