Enige tijd geleden plaatste Hans, in antwoord op de vraag van ene Niek, onderstaand bericht op zijn Facebookpagina. Die is helaas niet voor iedereen toegankelijk, maar gelukkig vond ik het bericht vorige week ook op Bob Evers.nl:
Ik ga je een antwoord geven dat je misschien een saai en vervelend antwoord vindt. Dat een lezer vanzelfsprekend niet wil horen. Ik ga het over geld hebben. Excuus daarvoor.
Als lezer hoef je je daar natuurlijk helemaal niet druk om te maken, maar het tekenen van strips is nog een van de allerlaatste “echte” ambachten. Elk plaatje moet exact worden bedacht en lijntje voor lijntje met de hand getekend. Script, storyboard, schets, kleur, tekst, noem maar op. De computer schiet hier en daar te hulp (hoewel vaak zó dat het takenpakket van de tekenaar alleen maar telkens wordt uitgebreid), maar het daadwerkelijke tekenen moet de tekenaar toch nog steeds helemaal zelf doen.
Daarnaast is ondergetekende ook nog een taaaaamelijk trage tekenaar. Kortom, het maken van een compleet BE album kost deze tekenaar tussen de negen en twaalf maanden!!!
Okee, ben je er nog? Nou koester ik OOK NOG de merkwaardige overtuiging dat, los van inspiratie en enthousiasme (vanzelfsprekend), een strip(serie) op de lange termijn alleen maar levensvatbaar kan zijn, als de makers in staat zijn hun . . . inkomen te genereren uit hun werk.
Het is niet anders, maar ik moet het in dit antwoord nu toch gaan hebben over . . . GELD.
Ik weet dat sommige mensen dit een bizar, geldwolverig idee vinden, maar ik heb gemerkt dat ik dit werk alleen vol kan houden als ik overdekt slaap en ook af en toe iets erbij eet. Negen maanden werk zou, volgens mij, toch op een of andere manier, uiteindelijk negen maanden inkomen moeten opleveren. Misschien niet meteen bij het eerste album hoor, maar dan toch wel na een paar boeken.
Okee. DIT bleek nu een serieuze hobbel voor onze Bob Eversstrip serie.
Even ontnuchteren. In de klassieke verkoop levert een album de makers ongeveer 10 procent royalties op de verkoopprijs (minus BTW). De rest gaat naar rechtenhouders, uitgever, drukker en winkel. Die 10 procent moet daarna ook nog worden verdeeld tussen scenarist en tekenaar. (soms 50-50, soms krijgt de tekenaar iets meer) Soooooms is er voorpublicatie á 150 euro per pagina. Natuurlijk wel ingekleurd en geletterd, persklaar aanleveren (veel werk). Scenarist krijgt daarvan ook weer de helft.
Nu kun je uitrekenen hoeveel albums er moeten worden verkocht, voordat het werk een beetje jaarinkomen begint op te leveren voor de makers. Los van het enthousiasme van de kopers, met de verkoopcijfers in Nederland redden we dat niet, dus buitenlandse uitgaven moeten erbij komen, willen de makers het vol kunnen houden. Nederlanders kopen niet zoveel strips. Ik heb uitgebreid geleurd met de strip, maar kreeg geen buitenlandse uitgever warm voor de jaren vijftig avonturen met drie parmantige knaapjes.
Wees ervan overtuigd, Niek, ik ben eigenlijk al langer met de Bob Eversstrip mee doorgegaan dan (financieel) verantwoord was. Het laatste deel had ik eigenlijk niet moeten maken, maar op een gegeven moment waren Frank en ik gewoon een beetje door ons spaargeld heen. We hebben het echt geprobeerd met deze strip, maar we hebben het gewoon niet volgehouden. We konden er na al die jaren nog steeds niet van leven. De strip heeft een warm plekje in m’n hart, maar ik zie gewoon niet in hoe ik ermee verder kan, zonder mezelf arm te tekenen.
HEEEEEL misschien is er tzt wel iets crowdfund-achtigs mogelijk met deze serie. Iets “special edition” achtigs. Intekenen op ZEEER beperkte oplage, super- luxe albums. Schetskatern, ex-libris, gesigneerd, Originele pagina erbij in de verkoop, dat soort dingen. Als de uitgever en de winkelier er dan tussenuit (willen) gaan, en de prijs per exclusief album-pakket hoog genoeg kan worden, dan kan er misschien op zo’n manier wél een beetje een inkomen worden gegenereerd voor de makers . . . . vooraf en gegarandeerd.
In zo’n model zou ik, als iemand anders dat allemaal zou willen organiseren en stroomlijnen, nog wel willen denken over nieuwe albums.
Hoewel ik het in grote lijnen eens ben met wat Hans hier schrijft, zeker als het gaat om het buitenland bij je strips te betrekken, moet ik toch een paar kanttekeningen plaatsen bij plaatsen. Allereerst, om positief te beginnen. van de Bob Evers strip kunnen we met recht zeggen dat het subtopper is. Geen topverkoop zoals bijvoorbeeld die van Franka, maar wel beter verkocht dan een gemiddeld Nederlands stripalbum. Maar inderdaad, je hebt oplages als die van Franka nodig om met een puur Nederlandse strip zonder buitenlandse uitgave te overleven.
Dan de verdeling van de royalties en honoraria. Het is best mogelijk dat er scenaristen in Nederland zijn die 50% van de paginaprijs krijgen, maar dat geldt niet voor de Bob Evers reeks. Of in geval niet sinds ik de scenario's schrijf. Normaal gesproken krijgt een scenarist tussen de 20 en 35% van de paginaprijs en een soortgelijke verdeling is er ook bij de albumroyalties. Maar wellicht doelt Hans ook op de rechthebbenden van de Bob Evers verhalen. Uiteraard krijgen degenen die het auteursrecht op de oorspronkelijke Bob Evers verhalen van Willy van der Heide bezitten ook een gedeelte van de opbrengst. En dat valt uiteraard onder het tekstuele gedeelte van de strippagina. En dan is er nog ons agent Comic House die voor al hun goede werk, het opstellen van contracten die voordeel bieden voor alle betrokken partijen, dus ook voor de tekenaar en scenarist, en voor het in goede banen leiden van al die verschillende rechten en royalties. Ook daar zal Hans ongetwijfeld een afspraak mee hebben voor de zogenaamde 'agency fee'.
Laten we nu eens uitgaan van het door Hans genoemde bedrag van 20000 euro per album. Dit alles meegerekend zou er voor de tekenaar dan zo'n 240 euro per pagina overblijven of in maanden omgerekend 1225 euro per maand. Nog steeds geen vetpot dus, maar daar zou je als tekenaar in theorie een stripalbum voor kunnen tekenen.
In die zin snap ik ook dat Hans de crowdfundingsactie voor een eventueel verstripping van Bob Evers, de jacht op het koperen kanon, niet zelf wil organiseren. En zelfs als iemand anders dat wel zou doen, dan zijn er nog wat juridische haken en ogen aan de actie. Er zullen heel wat nieuwe afspraken gemaakt moeten worden, voordat het album ook daadwerkelijk kan verschijnen.
Het zou inderdaad handiger zijn als zich alsnog een buitenlandse uitgever voor Bob Evers meldt. Want dan zouden we via bijvoorbeeld een site als Sandawe zo'n crowdfundingsactie kunnen organiseren. Maar ja, ook dan moet de tekenaar aan de bak voor ex-librissen, portfolio en speciale dedicases.
Conclusie is dus dat ondanks bovenstaande nuances een nieuw Bob Evers stripalbum nog ver weg is. Maar je weet uiteindelijk nooit. In die zin sluit ik me maar aan bij de titel die Bobevers.nl aan het betoog aan Hans gaf: Geen nieuwe stripalbums? (met vraagteken!)
woensdag 30 mei 2018
dinsdag 29 mei 2018
Rhonda 3 en Hel 2 in het Frans
Op de crowdfundingssite van Sandawe is sinds een paar weken een actie gestart rond de kleuren-editie van Rhonda 3: Route 66.
Het idee achter de actie mag inmiddels bekend zijn. Net als bij de eerdere albums van Rhonda en Helena kun je op verschillende niveaus intekenen op deze uitgave en met elk niveau krijg je er extra cadeautje bij.
Bij 1000 euro (jawel!) krijg je de drie zwartwit albums van Rhonda en de drie kleureneditie van Rhonda, elk genummerd en gesigneerd een extra album met twee onuitgeven verhalen (vermoedelijk Meisje van papier) een ex-libris, een Artbook van 16 pagina's , een portfolio met 5 illustraties fascimile van de drie covers en maar liefst persoonlijke dedicases van Hans. Maar je kunt ook voor een of meer van deze extra's kiezen via de uitgaven van respectievelijk 30, 40, 50, 60, 70, 100, 140, 150, 200, 250, 300, 350, 500 of 600 euro.
De uitgave van Rhonda, Route 666 van 30 euro, is net als bij de eerdere albums gegarandeerd. En ook de albums met extra's lijken er te gaan komen. Inmiddels is al 68% van het streefbedrag bereikt. De actie loopt nog tot en met 31 augustus, dus de kans is groot dat het streefbedrag ruim voor die tijd wordt gehaald.
De crowdfundingsactie voor de luxe zwart-wit editie van Helena 2: Le codex de la Sibylle loopt een van de komende dagen op het eind. Inmiddels is 57 % van het streefbedrag binnen. Genoeg voor de gegarandeerde uitgave van het album van 20 euro, maar nog niet genoeg voor de albums met de extraatjes. Kortom, we kunnen deze dagen nog een paar extra sponsors gebruiken.
Al bij 400 euro krijg je de beide zwartwit albums van Helena compleet met ex-libriss, een fascimile van de beide covers en twee persoonlijke dedicases op kunstpapier Maar je kunt ook voor een of meer van deze extra's kiezen via de uitgaven van respectievelijk 20, 40, 80, 100, 150, 200 of 300 euro.
Mocht je interesse hebben in een of meer van deze speciale Franse uitgaves van Rhonda en/of Hel, neem even een kijkje of de site van Sandawe bij Helena, le codex de la Sybille. Meer informatie over de crowdfundingsactie rond de Franse uitgave van Hel van uitgeverij BDMust vind je uiteraard ook op de Facebookpagina van Danker Jan.
Het idee achter de actie mag inmiddels bekend zijn. Net als bij de eerdere albums van Rhonda en Helena kun je op verschillende niveaus intekenen op deze uitgave en met elk niveau krijg je er extra cadeautje bij.
De uitgave van Rhonda, Route 666 van 30 euro, is net als bij de eerdere albums gegarandeerd. En ook de albums met extra's lijken er te gaan komen. Inmiddels is al 68% van het streefbedrag bereikt. De actie loopt nog tot en met 31 augustus, dus de kans is groot dat het streefbedrag ruim voor die tijd wordt gehaald.
De crowdfundingsactie voor de luxe zwart-wit editie van Helena 2: Le codex de la Sibylle loopt een van de komende dagen op het eind. Inmiddels is 57 % van het streefbedrag binnen. Genoeg voor de gegarandeerde uitgave van het album van 20 euro, maar nog niet genoeg voor de albums met de extraatjes. Kortom, we kunnen deze dagen nog een paar extra sponsors gebruiken.
Al bij 400 euro krijg je de beide zwartwit albums van Helena compleet met ex-libriss, een fascimile van de beide covers en twee persoonlijke dedicases op kunstpapier Maar je kunt ook voor een of meer van deze extra's kiezen via de uitgaven van respectievelijk 20, 40, 80, 100, 150, 200 of 300 euro.
Mocht je interesse hebben in een of meer van deze speciale Franse uitgaves van Rhonda en/of Hel, neem even een kijkje of de site van Sandawe bij Helena, le codex de la Sybille. Meer informatie over de crowdfundingsactie rond de Franse uitgave van Hel van uitgeverij BDMust vind je uiteraard ook op de Facebookpagina van Danker Jan.
vrijdag 25 mei 2018
De spannendste avonturen van Donald Duck nr 16
Deze week verscheen het gloednieuwe album De spannendste avonturen Donald Duck nr 16. Een album geheel gewijd aan het werk van Donald Ducktekenaar Mau Heymans. Het album opent met het 24 pagina's tellende Dagobert Duckverhaal 'De genezers van de Andes'. Het idee voor dit verhaal komt van Paul Hoogma en zijn toenmalige vriendin Anja Barten. In 1994, tijdens een treinreis van Parijs naar Nederland hadden Paul en Anja een verhaal bedacht over een farmaceut die een geneesmiddel op de markt bracht met bepaalde bijwerkingen, waar een ander geneesmiddel tegen bestond die weer andere bijwerkingen had, waar dan ook weer een geneesmiddel tegen bestond, enzovoorts. Uiteindelijk zou de oplossing voor alle kwalen in de natuur te vinden zijn. Daarbij kwamen al gauw de aloude Inca's om de hoek kijken.
Toen Paul en Anja eenmaal in Nederland maakten ze een tussenstop bij mij thuis, waar ik samen met Remco Polman aan een ander Duckverhaal aan het werk was. Paul en Anja vertelde over hun idee en vandaaruit gingen we met zijn vieren brainstormen. De slechterik van dienst werd Venijn McSnekke, en de slachtoffers de Duckstadse biljonairs. De Ducks zouden afreizen naar Peru en ook de Zware Jongens zouden een rol krijgen als helpers van McSnekke.
Anja vond zichzelf geen scenariste en liet het schrijven van het scenario aan Paul, Remco en mij over. In de maanden daarna gingen we aan de slag. En toen bleek het schrijven van zo'n lange avonturenstrip nog niet zo heel makkelijk.
(Schetsen: Paul Hoogma, Remco Polman en Frank Jonker)
Zo hadden we bedacht dat de Ducks per schip naar Peru zouden reizen, net als Donald en de neefjes doen in Carl Barks 'Lost in the Andes'. En tijdens de reis zouden ze het al aan de stok krijgen met McSnekke en de Zware Jongens. Maar op pagina 12 zaten de Ducks nog steeds op het schip en was Peru nog niet in zicht. We schrapten alle scheepsscenes en lieten de Ducks per vliegtuig naar Peru vertrekken met een vermomde McSnekke en Zware Jongens in hun kielzog. Dat maakte meteen een heleboel ruimte vrij voor de belevenissen in Peru.
De productie van het verhaal verliep wat langzamer toen Paul een jaar stage ging lopen in Amerika. E-mail was nog niet of nauwelijks gangbaar, dus de voornaamste communicatie verliep per mail of telefoon. In 1996 ronden we de eerste versie van 'De geneesheren van de Andes' af. Anja en ook Mau, die inmiddels geinteresseerd was geraakt in het verhaal, voorzagen de eerste versie van hun commentaar. Knippen, plakken en herschrijven was de volgende stap. Ook de Donald Duck-redactie had nog wat ideeen en suggesties bij het verhaal, zodat we nogmaals door het verhaal heen gingen en uiteindelijk leverde dat een scenario op van 23 pagina's.
Mau voegde er tijdens het tekenen nog een 24ste pagina aan toe, verdeeld over verschillende extra plaatjes en scènetjes.
(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)
Dit ook omdat Mau vond dat 24 pagina's een standaardlengte van de avonturenverhalen van Carl Barks is. En daar had hij helemaal gelijk in. Uiteindelijk werd 'De genezers van de Andes' als tweedelig vervolgverhaal gepubliceerd in Donald Duck 22 en 23 van 2002. En nu dus voor het eerst te lezen in album in 'De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 16'.
Veel leesplezier en prettig weekend allemaal!
Toen Paul en Anja eenmaal in Nederland maakten ze een tussenstop bij mij thuis, waar ik samen met Remco Polman aan een ander Duckverhaal aan het werk was. Paul en Anja vertelde over hun idee en vandaaruit gingen we met zijn vieren brainstormen. De slechterik van dienst werd Venijn McSnekke, en de slachtoffers de Duckstadse biljonairs. De Ducks zouden afreizen naar Peru en ook de Zware Jongens zouden een rol krijgen als helpers van McSnekke.
Anja vond zichzelf geen scenariste en liet het schrijven van het scenario aan Paul, Remco en mij over. In de maanden daarna gingen we aan de slag. En toen bleek het schrijven van zo'n lange avonturenstrip nog niet zo heel makkelijk.
(Schetsen: Paul Hoogma, Remco Polman en Frank Jonker)
Zo hadden we bedacht dat de Ducks per schip naar Peru zouden reizen, net als Donald en de neefjes doen in Carl Barks 'Lost in the Andes'. En tijdens de reis zouden ze het al aan de stok krijgen met McSnekke en de Zware Jongens. Maar op pagina 12 zaten de Ducks nog steeds op het schip en was Peru nog niet in zicht. We schrapten alle scheepsscenes en lieten de Ducks per vliegtuig naar Peru vertrekken met een vermomde McSnekke en Zware Jongens in hun kielzog. Dat maakte meteen een heleboel ruimte vrij voor de belevenissen in Peru.
De productie van het verhaal verliep wat langzamer toen Paul een jaar stage ging lopen in Amerika. E-mail was nog niet of nauwelijks gangbaar, dus de voornaamste communicatie verliep per mail of telefoon. In 1996 ronden we de eerste versie van 'De geneesheren van de Andes' af. Anja en ook Mau, die inmiddels geinteresseerd was geraakt in het verhaal, voorzagen de eerste versie van hun commentaar. Knippen, plakken en herschrijven was de volgende stap. Ook de Donald Duck-redactie had nog wat ideeen en suggesties bij het verhaal, zodat we nogmaals door het verhaal heen gingen en uiteindelijk leverde dat een scenario op van 23 pagina's.
Mau voegde er tijdens het tekenen nog een 24ste pagina aan toe, verdeeld over verschillende extra plaatjes en scènetjes.
(Illustratie: Mau Heymans, ©Disney)
Dit ook omdat Mau vond dat 24 pagina's een standaardlengte van de avonturenverhalen van Carl Barks is. En daar had hij helemaal gelijk in. Uiteindelijk werd 'De genezers van de Andes' als tweedelig vervolgverhaal gepubliceerd in Donald Duck 22 en 23 van 2002. En nu dus voor het eerst te lezen in album in 'De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 16'.
Veel leesplezier en prettig weekend allemaal!
woensdag 23 mei 2018
Stripfestival Knokke-Heist 2018
Aanstaande zondag 27 mei vindt de vijftiende editie van het Stripfestival Knokke-Heist. Natuurlijk met vele internationale tekenaars, maar ook een aantal Nederlandse stripmakers, waaronder Dick Heins en mogelijk ook een Donald Ducktekenaar. Ook Danker Jan en ik zijn aanwezig. Met uiteraard het gloednieuwe album van De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex. Zowel de softcover als de Dossier Editie zijn bij ons verkrijgbaar, net als het eerste album uit de serie 'De koffers van Raz Fadraz' , Publiek geheim en het andere werk van Danker Jan, zoals 'Op zoek naar Zeeland' en 'Verder op zoek naar Zeeland'.
Ook de albums van Bob Evers in harde en/of zachte kaft zijn tijdens het Stripfestival Knokke-Heist verkrijgbaar, net als 'Nieuwe vrienden' , de Max Miller-albums 'De Orde van de Blauwe Steen' en 'Schaduwspel' en diverse Donald Duck albums, waaronder het gloednieuwe album 'De Spannendste avonturen van Donald Duck nr 16. met verhalen getekend door niemand minder dan Mau Heymans en 'De genezers van de Andes' als hoofdverhaal.
(Illustratie: Mau Heymans, © Disney, bron: Duckstadshop)
Het album zou vandaag in de winkels moeten liggen en als dat zo is, proberen we het zondag mee te nemen naar Knokke. En natuurlijk proberen we al dat moois te voorzien van tekening, tekst en handtekening voor iedereen die dat maar wil. We hopen jullie dan ook allemaal weer te mogen begroeten in Knokke.
Stripfestival Knokke-Heist 2017
Zondag 27 mei
Zeedijk-Albertstrand
8300 Knokke-Heist
Openingstijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur
Info: http://www.stripfestivalknokkeheist.be/
dinsdag 22 mei 2018
75 jaar Bob Evers!
Vandaag precies 75 jaar geleden, op 22 mei 1943, verscheen in het blad Jeugd de eerste aflevering van het feuilleton De avonturen van drie jongens in de Stille Zuidzee, geschreven door Willy van der Heide, pseudoniem van Willem van den Hout. Dit feuilleton, waarin Bob nog Rob heette en een Nederlandse rederszoon was, was het begin van de langlopende avonturen van Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos. En zoals bekend reizen Bob, Jan en Arie de halve wereld rond om zowat overal te maken te krijgen met schurkachtige personages, die ze het leveren zuur kunnen maken en die over het algemeen behoorlijk het onderspit delven tegenover onze drie helden.
Het eerste Bob Eversboek 'Een overval in de lucht' verscheen in 1949, gevolgd door 'De jacht op het koperen kanon en 'Sensatie op een Engelse vrachtboot', waarna ook het eerste Bob Eversverhaal in drie delen in de boekenserie werd gepubliceerd. Vanaf 1965 zou Avonturen in de Stille Zuidzee als deel 1 in de pocketreeks worden uitgegeven.
In 1967 verkocht Willy van der Heide de rechten op zijn Bob Eversverhalen aan uitgeverij De Eekhoorn. Toch verschenen er in 1977 nog twee Bob Eversverhalen van zijn hand, Bob Evers belegert Fort B en Arie Roos als ruilmatroos bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.
In 1985 overleed Willy van der Heide, maar in zijn nalatenschap werden nog twee onafgemaakte Bob Evers verhalen aangetroffen, die uiteindelijk voltooid zouden worden door Peter de Zwaan. De bij Van Holkema & Warendorf verschenen verhalen werden door Peter de Zwaan bewerkt en verschenen uiteindelijk vanaf 1988 als deel 34 en 35 in de Bob Evers pocketreeks.
Tussen 1990 en 2003 schreef Peter de Zwaan de delen 37 t/m 50 van de avonturen van Bob Evers. Daarna kondigde Peter de Zwaan aan dat er geen nieuwe delen meer zouden verschenen, maar gelukkig kwam hij in 2010 op dat besluit terug.
Intussen was Hans in 2002 in samenwerking met ons agentschap Comic House en scenarist Koen Wynkoop begonnen aan het allereerste Bob Evers stripverhaal. In 2003 verscheen 'Een vliegtuigsmokkel met verrassingen' als stripfeuilleton in het Algemeen Dagblad. Helaas liep de samenwerking tussen Hans en Koen stuk, waardoor deze allereerste Bob Evers strip nooit in album is verschenen.
Hans vroeg mij om de scenario's van Bob Evers te overnemen en mijn eerste opdracht was het scenario voor 'Kabaal om een varkensleren koffer' te schrijven. Tijdens mijn allereerste bezoek aan Comic House kreeg ik de pocket mee naar huis met de opdracht; 'Maak jij daar maar eens een stripscenario van'. Gelukkig beviel het betreffende scenario goed, zodat ik ook de volgende scenario's voor mijn rekening mocht nemen.
In december 2003 verscheen de eerste aflevering van Kabaal om een varkensleren koffer in het Algemeen Dagblad en in oktober 2004 verscheen het verhaal bij Uitgeverij Arboris in album als deel 1 uit de Bob Evers stripreeks. Het album verscheen ook in het Duits en Deens.
Daarna mocht ik zelf bepalen welk verhaal we nu zouden verstrippen. Het leek mij logisch om gewoon bij het begin te beginnen en nu dus de Zuidzee-trilogie te verstrippen. 'Avonturen in de Stille Zuidzee' en 'Drie jongens op een onbewoond eiland' verschenen tussen 2004 en 2006 als strip in het Algemeen Dagblad en in 2006 en 2007 als deel 2 en 3 in de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.
Daarna werd het stripfeuilleton uit de Nederlandse kranten verbannen en zaten Hans en ik ineens zonder voorpublicatie voor het laatste deel van de Zuidzee-trilogie' De strijd om het goudschtip'.
Om toch een podium te hebben richtte Hans deze blog op, waarop we in 2008 het hele verhaal hebben voorgepubliceerd, alvorens het in datzelfde jaar als deel 4 van de Bob Evers stripreeks verscheen bij Uitgeverij Boumaar.
In 2009 richtte uitgever Rob van Bavel opnieuw het stripblad Eppo op. Daarmee had de Nederlandse avonturenstrip opnieuw een podium en ook Bob Evers was in Eppo te vinden. Al waren het vooral Jan en Arie die op avontuur gingen in 'Een overval in de lucht'. We maakten ook nog een speciale kerstaflevering voor Eppo, een soort brug naar 'De jacht op het koperen kanon' en in 2010 verscheen "Een overval in de lucht' als deel 5 van de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.
Daarna nam Hans 'eventjes' een Bob Evers-pauze, iets dat resulteerde in 'Puppy from Hell' en de internationaal gewaardeerde Rhonda-trilogie. Vooral de waardering voor Rhonda en het besef dat je als Nederlandse (avonturen)stripmaker eigenlijk alleen kunt overleven als je ook het buitenland bij je strips weet te betrekken, deed Hans onlangs besluiten om geen nieuwe Bob Evers strip meer te maken, tenzij iemand via bijvoorbeeld een crowdfundingsactie pakweg 20000 euro binnen weet te halen voor het maken van die strip. Daarover binnenkort meer op deze blog.
Gelukkig voor de Bob Evers fans kwam Peter de Zwaan in 2010 terug op zijn besluit om geen nieuwe Bob Evers verhalen meer te maken. Bij Uitgeverij De Zwarte Zwaan verschenen sindsdien maar liefst 12 nieuwe Bob Eversboeken. 11 boeken in de Bob Evers serie, deel 51 t/m 61, en dit jaar voor het eerst ook een speciaal Bob Evers verhalenboek, genummerd 'Extra 2018' En ook voor 2019 staat er een nieuw Bob Evers boek aangekondigd, deel 62 in de serie, getiteld: De gouden greep van tante Ginny'.
Kortom, na 75 jaar zijn Bob, Jan en Arie nog steeds springlevend. En hopelijk hebben we nog heel wat avonturen van ze te goed. Op naar de 100, jongens!
Het eerste Bob Eversboek 'Een overval in de lucht' verscheen in 1949, gevolgd door 'De jacht op het koperen kanon en 'Sensatie op een Engelse vrachtboot', waarna ook het eerste Bob Eversverhaal in drie delen in de boekenserie werd gepubliceerd. Vanaf 1965 zou Avonturen in de Stille Zuidzee als deel 1 in de pocketreeks worden uitgegeven.
In 1967 verkocht Willy van der Heide de rechten op zijn Bob Eversverhalen aan uitgeverij De Eekhoorn. Toch verschenen er in 1977 nog twee Bob Eversverhalen van zijn hand, Bob Evers belegert Fort B en Arie Roos als ruilmatroos bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.
In 1985 overleed Willy van der Heide, maar in zijn nalatenschap werden nog twee onafgemaakte Bob Evers verhalen aangetroffen, die uiteindelijk voltooid zouden worden door Peter de Zwaan. De bij Van Holkema & Warendorf verschenen verhalen werden door Peter de Zwaan bewerkt en verschenen uiteindelijk vanaf 1988 als deel 34 en 35 in de Bob Evers pocketreeks.
Tussen 1990 en 2003 schreef Peter de Zwaan de delen 37 t/m 50 van de avonturen van Bob Evers. Daarna kondigde Peter de Zwaan aan dat er geen nieuwe delen meer zouden verschenen, maar gelukkig kwam hij in 2010 op dat besluit terug.
Intussen was Hans in 2002 in samenwerking met ons agentschap Comic House en scenarist Koen Wynkoop begonnen aan het allereerste Bob Evers stripverhaal. In 2003 verscheen 'Een vliegtuigsmokkel met verrassingen' als stripfeuilleton in het Algemeen Dagblad. Helaas liep de samenwerking tussen Hans en Koen stuk, waardoor deze allereerste Bob Evers strip nooit in album is verschenen.
Hans vroeg mij om de scenario's van Bob Evers te overnemen en mijn eerste opdracht was het scenario voor 'Kabaal om een varkensleren koffer' te schrijven. Tijdens mijn allereerste bezoek aan Comic House kreeg ik de pocket mee naar huis met de opdracht; 'Maak jij daar maar eens een stripscenario van'. Gelukkig beviel het betreffende scenario goed, zodat ik ook de volgende scenario's voor mijn rekening mocht nemen.
In december 2003 verscheen de eerste aflevering van Kabaal om een varkensleren koffer in het Algemeen Dagblad en in oktober 2004 verscheen het verhaal bij Uitgeverij Arboris in album als deel 1 uit de Bob Evers stripreeks. Het album verscheen ook in het Duits en Deens.
Daarna mocht ik zelf bepalen welk verhaal we nu zouden verstrippen. Het leek mij logisch om gewoon bij het begin te beginnen en nu dus de Zuidzee-trilogie te verstrippen. 'Avonturen in de Stille Zuidzee' en 'Drie jongens op een onbewoond eiland' verschenen tussen 2004 en 2006 als strip in het Algemeen Dagblad en in 2006 en 2007 als deel 2 en 3 in de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.
Daarna werd het stripfeuilleton uit de Nederlandse kranten verbannen en zaten Hans en ik ineens zonder voorpublicatie voor het laatste deel van de Zuidzee-trilogie' De strijd om het goudschtip'.
Om toch een podium te hebben richtte Hans deze blog op, waarop we in 2008 het hele verhaal hebben voorgepubliceerd, alvorens het in datzelfde jaar als deel 4 van de Bob Evers stripreeks verscheen bij Uitgeverij Boumaar.
In 2009 richtte uitgever Rob van Bavel opnieuw het stripblad Eppo op. Daarmee had de Nederlandse avonturenstrip opnieuw een podium en ook Bob Evers was in Eppo te vinden. Al waren het vooral Jan en Arie die op avontuur gingen in 'Een overval in de lucht'. We maakten ook nog een speciale kerstaflevering voor Eppo, een soort brug naar 'De jacht op het koperen kanon' en in 2010 verscheen "Een overval in de lucht' als deel 5 van de Bob Evers stripreeks bij Uitgeverij Boumaar.
Daarna nam Hans 'eventjes' een Bob Evers-pauze, iets dat resulteerde in 'Puppy from Hell' en de internationaal gewaardeerde Rhonda-trilogie. Vooral de waardering voor Rhonda en het besef dat je als Nederlandse (avonturen)stripmaker eigenlijk alleen kunt overleven als je ook het buitenland bij je strips weet te betrekken, deed Hans onlangs besluiten om geen nieuwe Bob Evers strip meer te maken, tenzij iemand via bijvoorbeeld een crowdfundingsactie pakweg 20000 euro binnen weet te halen voor het maken van die strip. Daarover binnenkort meer op deze blog.
Gelukkig voor de Bob Evers fans kwam Peter de Zwaan in 2010 terug op zijn besluit om geen nieuwe Bob Evers verhalen meer te maken. Bij Uitgeverij De Zwarte Zwaan verschenen sindsdien maar liefst 12 nieuwe Bob Eversboeken. 11 boeken in de Bob Evers serie, deel 51 t/m 61, en dit jaar voor het eerst ook een speciaal Bob Evers verhalenboek, genummerd 'Extra 2018' En ook voor 2019 staat er een nieuw Bob Evers boek aangekondigd, deel 62 in de serie, getiteld: De gouden greep van tante Ginny'.
Kortom, na 75 jaar zijn Bob, Jan en Arie nog steeds springlevend. En hopelijk hebben we nog heel wat avonturen van ze te goed. Op naar de 100, jongens!
vrijdag 18 mei 2018
Donald Duck 21-2018
In de nieuwe Donald Duck van deze week (nr 21-2018) vind je de eerste publicatie van een serie Grote Boze Wolf-verhalen waarvoor ik de afgelopen maanden het scenario schreef. Het was al een tijdje geleden dat ik Stef en Pollo had laten aantreden in een Boze Wolf-verhaal, dus opent het verhaal met Stef en Pollo die na een geslaagde bankroof zich uit de voeten maken voor de arm der wet. Als er eenmaal genoeg voorsprong is, is er de volgende fase van het plan: de buit verbergen. En waar kun je dat beter doen dan in het huis van broer en oom Midas, die volgens beide booswichten toch nooit verdacht zal worden van een bankroof. Wat Stef en Pollo niet weten, is dat Midas het een en ander gehoord en gezien heeft en dus niet veel later op zoek gaat naar de buit, terwijl Stef en Pollo intussen proberen de biggetjes te vangen. En dan is er nog de sheriff die op zoek is naar Stef en Pollo en daarom ook even een babbeltje met Midas wil maken. Het verhaal werd getekend door de Spaanse tekenaar Daniel Perez.
Prettig Pinksterweekend allemaal!
Prettig Pinksterweekend allemaal!
dinsdag 15 mei 2018
Max, Donald, Hel en Nieuwe vrienden in Gouda
(Illustratie: IJsbrand Oost)
Vorige week zondag vond in Gouda de twaalfde editie plaats van Strips op de Markt. IJsbrand was als eerste van ons tweeen in Gouda. Acht minuten later arriveerde ook mijn trein op station Gouda. Gelukkig wist IJsbrand de weg vanaf het station naar de Markt, want voor mij was het de eerste keer sinds lange tijd dat ik weer te gast was op het Goudse stripfestival. Eenmaal op de Markt namen we eerst plaats op een gezellig terras voor de gebruikelijke kop koffie en we maakten meteen van de gelegenheid gebruik om de stand van zaken rond het nieuwe Max Miller verhaal en andere projecten te bespreken. Daarna meldden we ons bij de infostand vanwaar we naar onze signeerplek geloodst werden. Het was behoorlijk warm die zondag en gelukkig bleken we in de koelste zaal te zitten.Natuurlijk begroetten we eerst onze collega's waarvan sommigen, zoals Eric, al een rij mensen bij hun tafel hadden staan en al druk bezig waren met signeren. Vanaf het moment dat onze albums op de tafels hadden uitgestald, was er veel belangstelling voor Max Miller. Vrijwel de hele dag door waren er mensen die graag een tekening met handtekening in een of meer van de Max Miller-albums wilden hebben. Zodoende heeft IJsbrand heel wat tekeningen met Max, Eva of beiden mogen maken.
(Foto's: Alex Odijk)
En uiteraard voorzag ik de albums 'De Orde van de Blauwe Steen' en 'Schaduwspel' Maar ook werden er diverse exemplaren van Achter de Schermen van... Max Miller - Schaduwspel verkocht, die we voorzagen van tekening, tekst en handtekening, net als het speciale signeervel dat bij dit boek hoort. Ook kwam er iemand langs met de speciale, nog ongesigneerde, prent die De Stripspecialist had laten maken voor onze signeersessie van vorig jaar november. Natuurlijk hebben we deze prent alsnog gesigneerd.
(Illustratie: Michel Nadorp, © Disney)
Verder was er heel veel belangstelling voor Donald Duck. Zoveel zelfs dat Donald Duckalbums die ik bij me had, de De Spannendste Avonturen van Donald deel 5 en 8, halverwege de dag al uitverkocht waren. Ik heb dan ook heel wat keren in album of in schetsboek Donald en Dagobert getekend, maar ook Katrien en Kwik, Kwek en Kwak waren populair.
(Illustratie: Eric Heuvel)
Van de kant van Eric kwam nog een album van Nieuwe vrienden mijn kant op, dat ik natuurlijk ook met veel plezier gesigneerd heb. Tussendoor werden we door de medewerkers van Strips op de markt voorzien van koffie, cola, water en wat al niet meer. En tussen de middag was er een overheerlijk lunchbuffet.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Zo werd het uiteindelijk vier uur en iets rustiger in de zaal. Even na half vijf was het echt tijd om de overgebleven albums in te pakken, iedereen gedag te zeggen en huiswaarts te keren. Al met al dus een heel gezellige en geslaagde zondag in Gouda.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
woensdag 9 mei 2018
Bob, Max, Hel en Donald in Deventer
Een week na de Stripdagen in Utrecht vond in Deventer de jaarlijkse Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs plaats. Danker Jan was zo aardig om Cindy en mij zowel heen als terug te geven, zodat we ruim voor tien uur bij de Lebuinuskerk aankwamen. IJsbrand en Eric waren al aanwezig en hadden hun stands al volledig ingericht. Natuurlijk was er eerst de gebruikelijke kop koffie en het begroeten van de andere stripcollega's. En intussen richtten Danker Jan en ik ook onze stands in.
Om tien gingen de deuren van de Lebuinuskerk officieel open en kregen we meteen de eerste bezoekers aan onze tafels. Vanaf dat moment kreeg ik van twee kanten albums naar me toegeschoven.
Verschillende malen kochten mensen zelfs de hele Max Miller-serie tegelijk, zodat we er ook in dit jaar in Deventer weer een aantal nieuwe lezers bij kregen. Ook was er belangstelling voor het making-of album 'Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel, waarvan er inmiddels nog meer een zeer beperkt aantal beschikbaar zijn.
Uiteraard werden alle albums door IJsbrand van handtekening en tekening van veelal Max, Eva of beiden voorzien en in het geval van 'De Orde van de Blauwe Steen', Schaduwspel' en Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel ook van een tekst door mij.
Van de kant van Danker Jan kreeg ik regelmatig De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex toegeschoven om die te voorzien van tekst en handtekening, net als de Dossier Editie van de De Sibylle-codex.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Maar ook van deel 1: De koffers van Raz Fadraz, de Hel schetsboeken en het Agent 327 hommage-album mocht Danker Jan flink wat exemplaren signeren. Alles bij elkaar heb ik ook heel wat tekeningen van Hel, Julia, Toy of plot mogen bewonderen. Maar ook was er verzoek voor een van de Romeinse soldaten. En al die tijd stond bij Eric een rij mensen met vooral belangstelling voor de albums van January Jones.
Tussen Max Miller en Hel door was er ook veel vraag naar Donald Duck. Ik mocht onder andere Donald, Dagobert, Katrien, Willie, Guus en Kwik, Kwek en Kwak tekenen in album, pocket of schetsboek.
En ook was er weer belangstelling voor Bob Evers, in het bijzonder voor de drie albums van de Zuidzee-trilogie. En waar in Utrecht 'Drie jongens op een onbewoond eiland' uitverkocht raakte, was het nu de beurt aan 'De strijd om het goudschip'.
En in 'Kabaal om een varkensleren koffer' heb ik zelf op verzoek nog Arie proberen te tekenen. En tussendoor werden we door de medewerkers van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs voorzien van koffie, cola, water en andere drankjes.
Ook 's middags werden er veel Max Miller, Hel- Donald Duck albums gesigneerd, met af en toe een exemplaar van Bob Evers er tussendoor. En ook bij Eric stonden er tot het einde toe mensen aan de stand.
Daarom wil ik in de eerste plaats dan Harry , Michelle en alle andere medewerkers van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs bedanken voor de uitnodiging, de organisatie en de algehele ontvangst in Deventer en voor de fles wijn die we mee naar huis mochten nemen.
Cindy, IJsbrand, Danker Jan, Fons, Wilma, Pascal, Joop, Herman, Tim, Ruud, Ron, Patrick, Jeroen en Paul, bedankt voor de gezelligheid in en om de diverse stands, Danker Jan, eveneens bedankt voor de lift van en naar Deventer, Ron voor de extra Bob Evers albums en Cindy en Alex, dank jullie wel voor de foto's bij deze blogpost. En verder natuurlijk iedereen die in Deventer speciaal voor ons en onze strips een bezoekje bracht aan de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs. Heel hartelijk bedankt allemaal!
Om tien gingen de deuren van de Lebuinuskerk officieel open en kregen we meteen de eerste bezoekers aan onze tafels. Vanaf dat moment kreeg ik van twee kanten albums naar me toegeschoven.
(Foto's; Cindy Horevoorts)
Verschillende malen kochten mensen zelfs de hele Max Miller-serie tegelijk, zodat we er ook in dit jaar in Deventer weer een aantal nieuwe lezers bij kregen. Ook was er belangstelling voor het making-of album 'Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel, waarvan er inmiddels nog meer een zeer beperkt aantal beschikbaar zijn.
Uiteraard werden alle albums door IJsbrand van handtekening en tekening van veelal Max, Eva of beiden voorzien en in het geval van 'De Orde van de Blauwe Steen', Schaduwspel' en Achter de schermen van... Max Miller - Schaduwspel ook van een tekst door mij.
(Illustratie: IJsbrand Oost)
Ook van de beursposter van vorig, die in Max Miller-stand te koop was, mocht IJsbrand een aantal exemplaren signeren.
(Foto: Cindy Horevoorts)
Van de kant van Danker Jan kreeg ik regelmatig De avonturen van Hel 2: De Sibylle-codex toegeschoven om die te voorzien van tekst en handtekening, net als de Dossier Editie van de De Sibylle-codex.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Maar ook van deel 1: De koffers van Raz Fadraz, de Hel schetsboeken en het Agent 327 hommage-album mocht Danker Jan flink wat exemplaren signeren. Alles bij elkaar heb ik ook heel wat tekeningen van Hel, Julia, Toy of plot mogen bewonderen. Maar ook was er verzoek voor een van de Romeinse soldaten. En al die tijd stond bij Eric een rij mensen met vooral belangstelling voor de albums van January Jones.
(Illustratie: Daan Jippes, © Disney)
Tussen Max Miller en Hel door was er ook veel vraag naar Donald Duck. Ik mocht onder andere Donald, Dagobert, Katrien, Willie, Guus en Kwik, Kwek en Kwak tekenen in album, pocket of schetsboek.
En ook was er weer belangstelling voor Bob Evers, in het bijzonder voor de drie albums van de Zuidzee-trilogie. En waar in Utrecht 'Drie jongens op een onbewoond eiland' uitverkocht raakte, was het nu de beurt aan 'De strijd om het goudschip'.
En in 'Kabaal om een varkensleren koffer' heb ik zelf op verzoek nog Arie proberen te tekenen. En tussendoor werden we door de medewerkers van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs voorzien van koffie, cola, water en andere drankjes.
(Foto's: Cindy Horevoorts)
Tussen half één en half twee was er een lunch voor de aanwezige stripmakers, waar we even gezellig onderling konden bijpraten. Daarna nog even snel een rondje langs de andere stands, om vervolgens weer plaats te nemen aan mijn eigen tafel. Ook 's middags werden er veel Max Miller, Hel- Donald Duck albums gesigneerd, met af en toe een exemplaar van Bob Evers er tussendoor. En ook bij Eric stonden er tot het einde toe mensen aan de stand.
(Illustraties: IJsbrand Oost)
Zo werd het uiteindelijk vier uur en werd het tijd om de overgebleven albums in te pakken, iedereen gedag te zeggen en uiteindelijk huiswaarts te keren. Al met al dus een heel gezellige, sfeervolle en zeer geslaagde dag daar in Deventer.
(Illustratie: Danker Jan Oreel)
Daarom wil ik in de eerste plaats dan Harry , Michelle en alle andere medewerkers van de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs bedanken voor de uitnodiging, de organisatie en de algehele ontvangst in Deventer en voor de fles wijn die we mee naar huis mochten nemen.
(Foto: Alex Odijk)
Cindy, IJsbrand, Danker Jan, Fons, Wilma, Pascal, Joop, Herman, Tim, Ruud, Ron, Patrick, Jeroen en Paul, bedankt voor de gezelligheid in en om de diverse stands, Danker Jan, eveneens bedankt voor de lift van en naar Deventer, Ron voor de extra Bob Evers albums en Cindy en Alex, dank jullie wel voor de foto's bij deze blogpost. En verder natuurlijk iedereen die in Deventer speciaal voor ons en onze strips een bezoekje bracht aan de Oost-Nederlandse Stripboekenbeurs. Heel hartelijk bedankt allemaal!