Sinds gisteren is het normale leven hier tijdelijk weergekeerd, hoogste tijd dus om eens het verhaal achter het nieuws Speurneuzenverhaal “De zaak Dawson’ te vertellen. Dit verhaal, dat deze week op bladzijde 25 t/m 30 van de nieuwe Donald Duck (nr 7-2011) wordt gepubliceerd, heeft namelijk nogal een lange voorgeschiedenis. De eerste versie ervan schreef ik al in 2001, maar helaas was dat ook het jaar waarin de Donald Duckredactie besloot voorlopig te stoppen met de Speurneuzenstrips. Het scenario kwam dus weer retour in mijn brievenbus en bleef daarna zo’n zeven jaar ongebruikt in de kast liggen.
Gelukkig vertelde Donald Duckredacteur Frans Hasselaar me op de Haarlemse Stripdagen van 2008 dat er weer behoefte was aan nieuwe Speurneuzenscenario’s. Reden voor mij om meteen op zoek te gaan naar het scenario van ‘De zaak Dawson’. Toen ik het verhaal teruglas, beviel het me niet helemaal meer. Ergens logisch, want ook een scenarist ontwikkelt zich in zeven jaar tijd en wat in 2001 nog goed genoeg leek, was dat in 2008 niet meer. Kortom, ik heb het verhaal van het begin af aan herschreven. Sommige scenes’s bleven zoals ze waren, andere werden aangepast, ingekort of juist uitgebreid, dit alles uiteraard in dienst van de verhaallijn. Tot het uiteindelijk het verhaal werd dat nu met tekeningen van de Spaanse tekenaar Bernado in de Donald Duck te lezen is.
Het verhaal zelf bevat overigens niet alleen een aantal elementen uit de Speurneuzenfilm, zoals de louche havenkroeg en uiteraard het optreden van Ratbout, Frunnik en Felicia, maar ook een aantal personages en situaties uit eerdere Speurneuzenverhalen. Zo werd de Plentymoneybank al eerder overvallen door o.a. Ratbout en Frunnik, maar ook door de Smiechtensteinse spion Kurt Knacker, die daarmee zijn debuut maakte in het Speurneuzenverhaal ‘De formule van Professor Garlic’ (H 94024), ook toen al getekend door niemand minder dan José Rámon Bernadó Kneff. En dan is er tenslotte nog Inspecteur Lamstra, die ik sinds zijn debuut in het Deense Speurneuzenverhaal ‘Het Inca-mysterie’ (D/GMD 101) al vele malen heb ingezet in mijn eigen Speurneuzenverhalen, al was het maar omdat hij zowel qua uiterlijk als qua karakter de perfecte Speurneuzen-analoog is van de bekende inspecteur Lestrade uit de verhalen van Sherlock Holmes. En gelukkig heeft Bernado Inspecteur Lamstra getekend zoals hij er ook echt uit hoort te zien!
En is er meer nieuws in Donald Duck. Op bladzijde 37 t/m 42 vind je een Donald Duck verhaal dat gebaseerd is op een werkelijk bestaand computerspelletje. Een spelletje waarbij naar een kaarsvlam staart en zo lang mogelijk stil moet blijven zitten. Dé inspiratiebron voor dit Donald Duckverhaal. De kaars werd een schaap, maar het staren en stilzetten bleef. En voor wie wil weten hoe je met zo’n spel vals kunt spelen, kan ook nog iets van Donald leren.
Het verhaal werd getekend door de Nederlandse tekenaar Bas Heymans. O ja, en in dat kaarsvlamspel ben ik nog steeds ongeslagen kampioen, zonder vals te spelen!
Nog een op waarheid gebaseerd verhaal in de nieuwe Katrien (nr 1-2011). Iemand in mijn familie ging ooit nietsvermoedend met een verkoopbusreis mee. De verhalen die we naderhand daarover te horen krijgen, vormden bijna een Duckverhaal op zich. De snelheid waarmee door Maastricht geraasd werd, de verkooppraatjes van de gastheer, de ‘antwoorden’ van assistent, het gedrag van de andere dames, ik hoefde er niet echt veel meer aan te verzinnen. Een en ander werd letterlijk (op)getekend door de Nederlandse tekenaar Sander Gulien en is te vinden op bladzijde 31 t/m 34 van de nieuwe Katrien. Het verhaal werd overigens al eerder gepubliceerd en wel in Katrien 1-2005.
Hoi Frank,
BeantwoordenVerwijderenMisschien ken je me nog van de Stripbeurs in Gouda vorig jaar? Ik was daar toen samen met Henrieke, en had een deel van jouw kerstscenario getekend, dat destijds door de redactie werd teruggestuurd.(Over baby Nana)
De scans ervan zijn terug te vinden op mijn photobucket album, mocht je dat leuk vinden.
http://s74.photobucket.com/albums/i272/McDuckMenu/Kerstverhaal/
Ik heb weer genoten van de verhalen in deze Duck, vooral van het Speurneuzenverhaal. Wat me er in aantrok waren vooral bekende locaties en schurken uit de film. Ik heb dan ook meteen de film weer aan gezet na het lezen van de strip :)
Groeten, Tim Artz
Hallo Frank,
BeantwoordenVerwijderenHoe houd je in vredesnaam al die universums uit elkaar. Zo´n speurneuzen universum met alle namen, lokaties maar ook karaktereigenschappen enz. D´r zal toch iets van een continuiteit moeten worden gewaarborgd?
Is er een dossier dat je zelf aanleg of heeft levert Disney een database of zit dat allemaal tussen jouw oren?
Hoe dan ook; erg knap!
Dikke aanrader, die uitwerking van Tim Artz!
BeantwoordenVerwijderenHa Tim, Otto en Henkus,
BeantwoordenVerwijderen@Tim, Dankjewel voor de complimenten over m'n Speurneuzenverhaal. En natuurlijk ken ik je nog. :-) Ik was in Gouda al diep onder de indruk van je tekenwerk bij m'n kerstverhaal. En nu ik ineens het hele verhaal in je photobucket album zie staan, is dat alleen maar meer. Het ziet er echt geweldig uit. Ik hoop dat het met deze tekeningen nog eens in Donald Duck gepubliceerd zal worden. Er was wel sprake van dat de redactie het verhaal nog eens opnieuw zou bekijken, dus we wachten maar even af...
@Henkus, Overbodig te zeggen waarschijnlijk, maar wat betreft het tekenwerk van Tim ben ik dus volledig met je eens! :-)
@Otto, Ik vrees dat al die universa inderdaad allemaal tussen m'n oren zitten. Daar moet ik misschien maar niet teveel over nadenken, anders ben ik straks nog rijp voor een sessie bij Sigmund :-)
Maar zoals gezegd, de Speurneuzen zijn erg favoriet bij mij. En ik denk dat het plezier dat je dan hebt bij het zien van de film en het schrijven van de verhalen ertoe bijdraagt dat je als vanzelf 'thuis' gaat voelen in zo'n universum.
Hartelijke groeten,
Frank
Dank voor de complimenten :)
BeantwoordenVerwijderenIk heb hetzelfde van de redactie gehoord wat betreft het kerstverhaal.
Ze hadden héél misschien mij op het oog voor het eventuele tekenwerk. Of deze tekeningen dan ook echt worden gebruikt betwijfel ik dus.
Maar zoals je zei, eventjes afwachten.