woensdag 13 juni 2012

De Vakantieboeken Top 5

Het schooljaar loopt ten einde, het is zo goed als zomer en buiten redelijk tot mooi weer. Kortom, het is bijna vakantie! Tijd om je koffer te pakken, dus. En wat neem je dan zoal mee? Traditiegetrouw is hier onze Vakantieboeken top 5 met een aantal tips.

5. Donald Duck Vakantieboek 2012
                                                                   (Illustratie: © Disney)
Het jaarlijkse Donald Duck Vakantieboek, 144 pagina's dik, boordeval strips, puzzels en spelletjes. Met op bladzijde 108 t/m 112 het Donald Duck verhaal 'Miss Duckstad' dat ik in 1994 schreef. Waar gaat het om?


(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Wel, Katrien, die één jaar eerder nog tot Miss Duckstad werd verkozen, wordt door de leden van de Damesclub gedwongen af  te zien van deelname. En dat omdat de meeste leden van de Damesclub, waaronder de drie hierboven, het niet zo hebben op miss-verkiezingen. Donald, die niet weet waarom Katrien afhaakt, maar wel wil dat Katrien haar titel verdedigt, zet alles op alles om de jury te overtuigen Katrien toch mee te laten doen. Of hem dat lukt, moet je zelf maar lezen. Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans en eerder gepubliceerd in Donald Duck 19-1996,

4. De Zware Jongens Vakantieboek 2012
                                                                   (Illustratie: © Disney)
Behalve Donald Duck hebben ook de Zware Jongens al een aantal jaren hun eigen Vakantieboek. Met dit keer dertien stripverhalen met deze bende in de hoofd- of belangrijke bijrol. Op bladzijde 84 t/m 92 vind je het Oom Dagobertverhaal 'Beroofd door een beestenbende' dat ik ongeveer tien jaar geleden samen met collega Paul Hoogma schreef. De inspiratie kwam van twee gegevens uit de verhalen van Carl Barks, namelijk de bekende dierenlokfluitjes van de Jonge Woudlopers en het feit dat de Zware Jongens in de latere verhalen van Barks dieren trainen om hen te helpen bij het plegen van hun misdaden. De misdaad in kwestie is in dit geval een overval op een diamantentransport per trein vanaf de haven naar het Geldpakhuis. Diamanten die Dagobert Duck onderweg enkel en alleen door zijn neven Donald, Kwik, Kwek en Kwak laat bewaken. Het verhaal werd getekend door de Braziliaanse tekenaar Luiz Podavin en eerder gepubliceerd in Donald Duck 40-2004

3. De verdronken paarden van Ameland
(Illustraties: Alberto Saichann en Eduardo Lago, © Holco Publications)
Het stripalbum met het waargebeurde verhaal over de ramp met de Amelander reddingsboot op 14 augustus, waarbij acht paarden verdronken bij een reddingsactie om de vier opvarenden van het vastegelopen jacht Windspiel 4 te redden. Het album, dat geheel uitgevoerd in potloodtekeningen, vertelt het verhaal zoals ik het destijd van diverse betrokken te horen kreeg en in het bijzonder van Oene de Vries, die destijds een van de voermannen was en bij de ramp twee van zijn paarden verloor.
Voor wie deze zomer naar Ameland gaat is het album daar nog altijd te koop, maar het is ook nog te bestellen via de Penny Webshop ( http://www.penny.nl/shop/catalog/index.php?cPath=68) waar je het los kunt kopen of cadeau krijgt bij een bestelling van de dvd  van de film Penny's Shadow.


2. De grappigste avonturen van Donald Duck nr 34
                                                                  (Illustratie: Gerben Valkema, © Disney)
Een dubbeldik Donald Duck album met tien verhalen uit mijn eerste tien jaar als scenarist. Inclusief twee verhalen die ik samen met collega's Paul Hoogma en Remco Polman schreef.


(Illustratie: Bas Heymans, © Disney)

Een album dat in feite de periode van de eerste wankele schreden op het scenaristenpad laat zien tot aan de al wat meer ervaren scenarist aan het einde van de vorige eeuw.
De cover, getekend door Gerben Valkema, verwijst naar het openingsverhaal van het album "Een papegaai met apenstreken", met daarin een gastoptreden van Joe Carioca.

1. De Bob Evers stripreeks






(Foto: Herman Schreurs)



Op nummer 1 de avonturen van Bob, Jan en Arie. Vijf albums met stripbewerkingen van de beroemde verhalen van Willy van der Heide. Zoals ons allereerste album 'Kabaal om een varkensleren koffer', waarin Jan, Arie en Buikmans dwars door Nederland het spoor van een gestolen koffer volgen.

Of de drie albums die samen de Bob Evers Zuidzee-trilogie vormen: Avonturen in de Stille Zuidzee, Drie jongens op een onbewoond eiland en De strijd om het goudschip. Met een schip vol muiters, schipbreuk, verborgen goud, een gestolen zeiljacht en de eerste kennismaking van Bob met Jan en Arie.

En dan is er nog ons  nieuwste album "Een overval in de lucht'. Waarin Jan en Arie op verzoek afreizen naar om daar een papiertje te bemachtigen dat verborgen zit in de handschoenendoos van ene Mrs. Judy Fox, die daar overigens niets van afweet. Een papiertje dat voor de Engelse vrienden van Bob, John en Lois Bennett, vierhonderdduizend dollar waard is. Met een vliegtuigkaping, een noodlanding in de woestijn en schurken als Breitstein, Platneus en Kaalmans, maar vooral met Jarvis K. Jeffries, die er voor zijn nog onbekende opdrachtgever Angelface alles aan zal doen om dat papiertje eerder in handen te krijgen dan Jan en Arie. Of hem dat lukt, lees je in dit eerste deel van de Bob Evers Briefjesjacht-trilogie.


5 opmerkingen:

  1. Hé Frank, Ik mis Max Miller in je top 5.

    Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Caroline,

    Het Max Miller-verhaal 'De Orde van de Blauwe Steen' is nog volop in productie. Net als van Rhonda, is daar helaas nog geen album van. Was het maar waar. :-)
    Maar zodra De Orde van de Blauwe Steen of Rhonda in album verschijnt, reken maar dat die albums dan een prominente plek krijgen en heel erg getipt gaan worden in dit soort lijstjes. :-)

    Hartelijke groeten,

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben er wel blij mee dat het schooljaar weer bijna voorbij is ;)
    Groetjes, -J-.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk kan je altijd Max Miller Moorkunsten mee nemen op vakantie, helemaal niet verkeerd toch?
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha -J- en Otto,

    @Otto, helemaal mee eens, hoor. Ijsbrand's debuutalbum Moordkunsten is een prima album om mee te nemen, te lezen en te herlezen op vakantie.
    Maar bij het samenstellen van de Vakantieboeken top 5 kan ik het album helaas nog niet meenemen, omdat onze hoofdblogger, te weten Hans, voor deze blog een heel strenge regel heeft ingesteld: "Het moet wel iets met het werk van één van onze tweeen te maken hebben!" :-)
    Maar zodra 'De Orde van de Blauwe Steen" verschijnt, ga ik natuurlijk niet alleen dat album maar meteen (a la Bob Evers) de hele Max Miller reeks promoten. En zo tussendoor in de Stripbeurzen-verslagen lukt dat gelukkig ook nog wel. :-) En later deze week natuurlijk nog in een aparte post over pagina 8 van De orde van de Blauwe Steen.

    @ -J-, Ik kan met goed voorstellen dat je uitkijkt naar het einde van het schooljaar. Fijne vakantie alvast! Ondanks mijn Vakantieboeken tips gaat het hier trouwens nog wel eventjes duren voor ik zelf ook vakantie kan nemen.

    Hartelijke groeten,

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen

WIL JE REAGEREN OP DE BOB EVERS-STRIP-BLOG?

1.schrijf je reaktie in het grote vak.
2.typ die rare lettertjes over in het kleine vakje.
3.kies een "identiteitbolletje" en typ je naam en evt. je site, of kies het "anoniem" bolletje.
4.klik op de oranje "publiceer" knop.

BEDANKT! WE GAAN JE REAKTIE ZO SNEL MOGELIJK LEZEN!!!
HANS EN FRANK