zaterdag 5 maart 2011

Karlijn, Catootje en de Ouders, of... het begin van een verhaal

Nog geen nieuw Rhonda-journaal?!? Hans, waar zit je? Verdwaald op Facebook? Carnaval aan ’t vieren? Of is het scenario-dilemma zo groot dat er eenvoudigweg geen nieuw Rhonda-Journaal te maken is? Waarom niet gewoon beginnen bij het begin? Hoe begin je je verhaal en waarom? Omdat je aan het begin van het verhaal je lezer iets wil laten zien, van waar je verhaal over gaat. Het thema, de motieven van je personages of wellicht de situatie die de reden is voor het vertellen van je verhaal.
Een voorbeeld? Wel, neem nu de nieuwe Karlijn, Catootje en de Ouders-gag die deze week te vinden is op bladzijde 17 van de nieuwe Tina (nr 10-2011). De gag werd getekend door de Spaanse Comicup studio, naar een scenario dat ik samen met collega-scenariste Saskia Janssen schreef. In die zin is de totstandkoming van deze gag misschien wel vergelijkbaar me de samenwerking tussen Hans en Hanco. Ook wij hebben, vanaf het moment dat we de grap in kwestie, zeg maar de situatie en de clue, bedacht hadden, nog heel wat afgediscussieerd hoe de gag opgebouwd en verteld moest worden. Het eerste plaatje is daarbij alles beslissend. Op dat eerste plaatje zien we een boze Karlijn, verkleed als prinses. Jans vraagt haar waarom ze zo boos kijkt en vervolgens lezen we in de tekstballoon dat Karlijn boos is op Thomas.
Dat eerste plaatje maakt meteen het een ander duidelijk: Karlijn gaat naar een gekostumeerd feest met Thomas en in haar ogen heeft hij nu al iets fout gedaan. De lezer stapt als het ware binnen in het verhaal en ziet meteen wat er in huize Tromp aan de hand is. Dat is waar ons verhaal over gaat en dat is dan ook de reden waarom we voor deze opening kozen en niet voor een andere.
De rest van de gebeurtenissen ga ik uiteraard niet verklappen, die moet je gewoon zelf lezen. Maar Hans, zo simpel is het dus. En dat kan ook met Rhonda. Dus vertel bijvoorbeeld eens, waarom begin je je verhaal zoals je begint, en welke verwachtingen schep je daarmee bij je lezer voor de rest van je verhaal? Vooruit, kom op met dat nieuwe Rhonda-journaal!

6 opmerkingen:

  1. Hoi Frank,
    Erg leuk om te lezen. Ik ben zelf ook met een scenario bezig maar nog niet per plaatje uitgeschreven. Het is al moeilijk genoeg om een logisch en samenhangend verhaal neer te pennen en dan nog de dialogen die bij de personages passen! Het ligt nu wel al een tijd stil (ik ben meer dood dan levend) maar het prikkelt wel. Zat ook wel vast in het verhaal. De mogelijkheden vanaf dat punt zijn onbeperkt maar misschien ook wel banaal en dat wil je dan ook weer niet. Hoe los je zoiets op?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Otto,

    Oei, dat is een lastige vraag, zeker omdat ik niet weet in wat voor soort situatie je je personages gebracht hebt. Maar als je weet waar je personages op uit zijn, wat hun doel is, dan is een van de mogelijkheden de meest logische handeling voor het vervolg van het verhaal. Kortom, wat zouden je personages in de huidige situatie als eerste doen om hun doel te bereiken?
    Een andere mogelijkheid is, om het gedeelte van het verhaal dat je nu hebt, toch alvast per plaatje uit te schrijven. Zolang je weet waar je met je verhaal naar toe wilt en hoe het ongeveer afloopt, hoeft het niet echt een probleem te zijn dat je nog niet de volledige plot hebt geschreven. Als je het eerste deel van verhaal alvast uitschrijft, met ruwe dialogen per plaatje, zit je veel dichter op je karakters dan wanneer je de plot schrijft. Hou wel in het oog wat je personage en hoe je denkt dat het verhaal ongeveer eindigt. Het kan best zijn dat je dan door allerlei details die je aan je verhaal toevoegt uiteindelijk tegen de oplossing aanloopt. En waarschijnlijk is die dan veel minder banaal dan je nu denkt.
    Of dat je gaandeweg merkt dat je verhaal in een eerder stadium anders gaat verlopen, waardoor je personages wellicht in een heel ander soort situatie terecht komen.
    Maar goed, of dat echt werkt. hangt natuurlijk af van het verhaal op zich, je karakters en de situatie waar ze nu in bevinden
    Veel succes en beterschap!

    Hartelijke groeten,

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Frank,
    Bedankt voor je reactie, daar heb ik zeker wat aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Frank,

    Ik las dat je komend weekend op de Stripdagen in Gorinchem bent. Ik heb nog wat Disney stripboeken, waaraan jij hebt meegewerkt, klaarliggen voor signeren en een tekeningetje. Ik ben op de zondag in Gorinchem. Mijn voorkeur gaat uit naar tekeningen van Tokkie Tor en de Speurneuzen. Kun je alvast oefenen. Tot zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hé Frank, ik denk dat heel veel méér striptekenaars, -scenaristen in spé iets hebben aan deze uitleggen.
    Over het striptekenen zijn al veel bronnen te vinden, maar ik ben nog maar héél weinig tegengekomen over scenarioschrijven.
    Hulde dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Otto, Robert en Henkus,

    @Otto, Graag gedaan. Ik hoop dat ik je verhaal een keer mag lezen als het eenmaal af is.

    @Robert, Die aankondigingen voor de Stripdagen zijn eigenlijk buiten ons om gegaan. Maar ik kom sowieso wel even een kijkje nemen, dus met die albums komt het wel in orde. De Speurneuzen zijn geen enkel probleem, want die heb ik al best vaak geschetst. En voor Tokkie Tor zal ik dan nog maar even op de bijfiguren oefenen. :-)

    @Henkus, Dank voor je reactie. Misschien moet ik dit soort dingetjes dan toch maar eens vaker op de blog zetten. Na Hans ga ik dus nu ook peinzen hoe het verder met m'n scenario-verhaal. :-)

    Hartelijke groeten,

    Frank

    BeantwoordenVerwijderen

WIL JE REAGEREN OP DE BOB EVERS-STRIP-BLOG?

1.schrijf je reaktie in het grote vak.
2.typ die rare lettertjes over in het kleine vakje.
3.kies een "identiteitbolletje" en typ je naam en evt. je site, of kies het "anoniem" bolletje.
4.klik op de oranje "publiceer" knop.

BEDANKT! WE GAAN JE REAKTIE ZO SNEL MOGELIJK LEZEN!!!
HANS EN FRANK